Exon15 Napisano 1 Maja 2019 Napisano 1 Maja 2019 Witam, Niedawno zadzwoniłem do serwisu rowerowego, i powiedzieli mi, że mógłbym w internecie zmierzyć długość szprych jakie będą potrzebne, i wszystkie wymiary mam tylko nie wiem co wpisać w "Ilość krzyży lewa strona" i "Ilość krzyży prawa strona (napęd)", mam zadzwonić do nich i się spytać jak będą to zaplatać czy jak? Oraz czy lewa strona i prawa strona ma inne wymiary, słyszałem, że tylne koło centruje się inaczej niż przednie, i potrzeba 2 długości szprych? Muszę wiedzieć jaką długość szprych kupić, mam piasty Shimano M475 oraz Obręcze Dartmoor Raider, zastanawiałem się jeszcze nad tym jakie szprychy kupić, wiem, że wiele osób najbardziej poleca Sapim, lecz jest baardzo dużo "modeli" szprych, i ile bym musiał naszykować gotówki na szprychy + nyple na oby dwa koła?
Dokumosa Napisano 1 Maja 2019 Napisano 1 Maja 2019 Do takich piast i obręczy nie warto kupować szprych za 300zł. Pancerne dt champion albo jakieś właśnie sappimy z niskiej półki. Tylne koło potrzebuje szprych różnej długości. Zwykle takie koła zapłata się na 3 krzyże. BTW lepiej było się zgłosić do firmy specjalizującej się w kołach. Ceny na komponenty często mają lepsze niż w sklepie, nie masz bólu głowy z doborem długości i typu szprych czy nypli no i masz gwarancję na całe koła a nie poszczególne ich elementy (jak np. pęknie obręcz na obwodzie wzdłuż otworów to sprzedawca obręczy będzie twierdził, że koło źle zapłacone a serwis, który zaplatał, że wada materiałowa obręczy).
Exon15 Napisano 1 Maja 2019 Autor Napisano 1 Maja 2019 @Dokumosa A co mam wpisać w "Ilość krzyży lewa strona" i "Ilość krzyży prawa strona (napęd)"?
Gość Napisano 1 Maja 2019 Napisano 1 Maja 2019 Zmień serwis jak na Ciebie zwalają dobieranie długości szprych
Janu_sz Napisano 1 Maja 2019 Napisano 1 Maja 2019 Dokładnie. Serwis Ci każe dobierać szprychy ? Uciekaj stamtąd.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.