nulus Napisano 19 Kwietnia 2019 Napisano 19 Kwietnia 2019 Hej, będe wymieniać opony w moim góralu Wheeler Pro 39. Do dzisiaj jeżdżę na fabrycznych a rower ma już 9 lat Tylne koło już bardziej przypomina slicka. Szukam gum które sprawdzą się w codziennej jeździe do pracy po mieście ale też dadzą radę na takie trasy jak wały nad rzedką czy las. Zależy mi na czymś co będzie mieć dobry stosunek jakości do cenu - nie chcę ani chłamu ani profesjonalnego sprzętu. Miesięcznie myślę, że pokonuję ok 120-150 km, od kwietnia do końca października. Aktualne, faberyczne gumy to Continental Explorer 26 x 2.10 54-55,9.
Qaroll Napisano 19 Kwietnia 2019 Napisano 19 Kwietnia 2019 Nie napisałeś, jaki budżet, ale od siebie do takiej jazdy polecam Geax Mezcal. Teraz chyba Vittoria Mezcal. Bardzo szybka na asfalcie, szutrach, leśnych ścieżkach itp. To w zasadzie taki semi-slick. Dodatkowo, pomimo fajnej przyczepności w zakrętach, mieszanka nie jest przesadnie miękka i sporo km można na niej nabić. Edit: Widzę, że w nowej wersji zmienili trochę bieżnik - myślę, że opory przy jeździe "po twardym" mogły trochę wzrosnąć, w stosunku do starego wzoru.
rambolbambol Napisano 19 Kwietnia 2019 Napisano 19 Kwietnia 2019 Potwierdzam dobrą opinię na temat Mezcal. Mam taką w swoim góralu jako napędowa i w małżonki też. W swojej kategorii cenowej i jakościowej deklasują Smart Sama, który od wielu lat był moją ulubioną budżetową oponą. Smart Sam znika w oczach a Mazcal jakoś nie.
nulus Napisano 19 Kwietnia 2019 Autor Napisano 19 Kwietnia 2019 Budżet myślę, że ok 50 zł za oponę ale oczywiście w przypadku dobrej jakości mogę dać te 15 zł więcej.
WaGiant Napisano 19 Kwietnia 2019 Napisano 19 Kwietnia 2019 Stare mezcale można jeszcze kupić https://allegro.pl/oferta/geax-opona-zwijana-26x2-1-mezcal-54-559-kevlar-xc-7949295237?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_UZSD_pla_sport_turystyka_rowery_akcesoria&ev_adgr=Rowery+i+akcesoria&gclid=EAIaIQobChMI5ePWvLbc4QIVVOWaCh3fUgpDEAQYAiABEgLlFPD_BwE . Ja też uważam że są świetne . Budżet niestety przekraczają ale mz warto . Może znajdziesz taniej , może znajdziesz drutówki . A jeśli nie Mezcale to może Rapid Roby albo CX od Schwalbe . Drutówki powinny się w budżecie zmieścić .
Dokumosa Napisano 19 Kwietnia 2019 Napisano 19 Kwietnia 2019 Spokojnie powinieneś się zmieścić też z conti race king, które IMHO będą lepsze od rapid robów.
nulus Napisano 23 Kwietnia 2019 Autor Napisano 23 Kwietnia 2019 Dzięki za odpowiedzi Nie ukrywam, zę przywiązany jestem do marki Continental i Race King mi się podobają. O Rapid Robach czytałem różne opinie. Jakbyście mieli posegregować opony od najlepszych do najgorszych to jak by to wyglądało? Race King, Mezcal czy CX Schwalbe?
Qaroll Napisano 23 Kwietnia 2019 Napisano 23 Kwietnia 2019 To zależy, do czego. Z wymienionych miałem Race Kingi i przerabiam już 2gi komplet Mezcali. Mezcal zdecydowanie wolniej się ścierają, są szybsze na asfalcie i szutrze, ale mniej stabilne w lekkim błocie czy bardzo sypkim piasku. Zawsze możesz pomieszać opony, na przód dać coś z konkretniejszym bieżnikiem, a jako napędówkę właśnie Mezcale.
nulus Napisano 24 Kwietnia 2019 Autor Napisano 24 Kwietnia 2019 Tak jak pisałem, jazda do pracy, wycieczka po wale, parku. Ostrego offroadu raczej nie planuję Kupowałbym raczej takie same na przód i tył.
Dokumosa Napisano 24 Kwietnia 2019 Napisano 24 Kwietnia 2019 RaceKingów masz 4 odmiany różniące się wykonaniem i mieszaką (i ceną rzecz jasna). Podstawowe druciaki i najtańsze zwijane zużywają się rozsądnie. Natomiast wersje race sport i protection na asfalcie można wykończyć w jeden sezon.
wkg Napisano 24 Kwietnia 2019 Napisano 24 Kwietnia 2019 https://rowerowy.com/sklep/czesci/opony/opona26/prod/vittoria-aka - dosyć fajne, ciche i szybkie opony na taką jazdę jak chcesz, i trochę mniej miejskie, bardziej do lasu: https://www.centrumrowerowe.pl/opona-vittoria-saguaro-pd7610/?v_Id=95483 Dobre, trwałe opony. Rapid Roby bym zdecydowanie odpuścił przy tych które wrzuciłem.
remover Napisano 24 Kwietnia 2019 Napisano 24 Kwietnia 2019 A z ciekawości spytam... W "starym" Mezkal (ten z linku @WaGiant) i "nowym" bieżnik jest zupełnie różny. Rozumiem że powyższe opinii dotyczą starego bieżnika?
Qaroll Napisano 24 Kwietnia 2019 Napisano 24 Kwietnia 2019 Moja opinia dotyczy starego Mezcala, sprzedawanego jeszcze pod marką Geax, nie Vittoria. Nowy faktycznie ma inny bieżnik, ale jeśli sugerować się tym testem: https://www.bicyclerollingresistance.com/mtb-reviews/vittoria-mezcal-tnt-2017 to nie jest tak źle z oporami toczenia.
nulus Napisano 6 Czerwca 2019 Autor Napisano 6 Czerwca 2019 A co sądzicie o Conti Double Fighter? Sporo osób po mieście na nich jeździ.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.