Vidi1979 Napisano 25 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2019 Witam Od 1,5 roku posiadam huragana 1+ Jest to moj pierwszy rower szosowy i bardzo wkrecilem sie w jazde.Moje pytanie brzmi czy warto w niego cos zainwestowac aby byl lepszy? koła: 700C rama: aluminium 6061 rozmiary: 52cm 54cm 56cm 58cm widelec: aluminiowy napęd: 16 biegów manetki przód: Shimano Claris ST-R2000 2 speed manetki tył: Shimano Claris ST-R2000 8 speed przerzutka przód: Shimano Claris FD-R2000 przerzutka tył: Shimano Claris RD-R2000 mechanizm korbowy: Shimano Claris R2000 50/34T 170mm hamulec przód: Promax RC-481 hamulec tył: Promax RC-481 opony: Michelin Dynamic Sport 700x23C obręcze: Alexrims AT470 piasta przód: JoyTech A171 piasta tył: JoyTech F192 kaseta/wolnobieg: Shimano CS-HG51 11-28T 8 speed kierownica: Romet Road Bar 420mm mostek kierownicy: Romet Expert Stem 100mm sztyca: Romet Expert 31,6mm 400mm siodło: Selle Italia X-Base waga: 10,7kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drozda Napisano 25 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2019 Zmienić widelec na karbonowy i to wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gocu Napisano 26 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2019 I masz jeden rower w 4 rozmiarach? Jak cię to wkręciło to zbierać na nową, lekką szosówkę a Huragana zostawić na zimę albo sprzedać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poochaty Napisano 26 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2019 Huragan 1+ jest bardzo dobrze skomponowany jeśli chodzi o osprzęt. Nowoczesny rowerek, z nową grupą clarisa, pancerze pod owijką, ładne malowanie. Dla początkującego szosowca to jest naprawdę fajny rower. Trochę bez sensu jest go doposażać, bo jako bazowy rower jest dobrze zestawiony. Jak zaczniesz coś zmieniać to dołożysz wartość roweru. Taki rower bez problemu sprzedasz na rynku wtórnym i będziesz się mógł przesiąść na jakiś model wyższej klasy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drozda Napisano 26 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2019 Ja bym jednak pokusił się o zmianę widelca. Widziałem kilka ofert lekko używanych widelców od Tribana za niecałe 200 PLN na olx. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vidi1979 Napisano 27 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2019 A czy jest szansa wsadzenia do tego clarisa jakis pomiar mocy?mam komputerek polar v650? Tez zastanawialem sie nad widelcem ale on tylko by bardziej tlumil drgania tak?bo waga przy tym rowerku to i tak chyba bez sensu? Pozdrawiam i dzieki za odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drozda Napisano 27 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2019 Komfort jazdy jest zdecydowannie lepszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vidi1979 Napisano 28 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2019 Jaki ten widelec szukac zeby zamiast ulepszyc nie spieprzyc?jakis rozmiar?czym sie kierowac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drozda Napisano 28 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2019 Nie taperowany czyli na górze i na dole 1 1/8 cala. Zmierz w oryginale offset widelca jak na rysunku: Powinien też mieć zbliżoną długość od korony do osi żeby nie zmieniać geometrii i pasowała długość mocowań klocków w hamulcach do obręczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vidi1979 Napisano 28 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2019 Troche to za madre dla mnie chyba.jeszcze tak nie ogarniam spraw technicznych w rowerze.ale sie przyucze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
norusia7 Napisano 28 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2019 Widelec karbonowy dużo da, poza komfortem zawsze waga w dol pozytywnie wpłynie na dynamikę roweru. Też się rozglądam za widelcem 1 i 1/8 cala, mam już jeden na oku, ale jeszcze się wstrzymuje z zakupem aż ktoś może z forum wyrazi opinie (utworzylem osobnego posta) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drozda Napisano 29 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2019 20 godzin temu, Vidi1979 napisał: Troche to za madre dla mnie chyba.jeszcze tak nie ogarniam spraw technicznych w rowerze.ale sie przyucze Ten powinien być ok: https://allegro.pl/oferta/accent-apex-28-widelec-szosowy-1-1-8-carbon-7522763914 ewentualnie taki ale musiałbyś zmierzyć długość rury sterowej w swoim żeby nie była za krótka: https://allegro.pl/oferta/2-danger-widelec-28-700c-carbon-szosa-6460378075 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
