gregory85 Napisano 28 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2019 Witajcie Roweromaniacy, zwracam się do Was o pomoc w wyborze roweru bo nie znam się na tym na tyle dobrze żeby samemu ocenić, który lepszy i na co zwrócić uwagę. Chcę wybrać między: Giant AllTour SLR 2 https://www.giant-bicycles.com/pl/alltour-slr-2-2019 a Unibike Globetrotter http://www.unibike.pl/globetrottergts.html Unibike ma chyba lepszy osprzęt a gorszą ramę a Giant słynie z ram i ma dożywotnią gwarancję na ramę. Rower chcę użytkować na krótsze i dłuższe wyprawy, w tygodniu krótsze, w weekendy może dłuższe. Co sądzicie? Doradźcie proszę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janu_sz Napisano 28 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2019 A jak na to wpadłeś, że gorszą ramę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 28 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2019 Też jestem ciekaw. Jak już to może pomalowaną mniej ładnie jak Giant - ale akurat Globetrotter w podlinkowanym malowaniu jest bardzo ładny. Unibike daje 5 lat gwarancji na ramę po rejestracji - ale jeszcze nie spotkałem się z uszkodzoną samą z siebie. A Globetrotter to bardzo fajny rower, i na znacznie lepszym osprzęcie jak Giant. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregory85 Napisano 28 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2019 1 minutę temu, Janu_sz napisał: A jak na to wpadłeś, że gorszą ramę ? Przeczytałem kilka opinii w Internecie. Piszą, że Giant słynie z produkcji ram dla siebie i innych marek. Ramy są lżejsze. Inna jest ich produkcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janu_sz Napisano 28 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2019 Rozumiem. Marketing zadziałał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregory85 Napisano 28 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2019 Teraz, Janu_sz napisał: Rozumiem. Marketing zadziałał. Czyli wybrałbyś Unibike bez zastanowienia? 8 minut temu, MikeSkywalker napisał: Też jestem ciekaw. Jak już to może pomalowaną mniej ładnie jak Giant - ale akurat Globetrotter w podlinkowanym malowaniu jest bardzo ładny. Unibike daje 5 lat gwarancji na ramę po rejestracji - ale jeszcze nie spotkałem się z uszkodzoną samą z siebie. A Globetrotter to bardzo fajny rower, i na znacznie lepszym osprzęcie jak Giant. Czyli wybrałbyś Unibike? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pitof Napisano 28 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2019 No akurat SLR to najwyższa półka aluminium u Gianta, więc tak, technologicznie ta rama będzie bardziej zaawansowana i lżejsza niż ta z Unibike'a. Choć w tak ciężkich rowerach to i tak nie ma większego znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregory85 Napisano 28 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2019 (edytowane) Rama jest wyczuwalnie lżejsza. Który wybrałbyś rower? Edytowane 28 Kwietnia 2019 przez sznib Nie cytujemy posta poprzedzającego w całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janu_sz Napisano 28 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2019 Co Ty tak tej wagi się uparłeś w tym czołgu ? W obu wypadkach to powyżej 15 kg i tu waga ramy znaczenia nie ma aż tak dużego jak w wyczynowych rowerach. Czy będziesz miał 15,5 czy 16 kg to nie odczujesz w różnicy tak bardzo jak jakość podzespołów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pitof Napisano 28 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2019 Teraz, gregory85 napisał: Który wybrałbyś rower? Biorąc pod uwagę typ i przeznaczenie tych rowerów stawiam na Unibike. Zaawansowana rama Gianta nie zmieni faktu, że napęd w Unibike jest wyższej klasy, a kultura zmiany przełożeń będzie zauważalnie lepsza. To jest coś co po prostu poczujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 28 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2019 (edytowane) 3 godziny temu, MikeSkywalker napisał: ale jeszcze nie spotkałem się z uszkodzoną samą z siebie. Nie? Ja widziałem kilka ram Unibike pękniętych w standardowym miejscu ( tylne widełki za mufą ) nawet Globetrottera sprzed bodaj 8 lat ( pękł po 5 ) pod facetem na oko 50-55 lat jeżdżącym po asfaltach. /edit Chociaż też brałbym Unibike-a z tych 2 Edytowane 28 Kwietnia 2019 przez SoloTM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 28 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2019 Co to znaczy dłuższa wyprawa ? Taka z sakwami, namiotem itd.. ? Prędzej bym padł niż wydał około 5 000 na rower ze sprężynowym amortyzatorem. Wolałbym już Cube-a (trekkingowa geometria) z mocowaniem pod bagażnik jeżeli koniecznie trekking. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 28 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2019 https://www.rowerzysta.pl/rower-trekingowy-unibike-globetrotter-gts-2017-17cali-27769.html Można za 2017 dać 3,7 k pln lub szukać jeszcze taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregory85 Napisano 4 Maja 2019 Autor Udostępnij Napisano 4 Maja 2019 A co myślicie o tym modelu Scott? I jak wypada na tle ww. Gianta i Unibike’a? https://www.scott.pl/produkt/840/5042/Rower-Sub-Sport-20-Men/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pitof Napisano 4 Maja 2019 Udostępnij Napisano 4 Maja 2019 Ten Scott to rower, w którym połączono dobrej klasy napęd z parchatym amortyzatorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregory85 Napisano 4 Maja 2019 Autor Udostępnij Napisano 4 Maja 2019 Pitof czyli mimo wszystko Unibike? