Skocz do zawartości

[zaplatanie] Błąd w zaplataniu na 3 krzyże

kalor

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam pytanko odnośnie zaplatania kół na 3 krzyże.

Jak pierwszy raz zaplatałem tylne koło to wzorowałem się na przednim i wyszło mi tak, że szprychy w miejscu krzyżowania ścierały się ze sobą, czyli stykały. Następnym razem jak zaplatałem wziąłem inne koło od jakiegoś jubilata za wzór i tam zaplot na 3x wyglądał tak, że szprychy do siebie nie dotykały tylko przechodziły jedna obok drugiej.W tn sposób zaplotłem 1 koło a potem przy zmianie obręczy także 2. Nie wiem czy nie jest to błąd. W sumie przejeździłem na takich kołach już ponad rok i nic się nie stało. Jak patrzyłem w innych rowerach to szprychy zawsze nachodza na siebie.

Czy popełniłem błąd?

Napisano

Jak pierwszy raz zaplatałem tylne koło to wzorowałem się na przednim i wyszło mi tak, że szprychy w miejscu krzyżowania ścierały się ze sobą, czyli stykały.

Szprycha zewnętrzna powinna przechodzić pod szprychą wewnętrzną z którą się krzyżuje w 1/3 długości (zaznaczyłem to strzałką na fotce) - więc ich stykanie się jest normalne. Tak ma być. Przy zaplataniu trzeba zawsze pamiętać, żeby odpowiednio ułożyć szprychy i jeszcze dla pewności oglądnąć koło przed centrowaniem.

kolozaplotco1.jpg

Jak patrzyłem w innych rowerach to szprychy zawsze nachodza na siebie.

Taki właśnie zaplot jest poprawny :D

Napisano

Ciekaw jestem czy osłabia to w jakiś sposób koło. Możliwe że to jest przyczyną pykania 1 czy 2 szprych podczas jazdy. Wcale nie chce mi się przerabiać koła ale chyba bede musiał.

Dzięki za odpowiedź.

Napisano

kolozaplotco1.jpg

Taki właśnie zaplot jest poprawny :)

Czy koło powinno być w pełni symetryczne?

We Harfie zapletli mi koła tak:

-szprychy zewnętrzne od strony tarcz są skierowane w stronę obrotu

-szprychy zewnętrzne po przeciwnej stronie kół są zaplecione odwrotnie.

Wygląda to tak, jakby serwisant umiał pleść tylko w jedną stronę, czyli zaplata jedną, potem obraca koło i plecie drugą nie zwracając uwagi na kierunek obrotu koła.

Czy to jest niepoprawnie, czy mi się wydaje?

f3a8d26cfcf1faf4m.jpg

Z kołami od września (ok 2000km) nic się nie dzieje, ale trochę dziwił mnie ten zaplot, jak się przyjrzałem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...