mordorr Napisano 23 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2019 Hej, Pacjent: Hamulce Shimano BR-M500 zamontowane na RS Reba SL z adapterem do tarcz 180mm. Wydaje mi się, że klocki pracują ciut za bardzo w środkowej części tarczy. czy to się równoważy jakimiś podkładkami, czy można z tym żyć i jezdzic ? wolalbym, zeby pracowaly idealnie na tarczy Jacek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter233 Napisano 23 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2019 Z mojego doświadczenia to niestety norma w shimano. U mnie to wygląda odwrotnie. Dorzuć po jednej podkładce i to powinno załatwić sprawę, ale można z tym żyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mordorr Napisano 23 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2019 Czyli podkładka pod zacisk nie zaszkodzi ? nie lubie eksperymentów, które mogą zepsuć mi uśmiech :):) a hamulce wydają się być sprawą kluczową w utrzymywaniu uśmiechu na twarzy :):) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter233 Napisano 23 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2019 Nie zaszkodzi, jedynie będzie trudniej przy demontażu, trzeba uważać żeby podkładki nie wyleciały. Tak z ciekawości jaki masz adapter? Oryginalny shimano czy coś innego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter614 Napisano 23 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2019 Sprawdź pierwsze co czy masz dobry adapter I można tak jak pisał Piter233 wsadzić po 1 mm podkładki lub zmierzyć jaka jest różnica wysokości Jednak trzeba też wziąć pod uwagę że nowe klocki mają na samym początku ścięty rant i po czasie może klocek brać całą powierzchnią Jednak tutaj obstawiał bym na coś z adapterem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mordorr Napisano 23 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2019 Adapter wyglada na bardzo oryginalny SH-MA-F180/P2 Ale tak rzuciłem okiem na drugie koła i tam góra tarczy "bierze", a na dole jest faktycznie za mało. no i jeszcze druga strona tej samej, o którą pytam w temacie też wygląda "lepiej" na zewnątrz. nie jestem przekonany, ze aż tak dużo klocka ma "nie brać" od środka tarczy... przecież zmienia się powierzchnia tarcia, przez to siła hamowania nie jest stała, tylko pulsuje. (chociąz nie narzekam na to....jeszcze) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter614 Napisano 23 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2019 Tylko jak sam widzisz masz dwa rodzaje tarcz są inaczej wycięte i będą inaczej mieć ślad po klockach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mordorr Napisano 23 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2019 Zalezy mi, zeby bylo idealnie z tymi z tematu. SH-RT86. tamte koła mam w rezerwie. ale na obu tarczach od srodka klocek "nie bierze" - to widać też na tych zapasowych: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter614 Napisano 23 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2019 Wsadź po podkładce 1 mm między zacisk a adapter i zobacz jak będzie Z tego co pamiętam zwykłe podkładki 6 powinny mieć grubość 1,5 mm więc też by były ,tutaj na moje oko mniej więcej tyle brakuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mordorr Napisano 23 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2019 Chyba rozwiązałem zagadkę.... Klocki b01s I ich odpowiedniki są po prostu szersze. Tarcza SLX i br-rt56 są też szersze. Mają około 16.5mm szerokości bieżni. Natomiast bieżnia tarczy XT SM-RT86 jest węższa I ma 14.5mm . Nie jestem pewien, ale klocki G i J też są chyba oznaczone jako narrow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 28 Kwietnia 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2019 Klocki mają być tam by kraniec ich górnej części był na równi z najwyższym punktem tarczy, co by sie rant nie robił. A na do le jak to wygląda to już mało istotne. Ale tez nie bez powodu są dedykowane sobie komponenty Np klocki g01s sa dłuższe ale niższe od najpopularniejszych b01s ... wiec trudno by tarcza dedykowana do jednych idealnie pasowała do drugich. Reszta to kwestia ustawianie zacisku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.