Skocz do zawartości

[stery] gwiazdka,czy "wynalazek"

Janu_sz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Panowie mam problem z gwiazdką, śruba kręci się razem z gwintem w gwiazdce i muszę ją uciąć ,wybić gwiazdkę i założyć nową.

1. Mam pytanie, co to za wynalazek jest ? Nie zajmowałem sie tematem, zawsze miałem nabijane gwiazdki a tu widzę coś takiego:

image.png.216c94ac2266e58781da9ab6efdd03d9.png

Warto w to się bawić ?

2. Do tego pytanie,czy polecicie jakieś solidne śruby do mostka ? Urwałem właśnie jedną i będę kombinował z wykręceniem tego co zostało.

image.png.f8634deaaf372fb9d897f98a56f247bc.png

Napisano

1. Ekspander do kabronowych rur sterowych. Nikt Ci nie zabroni użyć go do stalowej czy ameliniowej, ale po co, skoro gwiazdka kosztuje 5-7 zł? :P

2. Idź do metalowego i zapytaj o stalowe nierdzewne śruby dobrej jakości. Ewentualnie wydaj majątek i zamów tytanowe w sieci (przy okazji oszczędzisz 3g na wadze!).

Napisano

1. ten wynalazek to expander do rur karbonowych, żeby nie nabijać gwiazdki/nie zniszczyć karbonowej sterówki

2. te śruby mają zazwyczaj siłę dokręcania ok 7Nm o ile pamiętam, ma to związek tez z tym że za mocno ściśnięta rura sterowa ma prawo się uszkodzić , przynajmniej widziałem ostatnio takie zdjęcie- chyba dotyczyło rury aluminiowej. Także użyłbym standardowej śruby o tej średnicy i po prostu nie dokręcał tego na siłę.

Napisano
Teraz, TheJW napisał:

1. Ekspander do kabronowych rur sterowych. Nikt Ci nie zabroni użyć go do stalowej czy ameliniowej, ale po co, skoro gwiazdka kosztuje 5-7 zł? :P

Nie, no jasne, że nie ma sensu. Tylko wk.. zdenerowało mnie to, że sruba obraca się razem z gwintem w gwiazdce.

Napisano

Gwiazdki to nie jest jakiś super wynalazek. Ot - kawałek blaszki z wycięciami i gwintem po środku. Te najmerniejszej jakości potrafią po prostu przerdzewieć i się rozsypać. Inne pękają i nie trzymają. Miewałem takie przypadki. ;) Kup samą gwiazdkę, albo od razu zestaw z kapslem w jakimś fajnym, pasującym Ci do roweru/kasku/koloru oczu chomika kolorze. :P

Napisano

Tak, gumka zostaje i trzyma do kupy te blaszki wkręcanie je rozpycha - wędrują po stożku ku górze. 40 gr - nie jest ciężki, ale też cięższy od zwykłej gwiazdki.

Napisano

Dokręcona gwiazdka, po jakiś 700 km próba odkręcenia a śruba kręci się z tym nitem zagwintowanym wprasowanym w gwiazdkę.

O takim rodzaju solidności mówiłem w tym wypadku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...