vpablov Napisano 30 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2019 Wybieram się w ww rejon, robię małe rozpoznanie. Podzielcie się proszę informacjami odnośnie lokalizacji bazy , tras wartych uwagi w tamtych okolicach. W planach ok 5 dni, możliwość dojazdu autem do miejscówek. Rower mtb , trasy mogą być wymagające , chciałbym wjechać na Pradziada , może Rychlebskie ścieżki . Wszelkie sugestie mile widziane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 30 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2019 Rychleby jako punkt obowiązkowy Najlepiej zaparkować w miejscowości Cerna Voda i na południe masz pętlę trudniejszą w kilku wariantach, a na północ łatwiejszą. Kawałek dalej, na zachód od Pradziada jest bikepark Kouty, który też warto odwiedzić, a pomiędzy nimi są Lipovskie Stezky, dobre jako dodatek gdyby zostało coś dnia po objechaniu, któregoś z powyższych. Tak samo można potraktować Złote ścieżki koło Głuchołaz... i to już razem są bite dwa dni jazdy dla kogoś kto jeździ sporo. Mi ciężko byłoby to objechać w trzy. Co do szlaków turystycznych w okolicy się nie wypowiem bo nie zwiedzałem ich za wiele. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek21001 Napisano 30 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2019 Pradziad,Serak - legalnie tylko szutry (na Pradziada końcówka asfalt). Na Czerwonohorskim siodle jest baza straży parku. Z Seraka można zjechać legalnie czerwonym do stacji pośredniej wyciągu. Za.......bisty szlak spod Pradziada w stronę zbiornika i Kout (nielegal) Za.......bisty szlak z Seraka przez Obri i dalej w stronę Ramzowej aż do przecięcia z asfaltem (nielegal) dalej w dół wszystko legalne. Ciekawy szlak czerwony od boudy (nie pamiętam nazwy) pod Pradziadem w stronę siodła, są fajne sekcje ca. w połowie (nielegal). Żółty z Seraka w stronę Lipova Lazne - nudnawy,parę agrafek,od góry do połowy nielegal. Ogólnie w tym rejonie (być może przez to,że są miejscówki tylko pod rower :Rychleby,Kouty,Lipowskie) - nie przepada się za rowerzystami na szlakach. W weekendy i święta dużo ludzi i wprost ostrzegają : będzie "pokuta". Co prawda zjeżdziłem prawie wszystkie ciekawe szlaki z mapy, ale startując wcześnie rano w tygodniu i obyło się bez mandatu, ale komfortu nie ma. Warto zrobić krótki pieszy szlak (chyba żółty) z Karlovej Studanki wzdłuż Białej Opavy w stronę Pradziada - chyba najładniejszy w okolicy,auto zostawia się na małym parkingu za free powyżej Karlovej, rowerem nie do wyjechania i nie do zjechania a i tak nielegal. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
syrobb Napisano 13 Maja 2019 Udostępnij Napisano 13 Maja 2019 a polecacie jakąś wypożyczalnię rowerów oprócz GT w centrum Rychlebskich? Wiem o trail house w Cernej Vodzie ale nie odpisują na maile. Byłbym wdzięczny. Dzięki za tipy. Będę od jutra do niedzieli w Jesioniku więc na pewno się przydadzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 13 Maja 2019 Udostępnij Napisano 13 Maja 2019 Nidgy nie pożyczałem, ale: https://kouty.cz/bike-park/ Cytat V prodejně Helia Sport přímo na Kouteckém náměstí půjčujeme horská i celoodpružená kola Speciallized a Kona včetně vybavení. Cytat W sklepie Helia Sport, tuż przy placu Koutecký, wynajmujemy rowery górskie, specjalne rowery, specjalizację i sprzęt Kona. https://www.heliasport.cz/kontakt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.