Mod Team KrissDeValnor Napisano 14 Maja 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Maja 2019 Sprawy religii i wiary, to chyba nie tutaj... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudini Napisano 12 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2021 Witajcie, piszę tą wiadomość z dwóch powodów: 1. Wątek: był jednym z czynników, które mobilizowały mnie do nauki jazdy na rowerze, 2. W obecnej chwili myślę, że mogę napisać, że prawie umiem jeździć na rowerze. Mam 43 lata i prawie 2 metry wzrostu, i nigdy nie przypuszczałem, że moje sny o jeździe na rowerze, staną się rzeczywistością. Do nauki zachęciła mnie moja cudowna Dziewczyna, pomagając mi również fizycznie - użyczyła swojego roweru. Dwie pierwsze lekcje po ok. 20 minut spędziliśmy w długim korytarzu piwnicznym. Nie odkręcaliśmy pedałów. Nie było przytrzymywania siodełka. Wydaje mi się, że jest to kompletnie niepotrzebne. Oczywiście w przypadku pedałów trzeba uważać na łydki. Na pierwszej lekcji nie udało mi się ujechać "własnoręcznie" ani kawałka. Tylko odpychanie na przemian nogami i próba utrzymania równowagi z nogami w powietrzu. Na drugiej lekcji były już próby pedałowania po rozpędzeniu i tu udało mi się kilka (może 10 metrów) ujechać. Trzecia (jak do tej pory) lekcja odbyła się na drodze leśnej (ubity tłuczeń, więc w miarę równa). Na tej lekcji startowałem własnonożnie i można powiedzieć, że jeździłem normalnie. Jak na razie nie przewróciłem się, ale muszę popracować nad startem, jazdą po nierównościach oraz zakręcaniem. W tej chwili marzy mi się własny rower i wspólne przejażdżki, tam gdzie do tej pory jeździliśmy autem. Kilka rad ode mnie dla początkujących: - nie ma sensu odkręcać pedałów, - niech nikt nie trzyma Cię za siodełko, - nie kręć tyłkiem podczas jazdy, - nie patrz przed/nad przednie koło podczas jazdy, ale przed siebie - po prostu pedałuj i jedź. Jeśli jesteś dorosłą osobą nieumiejącą jeździć na rowerze, to uwierz mi, nigdy nie jest za późno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.