mrowek Napisano 20 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Witam, Zastanawiam sie nad zakupem tylnej przerzutki...targaja mna watpliwosci tego rodzaju: lepiej wziac znacznie tansza przerzutke Sram SX-5 (85 zl) czy zainwestowac w X-7 (150 zl) ? Jakie sa roznice (poza waga) miedzy wspomnianymi modelami?? Dodam, ze na przerzutke czekaja triggery X-7. Czy roznica kompatybilnosci z manetkami obu modeli przerzutek bedzie znaczaca? Prosze o fachowe porady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brateczek Napisano 21 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Prywatnie polecałbym Ci inwestycję w X-7. Jest nieco mocniejsza, a materiały w niej urzte są lepsze jakościowo. dodatkowo jest to wyższa grupa, i różnice wizuale idą w parze z różnicami jakościowymi. Dodatkowo sam ze swojego doświadczenia wim, że wyższe manetki we współpracy z niższą przerzytką tylną mogą sprawiać kłopoty, pomimo kompatybilności (grip-shifty SRAM 5.0 z 2005 roku + przerzutka SRAM 4.0 z 2005). Więc jeżeli masz już na zapleczu trigery x-7, to polecałbym zainwestowanie w grupową przerzutkę. Pozdrawiam, i życzę dobrego wyboru. I niech Ci dobrze służy :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 21 Listopada 2006 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Z reguły robi się odwrotnie - lepsza przerzutka, gorsze manetki. Na Twoim miejscu kupiłbym X-7, ale nie za 150zł. Na Allegro można ją dorwać 20-30 zł taniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrowek Napisano 21 Listopada 2006 Autor Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 manetki kupilem okazyjnie teraz czas na przerzutke, ale niestety nie widzialem aby gdzies byla przecena przerzutek Srama...na allegro sprzedaja je za min. 142 zl. Sadzicie, ze ceny przerzutek z 2006 pojda w dol, gdy na rynku pojawia sie modele na 2007? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brateczek Napisano 22 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Poczekaj do połowy grudnia. W sklepach zrobi się wtedy trochę taniej, sprzedawcy zrobią się nieco bardziej skłonni do obniżek. Sam kupowałem nowe części w okresie grudzień-luty i zaoszczędziłem ponad trzysta złotych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrJ Napisano 24 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Użytkownik X-7 melduje się... Ja kupowałem swoje X-7 w lipcu - mam gripshifty na 8b, dałem za nie bodajże 110 a za przerzutkę (tu już pamiętam ) 120 zeta, z tym że to był model 2005 (praktycznie bez różnicy z 2006). I jedno i drugie w znajomym sklepie - nie na allegro!, czyli nie tylko tam można wyhaczyć coś fajnego jak się człowiek postara! Zestaw spisuje się rewelacyjnie, ale nie o tym w końcu dyskusja... Faktycznie wstrzymaj się z zakupami, pierwsza obniżkla będzie przed swiętami a druga przełom styczeń/luty jak zaczną robić miejsce na magazynie i wtedy naprawdę zrobi się tanio (ja sam czyham już na parę okazji ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DaRochee Napisano 4 Grudnia 2006 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 Dodatkowo sam ze swojego doświadczenia wim, że wyższe manetki we współpracy z niższą przerzytką tylną mogą sprawiać kłopoty, pomimo kompatybilności ...a z mojego doświadczenia wynika, że nie ma z tym problemów, ponieważ sam ujeżdzam gripy x-7 z tylnim sramem 4.0 i jest rewelka...zresztą przerzutka ta posłużyła mi dobre 2,5 roku bez żadnych awarii,....już niedługo będzie x-7 lub x-9 z tyłu, a wtedy potównam je z moimi gripami x-7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szu Napisano 5 Grudnia 2006 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 Z reguły robi się odwrotnie - lepsza przerzutka, gorsze manetki. Na Twoim miejscu kupiłbym X-7, ale nie za 150zł. Na Allegro można ją dorwać 20-30 zł taniej. z tego co mi wiadomo to wlasnie lepiej jest kupic lepsze manetki bo to one w głównej mierze decydują o szybkości i jakości przerzucania, a nie przerzutka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rainier Napisano 5 Grudnia 2006 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 z tego co mi wiadomo to wlasnie lepiej jest kupic lepsze manetki bo to one w głównej mierze decydują o szybkości i jakości przerzucania, a nie przerzutka. Zgadzam sie ja mam manetki X9 a przerzutkę X7, dodatkowo przerzutkę łatwiej urwać i mniejsza strata, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 5 Grudnia 2006 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 Ale to przerzutka zmienia biegi i od niej zależy precyzja działania napędu. Manetka tylko ciągnie odpowieni kawałek linki. Oczywiście nie mówię też, że manetki nie mają żadnego znaczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pudeleQ Napisano 5 Grudnia 2006 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 Dla autora tematu: http://www.allegro.pl/item147443405_swieta...uper_cenie.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.