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 4 Maja 2019 Udostępnij Napisano 4 Maja 2019 A gdyby tego uzbroić w bagażnik, błotniki itp. Można wtedy wybrać jakiś porządny bagażnik ( nie znam się na wyprawówce ) sakwy itp. Osprzęt bardzo ok, amor powietrzny. https://allegro.pl/oferta/romet-orkan-5-rower-crossowy-deore-rama-19-srebrny-7354820845 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 4 Maja 2019 Udostępnij Napisano 4 Maja 2019 Ten Romet Orkan zjada rowery z poprzednich linków w przedbiegach, nawet go nie porównuj z tymi klocami - jest kilka kg lżejszy, ma powietrzny amortyzator ! W zgodnej opinii forumrowerowego ma najlepszy stosunek cena/jakość. No, może miał bo przyszedł Decathlon i pozamiatał i jakością i cenami. Ale w tym roczniku i cenie z linka Romet i tak wygrywa. Prądnica w przednim kole - zabiera bardzo dużo mocy nawet jak nie świeci. Wybierasz się na Syberię że nie będzie bateryjek ? Do tego obciachowe, ciężkie i skrzypiące mostki i sztyca amortyzowana która się rozsypie po tygodniu w unibiku. I to za prawie 4 koła ! Brakuje tylko migających kolorowo diodek LED Na wyprawy pomyślałbym jeszcze o gravelu. https://allegro.pl/oferta/rower-marin-gestalt-54-cm-28-8066151424 https://www.goride.pl/przelajowe/author-ronin-2018?gclid=EAIaIQobChMInNLfseWC4gIVioKyCh3hJwqlEAQYASABEgIjTPD_BwE Lepszy stalowy widelce w rowerze 11kg niż sprężynowy uginacz w klocu 17kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remover Napisano 5 Maja 2019 Udostępnij Napisano 5 Maja 2019 No 11 kg lepiej od 17 nie ma co dyskutować. Tylko w grawelu jest baranek który zdecydowanie nie wszystkim pasuje. No i grawel w tym budżecie będzie gorzej wyposażony, jeszcze bagażnik/błotniki/oświetlenie trzeba kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrKaaaaaaaaaaa Napisano 5 Maja 2019 Udostępnij Napisano 5 Maja 2019 10 godzin temu, wkg napisał: Prądnica w przednim kole - zabiera bardzo dużo mocy nawet jak nie świeci. Czy rzeczywiście tak jest? Dużo czyli ile watów? Wyprawowcy czesto używają takich prądnic. Poszukałem. Tutaj piszą (są testy i wrażenia subiektywne), że opór dynamo jest pomijalny: https://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=17066.30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 5 Maja 2019 Udostępnij Napisano 5 Maja 2019 Zawsze myślałem, że nieważne czy światło włączone czy wyłączone to opór jest ten sam ( bo kręcąc osią piasty trzymaną w reku lub centrując koło z taką piasta zawsze opór był znaczy, oczywiście w porównaniu do zwykłej piasty, porównywalny ze zmielonymi i to porzadnie kulkami + wżery na konusach ). Uświadomiono mnie, że po włączeniu oświetlenia opór jeszcze wzrasta. ( ale nie wiem o ile ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 5 Maja 2019 Udostępnij Napisano 5 Maja 2019 /edit jak właczone to ma moc w zależności od wersji 2,4 lub 3 W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrKaaaaaaaaaaa Napisano 5 Maja 2019 Udostępnij Napisano 5 Maja 2019 Teraz, SoloTM napisał: kręcąc osią piasty trzymaną w reku lub centrując koło z taką piasta zawsze opór był znaczy, oczywiście w porównaniu do zwykłej piasty, porównywalny ze zmielonymi i to porzadnie kulkami + wżery na konusach Twoja obawa również została uwzględniona we wspomnianym wyżej wątku: Cytat Jak rok temu moja ładniejsza połowa poszła sama do rowerowego na serwis piasty XT, to przed złomem uratował ją tylko fakt, iż pan nie miał pod ręką żadnej nowej na sprzedaż. Kręcenie takich piast w rękach daje wrażenie, jakby łożyska ledwo żyły i zamiast zlutować jeden przerwany kabel, fachura z 25 letnim stażem o mało nie popsuł całego koła. Ja na szczęście 25 lat stażu nie mam, więc weekendowy dogłębny serwis całości na bazie filmiku z YT zajął mi dwa piwa. Ot i tyle zostaje z mądrości lokalnych sprzedawców. Źródło: https://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=17066.msg386320#msg386320 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 5 Maja 2019 Udostępnij Napisano 5 Maja 2019 Kolega wciąż nie odpowiedział na pytanie co to znaczy wyprawa. Ale jeżeli w tygodniu krótsze a w weekendy dłuższe to znaczy, że prądnica jest mu potrzebna jak zającowi dzwonek. Mi na takie jazdy bateryjki AA wystarczają na pół roku minimum o ile traktuje się oświetlenie jako awaryjne po zmroku a nie do regularnych jazd nocnych. Lampka z tyłu to na dwa lata :) Co innego wyprawy gdy kilka dni nie ma dostępu do cywilizacji. Z tym bagażnikiem też nie tak chop - siup. Te aluminiowe bagażniki do 25kg montowane do "wyprawowych" rowerów to najtańszy badziew po 70 złotych/sztuka drgający na regulowanych nóżkach. Porządny stalowy bagażnik (np Tubus ) o ładowności 40 kg i masie okł. 800g kosztuje znacznie więcej - o ile oczywiście to takie wyprawy z namiotem na kilka dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregory85 Napisano 5 Maja 2019 Autor Udostępnij Napisano 5 Maja 2019 Już odpowiadam... Wyprawy weekendowe np. z namiotem nad morze a w tygodniu normalna jazda w celu utrzymania kondycji. WKG co proponujesz? Rower crossowy a nie trekingowy? Jaka firma/model? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi