Skocz do zawartości

[plecak] Mały plecak na rower

MikeSkywalker

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Używam na rowerze plecaka Deutera Rocket Exp Air i jest genialny :) Ale myślę nad czymś mniejszym - głównie w teren, o pojemności kilku litrów - na telefon, dętkę, pompkę, butelkę wody, jakąś wiatrówkę. 

Miałem mały plecak z Decathlonu ale sprzedałem - pojemność była okej, jedyny minus taki że plecy były mokre a wszystkie twarde przedmioty było "czuć" na plecach. 

i-decathlon-b-twin-z-buklakiem-520-niebi

Co polecacie? 

Napisano

No może jest to jakiś pomysł.

Pomierzę co mają w Decathlonie, ale pamiętam że zanim kupiłem Deutera mierzyłem jakiś plecak do biegania ale coś mi w nim nie pasowało - w sensie nie dopasowywał się do sylwetki na rowerze. 

Napisano

Myślałeś o nerce? Powinieneś zmieścić wszystko o czym pisałeś, przy dobrym dopasowaniu nie masz powodów do obaw o niestabilność a jednocześnie masz gwarancję "oddychalności" pleców.

Napisano
  W dniu 21.04.2019 o 13:01, KrissDeValnor napisał:
Rozwiń  

Mam coś podobnego z Deca, tylko nie Kalenji a Quechua, model bodajże MT10, czyli niby na "piesze wycieczki" ale koncepcja wykonania widzę bardzo podobna. Owszem, lekki i mieści bukłak. Koniec zalet :) Ten mój nie ma najmniejszego nawet usztywnienia gdziekolwiek na plecach. A część przylegająca do pleców to po prostu arkusz pianki zamknięty za siateczką. Całość po założeniu szczelnie przylega do pleców i są one momentalnie mokre - przynajmniej u mnie, bo ktoś inny może mieć inną potliwość. Jak źle spakujesz to oczywiście wszystko czuć na plecach. A pełny bukłak je po prostu wybrzusza. Do tego długość i budowa pasa biodrowego - bez komentarza, ale w plecaku z linka wygląda to na normalną tasiemkę z klamrą. Szelki niby sama siateczka, ale za specjalnie nie przeciwdziałało to poceniu w tym rejonie.

Sugeruję dokładnie pomacać, czy to czasem nie to samo, tylko w nieco innym fasonie i kolorach, bo do "innego sportu".

PS. I jeszcze jedno mi doskwierało w porównaniu z "bardziej rowerowym" plecakiem - brak jakichkolwiek wewnętrznych przegródek na drobiazgi typu narzędzia, klucze, itp. Od biedy można było schować multitoola czy łyżki w schowkach na pasie biodrowym, ale nie było to wygodne.

Napisano
  W dniu 21.04.2019 o 21:18, PiotrKaaaaaaaaaaa napisał:

Camelbak Rogue

Rozwiń  

A ma jakieś wzmocnienie/usztywnienie żeby twardsze przedmioty nie wbijały się w plecy? 

Poszukam do przymiarki, jak na razie to widzę 3 możliwości: coś z Decathlonu, Camelbak Rogue, albo Deuter Race Lite 8 

@m0d to jest chyba model o którym wspomniałem na początku - i jak sobie przypominam to odrzuciłem go z tego względu że owszem, fajnie leżał ale podczas chodzenia, a podczas mierzenia na rowerze uciskał w kark. To tak jak Deuter nadaje się średnio do wycieczek pieszych - bo zupełnie nie układa się wtedy na plecach. 

Napisano
  W dniu 22.04.2019 o 07:35, MikeSkywalker napisał:
  W dniu 21.04.2019 o 21:18, PiotrKaaaaaaaaaaa napisał:

Camelbak Rogue

Rozwiń  

A ma jakieś wzmocnienie/usztywnienie żeby twardsze przedmioty nie wbijały się w plecy? 

Rozwiń  

Mam wersję sprzed paru lat, nie ma w nim wzmocnień, ale plecy mają dość grubą konstrukcję "szyn" które dotykają ciała, nie wydaje mi się możliwe żeby rzeczy w plecaku były jakkolwiek odczuwalne, przynajmniej ja nigdy nic nie czułem, ale z drugiej strony nigdy nie woziłem jakichś bardzo kanciastych czy mocno naciskających rzeczy.

I trzeba wziąć pod uwagę, że Camelbak dość często zmienia lekko konstrukcję swoich plecaków, najnowsza wersja którą widzę na stronie jest trochę inna, nie wiem czy moje uwagi są wciąż aktualne.

W dniu 21.04.2019 o 10:48, MikeSkywalker napisał:

na telefon, dętkę, pompkę, butelkę wody, jakąś wiatrówkę. 

Rozwiń  

Jakby nie wliczać w to butelki wody to moim zdaniem Deuter Road One też wygląda ciekawie https://www.deuter.com/DE/en/bike/road-one-32274-red-blue.html

Najlepiej byłoby poprzymierzać różne modele...

• Mod Team
Napisano

Dorzucę Camelback Skyline 10. Niżej leży niż standardowe plecaki, dzięki czemu plecy się tak nie pocą. Super wygodny, wystarczająco miejsca na jednodniowe wypady.

• 4 tygodnie później...
Napisano

Padło na Deuter Race 8 - i po pierwszej trasie jestem bardzo zadowolony. W plecaku litr wody, narzędzia, pompka, dętka i nie czułem że mam go na plecach. Do tego ma świetną kieszonkę na telefon - nie trzeba otwierać głównej komory żeby się do niego dostać. 

Napisano
  W dniu 18.05.2019 o 18:28, MikeSkywalker napisał:

Padło na Deuter Race 8 - i po pierwszej trasie jestem bardzo zadowolony. W plecaku litr wody, narzędzia, pompka, dętka i nie czułem że mam go na plecach. Do tego ma świetną kieszonkę na telefon - nie trzeba otwierać głównej komory żeby się do niego dostać. 

Rozwiń  

Z czego są zrobione ramiączka?  Kupiłem z 1-2 lata temu deuter race 10, model chyba jeszcze z poprzedniego sezonu, ramiączka są zrobione z tandetnego plastiku. Od używania się "połamały" (prawie). Nowsze modele trochę zmienili z tego co widziałem w internecie.  

Napisano
  W dniu 19.05.2019 o 08:30, PiotrKaaaaaaaaaaa napisał:

Od używania się "połamały"

Rozwiń  

To samo miałem w Race Exp Air, tuż po upływie gwarancji paski się zdezintegrowały. Zarówno producnt, sklep jak i dystrybutor maja to gdzieś, zaproponowano mi tylko odpłatną naprawę w cenie nowego plecaka. Fajnie słyszeć że poprawili coś co jak widać zauważyli że jest wadliwe, ale ja już Deuterowi podziękuję a i przy każdej okazji o tym wspomnę ludziom którzy się nad ich sprzętem rowerowym zastanawiają.

Napisano

Szelki są inne niż w Race Exp Air 12 - bo ten plecak też posiadam. 

Od wewnątrz jest gąbka, taka jak na wyściółce pleców, od zewnątrz cienka siateczka z drobnymi oczkami. 

Co do "plastikowych" szelek to prawda, zużywają się, wymiana kosztuje tyle co nowy plecak, ale z drugiej strony ten proces nie postępuje aż tak szybko - dwóch kolegów ma ten sam plecak, jednemu popękały po kilku latach, drugiemu jakoś po 2-3 ale plecaka używa codziennie. 

Niemniej jednak wiedząc jak fajny jest ten plecak jestem w stanie uznać ich niszczenie za naturalne choć nieco za szybkie zużycie. 

Napisano

Kiedyś było lepiej - Miałem Deautera Race z 8 lat, w końcu się poprzecierał więc kupiłem nowego, no i teraz po 1.5 roku szelki są popękane... W starym nic takiego się nie działo :( Tylko dlatego jestem wkurzony.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.