Gość Napisano 28 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2019 Hej, Wiadomo że na poniższe pytanie będzie spora rozbieżność odpowiedzi, bo i czynników jest sporo, ale interesuje mnie mniej więcej "zarys tematu". Na jak długo ( dystans) mniej więcej starczają obręcze szosowe przy jeździe po płaskim? Oczywiście mam na myśli powierzchnię hamującą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janu_sz Napisano 28 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2019 Chyba za dużo zmiennych aby móc miarodajnie określić wytrzymałość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2019 Wiem, ale interesuje mnie jakakolwiek informacja. Szczerze mówiąc, nie mam nawet punktu odniesienia jaka to przeciętnie może być wartość. 1, 10, 100 tysięcy km? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 28 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2019 Myślę, że min. 20 tysięcy km. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelj5 Napisano 28 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2019 W okresie letnim jeden komplet klocków starczał mi na ok 4-5 tys.km. Teren pagórkowaty. W okresie jesienno-wiosennym 3 komplety klocków starczały mi na ok 3-4 tys km. Robiąc rocznie ok 8000km obręcze wytrzymywały mi 2 sezony. Najgorsza jest jazda w deszczu. W takich warunkach klocki i obręcze znikają w oczach. Jeżeli będziesz jeździł po suchym, to myślę, że obręcze aluminiowe spokojnie powinny wytrzymać 50tys.km. Na temat carbonu się nie wypowiem. Aktualnie jeżdżę z hamulcami tarczowymi. Długo się przed tym broniłem, bo wszyscy mówili że tarcze w szosie są blee. Przejeździłem na nich ok 12000km na jednym zestawie klocków i jeszcze są. W identycznych warunkach na hamulcach obręczowych zajeździłbym 6-7 kompletów klocków, a obręcze zbliżałyby się do granicy zużycia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.