marcio997 Napisano 26 Kwietnia 2019 Napisano 26 Kwietnia 2019 Cześć wszystkim, od jakiegoś czasu coś mi skrzypi w rowerze podczas pedałowania ale czasem jeszcze troche skrzypi tuż po pedałowaniu i po dłuższym postoju przy samym toczeniu roweru, jednak żeby tak się działo muszę pojeździć jakieś 15 minut, na 'zimnym' rowerze czasem nic nie słychać. Uprzedzam odpowiedzi to nie pedały bo skrzypi na dwóch różnych kompletach, to nie suport bo podczas braku pedałowania tez (resztki skrzypienia słychać), cały napęd jest czyściutki nie wiem co to może być i dziwi mnie to, nie potrafię sobie z tym poradzić. felgi z łożyskami i suport y mają może z 300 km. Rower ma z 10 lat konstrukcja typu góral Romet. Mam moze podejrzenie ze czyszcząc szmatka i WD40 moze gdzieś włosie od szmatki się gdzieś wkręciło, hałasy pojawily się gównie gdy czyściłem WD40. Potem wszystko ładnie nasmarowałem grafitowym smarem w sprayu. Ponowne smarowania na nic się zdaja, nie likwidują hałasów Proszę o podpowiedz, moze ktoś się z tym spodkal ps. proszę zwrócić uwagę na załącznik pod koniec pliku audio już nie pedałuje a jeszcze resztki trzasków (skrzypienia) słychać V0014 (trzaski.mp3
SoloTM Napisano 26 Kwietnia 2019 Napisano 26 Kwietnia 2019 Brzmi jak opona o coś, o ramę, wózek przedniej przerzutki, ( na najmniejszej z przodu ) ciężko odgadnąć.
marcio997 Napisano 26 Kwietnia 2019 Autor Napisano 26 Kwietnia 2019 tak sprawdzę ten błotnik (wózek przedni raczej nie bo jak nie pedałuje to tez potrafi hałasować) sprawdzę tez ta oponę czy o cos nie ociera, tylko ze tak powiem smarowanie łańcucha, zebatki troche pomaga ( nie likwiduje ale zmniejsza hałas), dodam jeszcze ze tak z 2 tygodnie już jeżdżę i przy tak intensywnym hałasie nic się jeszcze nie popsuło Jedyne co to skrzypienie jest coraz głośniejsze
Mori4 Napisano 26 Kwietnia 2019 Napisano 26 Kwietnia 2019 Miałem podobną sytuację niedawno i myślałem że to suport, po wymianie dalej trzeszczalo. Zauważyłem że występuje przy pedałowaniu na siedząca gdy wstaje to nic nie słychać. Wniosek był taki że to sztyca albo siodło. Wyczyściłem przesmarowalem sztyce, zacisk sztycy, popsikalem wd40 na śruby i pręty w miejscu łączenia z siodelkiem i pomogło.
Mod Team sznib Napisano 26 Kwietnia 2019 Mod Team Napisano 26 Kwietnia 2019 Temat usunięty. Powód: - pkt. 2b zasad pisania - brak klamrowego nazewnictwa tematu. Zobacz tutaj, jak założyć poprawnie temat: http://www.forumrowerowe.org/topic/9018-zasady-pisania/ .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.