Skocz do zawartości

[Rama Trekkingowa] Do Shimano Alfine 8 lub Nexus 8

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, 

Od 5 lat użytkuję Meridę TFS 500-D zrobiłem nią ładnych kilka tysięcy kilometrów w mieście i w terenie. Od dłuższego czasu zamierzałem przerobić ją na E-Bike ale jazda bez wspomoagania nadal sprawia mi przyjemność i postanowiłem że tradycyjny rower zostaje.

Postanowiłem więc złożyć E-bike od podstaw. Cel to bezawaryjność, bezobsługowość, prostota i wygoda. Wybór padł na rower trekkingowy z napędem Nexus 8 lub Alfine 8 i silnikiem o mocy 350-500W w przedniej piaście.

Jaką ramę wybrać do tego celu? Mój budżet to maksymalnie 600 zł. Na forum często występuje rama Accent Nordkapp jednak znalazłem też ramę Mosso Atlantis. Mam 178 cm wzrostu i moja Merida jest w rozmiarze 18" i powiem szczerze że jest mi na tym rowerze całkiem wygodnie na Krossie B3 29" w rozmiarze M było mi niewygodnie był za duży i za długi. Z tego co czytałem to w rowerach trekkingowy należy wybrać ramę większą niż w MTB.

Podsumowując mój przydługi post szukam ramy trekkingowej na 178 cm wzrostu pod naped Alfine/Nexus i silnik w przedniej piaście do 600 złotych. Znalazłem Accent Nordkapp i Mosso Atlantis ale jestem otwarty na inne.

Pozdrawiam M.

Przecież masz pasujące rozmiary... wg cuba dla 178cm rama 46 ale w praktyce w trekingowym i 50cm ujdzie. 100EUR za ramę + 30EUR przesyłka to nadal poniżej 600zł.

Podobnie te ramy pod łańcuch z mimośrodową regulacją napięcia łańcucha też masz w pasujących rozmiarach.

Poza tym upatrzyłeś sobie ramy (accenta i mosso) pod przerzutkę klasyczną a nie piastę wielobiegową właśnie ze względu na brak możliwości regulacji luzu łańcucha (haki poziome lub suport na mimośrodzie).

Edytowane przez Dokumosa