Skocz do zawartości

[Opona] podczas jazdy zeszło powietrze, mimo że opone mam od 5 dni

Kamil0987654321

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Naprawdę tak młodzi ludzie są dziś nie ogarnięci, ze nie potrafią sami sprawdzić czy dętka ma dziurę, czy coś co ją przebiło nie zostało w oponie ? Czy może wentyl się poluzował ?Trzeba z tym pisać na forum ?

Napisano

Potem dokładnie obmacaj oponę od wewnątrz. Jak słyszałeś syk i zeszło gwałtownie to pół biedy, najgorsze są takie niewidoczne zadziorki przez które powietrze schodzi tydzień :D

Napisano

Jedź do serwisu, żeby wymienili dętkę. ( sam pewnie nie potrafisz wymienić, lub zakleić starej). Chciałeś radę to masz. Czasami jak ma się pecha to jednego dnia można 2 kapcie złapać.

Napisano
32 minuty temu, Gawel76 napisał:

Masz w niej dętkę ? Jeżeli tak to ją zdejmij, napompuj i wsadź pod wodę. Metoda stara jak świat

Tylko ciekawe czy to na pewno dętka bo jechałem cały czas po prostej drodze i nie wiem czy dętka czy może wentyl 

Napisano

Tak sprawdzisz jedno i drugie. Wyciągasz dętkę, pompujesz lekko by miała kształt koła a potem do miski z wodą i patrzysz. Wentylek tez zanurz to się dowiesz czy z niego leci.  Po wszystkim sprawdź oponę. Dokładnie przyjrzyj się jej od środka, przeciągnij po niej ręką szukając zadziorów czy kolców.

Zaawansowana technika to zapamiętać jak jest ustanowiona opona w stosunku do dętki i obręczy, używając jakiejś taśmy. Wtedy gdy znajdziesz dziurę, łatwiej zlokalizować to miejsce na oponie i dokładnie je przeszukać.

Napisano

Zrobie taki test wentyla presta mojemu 9cio letniemu juniorowi. Ciekawe czy da rade nadmuchac koło. ;-)

Napisano

A jeśli wentyl jest ruchomy( można to ruszać na boki) to czy tak może być, czy jest zły? Bo nie wiem czy to wina wentyla czy detki a nje chce na razie zdrjmowac kola. Dołączam zdjęcie poniżej.

Zdjęcia nie mogę dołączyć bo przekracza 1 mb

Napisano

Musisz się wziąć w garść bo nie ruszymy a majówka ci minie na rozmyślaniu o ruchomości wentyla.

Zdejmij koło i wszystko sprawdź. Są filmiki na YT które wszystko wytłumaczą. Wymiana dętek jest absolutnym minimum, jeśli chcesz być cokolwiek niezależny. Dziewusie co jeżdżą po mieście na holendrach (z całym szacunkiem do nich) mogą nie wiedzieć jak się je wymienia bo zrobi to za nie serwisant lub ich chłopak/mąż, ale chyba nie aspirujesz do tego poziomu. Możesz nie umieć rozkuwać łańcucha, wymieniać przerzutek czy odpowietrzać hamulców hydraulicznych ale zmiana dętki to podstawa podstaw. Weź się za robotę już teraz, zanim ci sklepu zamkną i zapasowej dętki, albo od razu dwóch, już nie kupisz jutro. Będziesz siedział w domu i kontemplował tego flaka.

Napisano
Teraz, huskarl napisał:

kupisz jutro. Będziesz siedział w domu i kontemplował tego flaka.

51 minut temu, Kamil0987654321 napisał:

Okej dzięki za radę, juz kupilem detke i udalo mi sie, wszystko działa 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...