norusia7 Napisano 29 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2019 19 minut temu, drozda napisał: Ten powinien być ok: https://allegro.pl/oferta/accent-apex-28-widelec-szosowy-1-1-8-carbon-7522763914 ewentualnie taki ale musiałbyś zmierzyć długość rury sterowej w swoim żeby nie była za krótka: https://allegro.pl/oferta/2-danger-widelec-28-700c-carbon-szosa-6460378075 A masz jakąś wiedzę na temat tego: https://allegro.pl/oferta/karbonowy-widelec-szosowy-vomero-colon-8043948186 tez chcialbym jak kolega nowy widelec, tylko full carbon. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drozda Napisano 29 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2019 Nie mam pojęcia , firma kompletnie mi nie znana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
clavdivs Napisano 29 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2019 Norusia pewnie jakiś brandowany chińczyk. Jak chcesz wymienić widelec na carbon, kolega drozda dał dobry link. Osobiście nie widzę zalet full carbon w widelcu bez tapera, nawet lekko bym się bał że strzeli w dole rury sterowej, bo nie masz tam zwiększonej średnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
norusia7 Napisano 29 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2019 Okej, dzięki za podpowiedź. Z tym taperem to może nie mam az takiego doświadczenia, ale czytałem różne głosy. Taka moda teraz jest, a główną zaletą taperowania (zależna od ramy) jest większa sztywność. Karbonowa sterowka da większy komfort tłumienia drgań, nie słyszałem żeby strzelaly widelce 1 i 1/8 cala. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vidi1979 Napisano 29 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2019 1 godzinę temu, drozda napisał: Ten powinien być ok: https://allegro.pl/oferta/accent-apex-28-widelec-szosowy-1-1-8-carbon-7522763914 ewentualnie taki ale musiałbyś zmierzyć długość rury sterowej w swoim żeby nie była za krótka: https://allegro.pl/oferta/2-danger-widelec-28-700c-carbon-szosa-6460378075 Dlugosc rury u mnie to 24cm takze chyba bez problemu.ten pierwszy ktory podales chyba lepszy tak? Czy jeszcze cos musze zmierzyc?nie bardzo ogarniam ten offset.czy to chodzi o wygiecie widelca czy mocowania kola?czy sie tym nie martwic? Huragan ma praktycznie prosty widelec. Dzieki za odp! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drozda Napisano 29 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2019 Offset to wyprzedzenie punktu mocowania osi o koła na widelcu w stosunku do główki ramy - weź kijek przyłóż go równolegle wzdłuż środka główki i zmierz odległość pomiędzy osią a kijkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
clavdivs Napisano 29 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2019 10 godzin temu, norusia7 napisał: Okej, dzięki za podpowiedź. Z tym taperem to może nie mam az takiego doświadczenia, ale czytałem różne głosy. Taka moda teraz jest, a główną zaletą taperowania (zależna od ramy) jest większa sztywność. Karbonowa sterowka da większy komfort tłumienia drgań, nie słyszałem żeby strzelaly widelce 1 i 1/8 cala. Stawiam orzechy przeciwko dolarom, że nie rozpoznasz jaka jest sterówka w rowerze, karbon czy alu. Karbonowa sterówka 1 i 1/8 jest mało popularna, dlatego nie słyszałeś o uszkodzeniach.Osobiście nie widzę żadnych opcji w której alu sterówka jest gorsza od karbonowej. Standart 1 1/8 powstał kiedy powszechne były aluminiowe sterówki, to nie jest naturalny standard dla karbonu, stad moje obawy. Taper to nie tylko moda, osobiście uważam że to dobre rozwiązanie, lepiej odpowiada w przypadku karbonowych sterówek. Pojawia się też informacja, że karbonowa sterówka nie lubi dużej ilości podkładek pod mostkiem, może to prowadzić do jej ułamania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vidi1979 Napisano 30 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2019 To jak?brac tego accent apex?bo moze mi kumpel podrzucic po drodze dzisiaj.pozdrawiam i dzieki za rady!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drozda Napisano 30 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2019 Jak masz te zbędne 400 PLN ( no bo serwis za przycięcie założenie dolnej bieżni i gwiazdki to 50 PLN skasuje) to tak. Tylko dobrze by było mieć możliwość zwrotu gdyby było coś nie halo. Też zmieniałem widelec z aluminiowego na karbonowy w tanim rowerze produkcji Krossa i też mam z offsetem 45 mm. Tylko zastanów się nad kolorem , ty masz lakier błyszczący więc chyba lepszy będzie ten w wersji biało grafitowej niż ten grafit matowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vidi1979 Napisano 3 Maja 2019 Autor Udostępnij Napisano 3 Maja 2019 A moze cos takiego? https://www.olx.pl/oferty/user/2P9Bw/ (sory skopiowalo profil olx-chodzi o ten widel specialized) Jeszcze tak szukam bo kupie dopiero po 10... Czy brac ten apex? Zmierzylem offset-m/w 45mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drozda Napisano 3 Maja 2019 Udostępnij Napisano 3 Maja 2019 Ten z olx jest taperowany czyli na dole ma większą średnicę łożyska i nie będzie pasował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.