Skocz do zawartości

[Przerzutka tył 11s XT] Tylna przerzutka bez łańcucha ociera o szprychy w położeniu największej zębatki

greg76

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przerzutka tylna Shimano Deore RD-M8000 SGS 11rz., po zdjęciu łańcucha i przestawieniu manetki w położenie skrajne przy kole-największej zębatki, wózek ociera, a w zasadzie zachacza o szprychy- czy to normalne?. Po założeniu łańcucha problem znika, przerzutki działają bardzo dobrze, wszystko daje się wyregulować więc chyba mogę wykluczyć skrzywienie haka lub wózka przerzutki. Pytam dlatego, że w przypadku napędu 2x10, w żadnym miejscu koło nie spotykało się z tylną przerzutką wskrajnym położeniu.

Napisano

Trochę niebezpieczne rozwiązanie.

Piasta przystosowana do 11s? Z tego co pamiętam, to na bębenek wejdzie wszystko, ale jeżeli piasta nie jest przystosowana do 11s, to wtedy dzieją się takie rzeczy.

Napisano

Ups, na bębenek weszło bez problemu, a czy piasta jest do 11s to nie wiem, nikt nie podpowiedział, że ten parametr trzeba brać pod uwagę, nie wiedziałem, że jest coś takiego jak piasta 11;-) Dodam fotki może coś pomogą. Koło DT Swiss M1900 Spline 29 12x142, nigdzie nie mogę znaleźć nic nt. dopasowania do napędu11/10, oryginalne był 10s.

IMG_20190428_094836.jpg

IMG_20190428_094920.jpg

IMG_20190428_095003.jpg

IMG_20190428_095021.jpg

Napisano

To jest tylko moja luźna rozkmina, bo nie pamiętam dokładnie całego tematu. Na pewno zaraz pojawi się ktoś kto ogarnia ;)  

Napisano

Nie ma w MTB czegoś takiego jak piasta 11s. Sszerokość jest taka sama dla 8-9-10 i 11s.

Cały myk polega na tym, że kaseta 11s ma gęsto upakowane koronki a największa jest lekko wysunięta w stronę szprych. Podobno istnieją piasty które mają tak wysunięty kołnierz, że przy kasecie 11s łańcuch na największej koronce opiera się o szprychy. Ale takie wzmianki widzialem wyłącznie z pierwszych tematów o 11s, gdzie forumowe wszystkowiedzące mądrale wypisywały takie rzeczy, żadnego zdjęcia nie widziałem. Osobiście traktuję to jako bzdury.

Sam mam 11s M8000, koła DT Swiss (XM1501) i... nie wiem czy u mnie problem występuje. Koło i łańcuch zdejmuję przy przerzutce zrzuconej na najmniejsza koronkę, przecież wtedy jest on najluźniejszy bo sprężyna jest maksymalnie zwolniona. Po co ściągać łańcuch na największej - nie wiem. No ale polazłem do samotni i pstryknąłem Ci jak to wygląda u mnie:

54079100612735713709.jpg

Także moim zdaniem wszystko jest ok. Po prostu ustaw śrubę ogranicznika tak aby na 100% wózek nie mógł się przesunąć głębiej w stronę szprych niż tego wymaga praca na dużej zębatce i to wszystko. Tak ma być.

• Mod Team
Napisano
3 godziny temu, cervandes napisał:

Ale takie wzmianki widzialem wyłącznie z pierwszych tematów o 11s, gdzie forumowe wszystkowiedzące mądrale wypisywały takie rzeczy, żadnego zdjęcia nie widziałem. Osobiście traktuję to jako bzdury.

i bardzo słusznie bo to są bzdury!
Do sprawdzenia hak w ramie oraz wózek przerzutki. Może być też śruba przerzutki krzywo wkręcona itd. Nawet na piasty no-name gdzie wcześniej siedziała kaseta 9s, w pracy spokojnie zakładam kasety 11 s i wszystko hula.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...