bartekss Napisano 21 Kwietnia 2019 Napisano 21 Kwietnia 2019 Witajcie. Opisywałem problemy z kołem do kawiarni rowerowej. Nie ma tam miejsca na fuszere czy pójście na skróty bo pojazd waży ponad 300 kg więc koło musi być solidne. mam zaplecione - 26 cali, felga frotrese pod v breki, szprychy 2,33mm .Okazało się że po włożeniu w ramę różnica odległości felgi od ramy na wysokości v braków to około 9mm . Udało się przepleść, przesunąć felgę o około 6,5mm ale zaczęły wychodzić gwinty z nypli. Muszę przeciągnąc jeszcze felgę na jedną stronę o 1,5-2 mm . Pytanie : o ile maja być dłuższe szprychy ? Obecnie wystają 1,5-2mm z nypla, w nyplu również jest tej szprychy około 4mm -gdzie nie łapie jej gwint. Pytanie jak długie kupic? Teraz mam 248mm . Będę wdzięczny zapodpowiedzi
SoloTM Napisano 21 Kwietnia 2019 Napisano 21 Kwietnia 2019 Sprawdź ile brakuje do główki nypla ( od góry patrząc na obręcz ) i o tyle dodaj do tych 248. Natomiast z drugiej strony jeśli już wyszły z nypla to o tyle krótsze o ile wyszły. Chodzi mi o ta perspektywę : ( najlepiej jak się kończy szprycha tak, by śrubokręt można było włożyć i obrócić nypel, ale jeśli jest na równo z wysokością nypla to też jest ok.
bartekss Napisano 21 Kwietnia 2019 Autor Napisano 21 Kwietnia 2019 Dzięki, ok to inaczej: mniej wiecej ile wyciągnie mm szprychy - tzn o ile skróci sie szprycha - przy przesunieciu felgi o 2mm?
SoloTM Napisano 21 Kwietnia 2019 Napisano 21 Kwietnia 2019 Strzelam, pół mm. Skoro już widzisz 1,5-2mm gwintu to nic dobrego, muszą być dłuższe, tym bardziej, że gwint w nyplu nie zaczyna się od samej krawędzi nypla ( patrząc na nypel w kole od strony piasty )
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.