Alevert Napisano 18 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2019 Witam, Ostatnio postanowiłem wymienić tarcze w swoim rowerze. Moje hamulce to M315, a aktualne tarcze to SM-RT26. Znalazłem na aliexpress ofertę: https://pl.aliexpress.com/item/-/32675975985.html Czy takie tarcze będą współpracowały z moimi zaciskami? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 18 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2019 Będą - najwyżej wysokość zacisku poprawisz podkładkami. Ale kupowanie takich tarcz do najprostszych hamulców Shimano to przerost formy nad treścią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 18 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2019 Kupowanie takich tarcz do jakichkolwiek hamulców rowerowych to przerost formy nad treścią . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 18 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2019 Ale lans jest! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yoor45 Napisano 18 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2019 Jeśli będą współpracować z m315 i chociaż trochę poprawią wydajność hamowania to co jest w nich złego ? w przyszłości w przypadku wymiany kpl. hamulców albo okładzin chociaż już będą tarcze przystosowane. PS. czyli będą pasować i do tego jakościowo są bardzo dobre.... nawet aż za dobre i nie są drogie. Nie rozumiem Waszego toku rozumowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 18 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2019 @yoor45 Nie wiem jak innych, ale "nasz", tzn mnie i wszystkich moich osobowości, tok myślenia jest taki, że wszelakie tarcze na pająkach tylko wyglądają. Na hamowanie, bez zmiany hamulca, wpływ ma tylko rodzaj klocków i rozmiar tarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 18 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2019 Z moich obserwacji wynika, że istotny jest też sposób wykończenia powierzchni tarczy, sam materiał z jakiego jest zrobiona oraz kształt otworów wyciętych w tarczy (szybkość samooczyszczania tarczy). I są zasadnicze różnice w działaniu tego samego hamulca w tym samym rowerze przy zmianach samych tylko tarcz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 18 Kwietnia 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2019 Jest to tarcza pływająca, wiec teoretycznie może coś tam pomagać jak się zacisk już zacznie sypać, a zacznie się. Nie wiadomo tylko kiedy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 18 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2019 Tarcze pływające może miałyby znaczenie gdyby sztywność zwykłych tarcz nie była taka symboliczna. W praktyce tarcza bez problemu wygina się podczas hamowania dostosowując do ew. przekoszenia zacisku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 18 Kwietnia 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2019 Bardzej mi chodziło o fakt ,ze tarcza ma tam jakiś zakres regulacyjny i się może dostosować do zatartego tłoka, jak już zacznie brakować regulacji na samym zacisku, co się dość często zdarza. Na ile by to pomogło, nie wiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 18 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2019 Z drugiej strony jak ładnie taka tarcza dzwoni jak się odrobinę wyrobią połączenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seawolf688 Napisano 18 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2019 to przy okazji rozważań o tarczach - czy jest odczuwalna różnica jak ma się załóżmy klocki półmetaliki i tarczę "resin pad only" a kompletem klocki półmetaliki i tarcza "nie-resin pad only"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 18 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2019 Dla mnie jest duża jeśli rozważamy o tarczach "resin pad only" produkcji shimano, formula i tektro. Na tarczach SRAMa, magury czy niektórych chińczykach po 15zł różnicy nie było a w niektórych przypadkach przez pewien kilometraż niektóre chińczyki działały nawet lepiej niż dedykowane do metalików tarcze shimano. Innych tarcz nie ujeżdżałem na przeróżnych klockach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alevert Napisano 19 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2019 Dziękuję wszystkim za odpowiedź. Pomińmy aspekt wyglądu i "lansu" tej tarczy, w ogóle mi na tym nie zależy. Pomińmy również aspekt tego, że jest pływająca. Proszę jeszcze o odpowiedź na kilka moich pytań: 1. Czy mając m315tki z myślą o ich upgradzie za jakiś czas warto kupić tą tarczę do hamulców klasy np. Br-M9000 ? 2. Zaproponowano mi kupić tarczę RT66(jest o 20 zł droższa), czy ta tarcza z aliexpress jest od niej gorsza ? 3. Czy ta tarcza z aliexpress ma lepszą powierzchnię od RT26 (mojej aktualnej, zużytej tarczy) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 19 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2019 RT66 to bardzo dobre tarcze są. Najlepsze jeśli weźmiemy pod uwagę jakość/cena. Osobiście jeśli miałbym w perspektywie niebawem zmienić hamulce na deore+ to brałbym rt66. Jeśli zaciski zostają to polecam takie: https://www.aliexpress.com/item/MEIJUN-2pcs-Steel-MTB-Bike-Disc-Brake-Rotor-140mm-160mm-180mm-203mm-Mountain-Road-Folding-Bike/32558868173.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4dZSKXU8 (cena za 2 szt.). Mam wersję 180 w primalu z hamplami formula c1 i klockami ceramicznymi i jestem bardzo zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 28 Kwietnia 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2019 W dniu 19.04.2019 o 18:14, Alevert napisał: 1. Czy mając m315tki z myślą o ich upgradzie za jakiś czas warto kupić tą tarczę do hamulców klasy np. Br-M9000 ? Jeżeli jest dobra warto ją dać do każdego hamulca. W dniu 19.04.2019 o 18:14, Alevert napisał: 2. Zaproponowano mi kupić tarczę RT66(jest o 20 zł droższa), czy ta tarcza z aliexpress jest od niej gorsza ? Rt66 to dokładnie to samo co wszystkie inne tarcze shimano w gore łącznie z ice tech. Ta sama stal, z tą różnicą ze ice tech to kanapka stal alu stal. Wiec jest lepiej chłodzona ale tez pojeździ krócej, bo mniej stali. Natomiast sama stal ma bardzo dobre właściwości. Jakie ma chińska ... kupisz to sie dowiesz. W dniu 19.04.2019 o 18:14, Alevert napisał: 3. Czy ta tarcza z aliexpress ma lepszą powierzchnię od RT26 (mojej aktualnej, zużytej tarczy) ? To dość miękka tarcza zaprojektowana specjalnie do miękkich klocków żywicznych, żeby hamulec pracował miękko cicho a przy tym w miarę skutecznie. Niemal każda tarcza będzie lepsza ... tylko co rozumieć pod pojęciem lepsza ? lepiej hamuje ? wolniej się ściera ? Jest cichsza ? Jest sztywniejsza? Wszystko naraz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.