Skocz do zawartości

[przerzutka] Sram X-7 i Sram SX-5 - roznice ?

mrowek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zastanawiam sie nad zakupem tylnej przerzutki...targaja mna watpliwosci tego rodzaju: lepiej wziac znacznie tansza przerzutke Sram SX-5 (85 zl) czy zainwestowac w X-7 (150 zl) ? Jakie sa roznice (poza waga) miedzy wspomnianymi modelami?? Dodam, ze na przerzutke czekaja triggery X-7. Czy roznica kompatybilnosci z manetkami obu modeli przerzutek bedzie znaczaca?

Prosze o fachowe porady :confused:

Prywatnie polecałbym Ci inwestycję w X-7. Jest nieco mocniejsza, a materiały w niej urzte są lepsze jakościowo. dodatkowo jest to wyższa grupa, i różnice wizuale idą w parze z różnicami jakościowymi. Dodatkowo sam ze swojego doświadczenia wim, że wyższe manetki we współpracy z niższą przerzytką tylną mogą sprawiać kłopoty, pomimo kompatybilności (grip-shifty SRAM 5.0 z 2005 roku + przerzutka SRAM 4.0 z 2005). Więc jeżeli masz już na zapleczu trigery x-7, to polecałbym zainwestowanie w grupową przerzutkę. Pozdrawiam, i życzę dobrego wyboru. I niech Ci dobrze służy :-)

manetki kupilem okazyjnie :confused: teraz czas na przerzutke, ale niestety nie widzialem aby gdzies byla przecena przerzutek Srama...na allegro sprzedaja je za min. 142 zl. Sadzicie, ze ceny przerzutek z 2006 pojda w dol, gdy na rynku pojawia sie modele na 2007?

Użytkownik X-7 melduje się...

Ja kupowałem swoje X-7 w lipcu - mam gripshifty na 8b, dałem za nie bodajże 110 a za przerzutkę (tu już pamiętam :) ) 120 zeta, z tym że to był model 2005 (praktycznie bez różnicy z 2006). I jedno i drugie w znajomym sklepie - nie na allegro!, czyli nie tylko tam można wyhaczyć coś fajnego jak się człowiek postara!

Zestaw spisuje się rewelacyjnie, ale nie o tym w końcu dyskusja... Faktycznie wstrzymaj się z zakupami, pierwsza obniżkla będzie przed swiętami a druga przełom styczeń/luty jak zaczną robić miejsce na magazynie i wtedy naprawdę zrobi się tanio (ja sam czyham już na parę okazji :) ).

• 2 tygodnie później...
Dodatkowo sam ze swojego doświadczenia wim, że wyższe manetki we współpracy z niższą przerzytką tylną mogą sprawiać kłopoty, pomimo kompatybilności

...a z mojego doświadczenia wynika, że nie ma z tym problemów, ponieważ sam ujeżdzam gripy x-7 z tylnim sramem 4.0 i jest rewelka...zresztą przerzutka ta posłużyła mi dobre 2,5 roku bez żadnych awarii,....już niedługo będzie x-7 lub x-9 z tyłu, a wtedy potównam je z moimi gripami x-7 :o

Z reguły robi się odwrotnie - lepsza przerzutka, gorsze manetki. Na Twoim miejscu kupiłbym X-7, ale nie za 150zł. Na Allegro można ją dorwać 20-30 zł taniej.

z tego co mi wiadomo to wlasnie lepiej jest kupic lepsze manetki bo to one w głównej mierze decydują o szybkości i jakości przerzucania, a nie przerzutka.

z tego co mi wiadomo to wlasnie lepiej jest kupic lepsze manetki bo to one w głównej mierze decydują o szybkości i jakości przerzucania, a nie przerzutka.

Zgadzam sie ja mam manetki X9 a przerzutkę X7, dodatkowo przerzutkę łatwiej urwać i mniejsza strata,

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...