Skocz do zawartości

[Kaseta] Kasety 9-46, 9-48, etc.

ivohaha

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy któryś z kolegów ma doświadczenie (używał) kasety zaczynającej się od zębatki 9z? Przeglądając internet spotkałem się z opiniami, że jadąc na takiej zębatce, odczuwa się jej "kwadratowość". Tzn. łańcuch nie pracuje płynnie, ze względu na jej mały promień. Czy ktoś może potwierdzić, lub zaprzeczyć tym opiniom? A jeśli rzeczywiście taki efekt występuje, czy jest na tyle silny, że dyskwalifikuje takie kasety? Czy można się do niego przyzwyczaić?

Rozważam zakup kasety Leonardi 9-48 i chciałbym poznać wszystkie "za" i "przeciw", zanim wydam te  300 euro...

Napisano

"Chordal Action" - drgania łańcucha związane z przemieszczaniem się pomiędzy okręgiem opisanym a wpisanym w wielokącie którym jest zębatka. Im mniejsza, tym bardziej to widoczne. W przemyśle nie stosuje się zębatek mniejszych niż 16T. W rowerówce jakoś tak zeszliśmy do 11, potem 10. Już 11 jest stosunkowo odczuwalna. 9 to dramat.

Napisano

Dzięki za fachowy opis problemu, dokładnie taki efekt mnie niepokoi. Rzeczywiście jeśli się przyglądnąć, to już na 11 da się zauważyć. Nie powiedziałbym jednak, że jest to odczuwalne w trakcie jazdy. W każdym razie, nie na tyle żeby kiedykolwiek zwróciło to moją uwagę. Stąd pytanie o 9-kę. Może efekt jest na tyle mały, że można z nim żyć ? Jak rozumiem, Twoim zdaniem nie. 

Może jeszcze ktoś jeździł na czymś takim i podzieli się wrażeniami...?

• 4 miesiące temu...
Napisano

Małe uaktualnienie tematu.

Postanowiłem zaryzykować i kupiłem kasetę TRS e*thirteen 9-50. Do wymiany poszło też koło, przerzutka, łańcuch i manetka. Poprzedni, druciarski napęd 9s 11-46, przeszedł na zasłużoną emeryturę. Spostrzeżenia po kilkuset kilometrach są takie, że opisywany wyżej efekt "Chordal Action", rzeczywiście występuje. Jednak tragedii nie ma, i zupełnie mi nie przeszkadza. Jest lekko odczuwalny na pedałach i tyle. Ogólnie, napęd pracuje sprawnie i precyzyjnie, jak przystało na GX Eagle. Jest zauważalnie lepiej niż w poprzednim, przerabianym deore. 

Generalnie, moim zdaniem kaseta z koronką 9t pracuje poprawnie i jeśli ktoś potrzebuje takich przełożeń, to śmiało mogę polecić.

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...