kubakorona Napisano 17 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2019 Stoję przed ciężkim wyborem enduro. Pierwsza propozycja to https://www.kellysbike.com/pl/enduro-c562/swag-50-p53443 Druga to Dartmoor evo 2019 wersja na kołach 27.5 albo 29. Specyfikacja jest taka sama, różnią się rozmiarem kol https://velo.pl/rowery/gorskie-full-suspension/enduro-29-fsx/dartmoor/blackbird-evo-29 Byłem nastawiony na dartmoora i duże kolo ale mogę kupić kellys w podobnej cenie. na papierze kellys wygląda lepiej.Co myślicie o geometrii obu i który byście wybrali? Proszę o opinie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 17 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2019 Pod względem zawieszenia lepszy kellys (vpp vs. jeden zawias, lyrik vs yari). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 17 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2019 Sugerowałbym Kellys'a. Więcej zakresu przełożeń, nieco gorsza geometria, ale bez dramatu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubakorona Napisano 17 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2019 Internet narzeka właśnie na geometrie kellysa i dlatego mam problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 17 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2019 Dramatycznej różnicy nie ma. Dartmoor jest ciut bardziej płaski ( 0.5*, to bardzo niewiele ) ale poza tym mają bardzo podobne kąty, i da się to wyregulować mostkiem/pozycją siodła. Za to Kellys ma stanowczo lepszy osprzęt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubakorona Napisano 18 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2019 Szkoda tylko, że kellys nie ma kola 29. Wybierając rower było to priorytetem ale w cenie dartmoora trafiłem swaga na mniejszym kole. Musze to przemyśleć na spokojnie.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Galvatron Napisano 18 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2019 Blackbird ma Yari z tłumikiem Charger, tym samym, co Lyrik, więc różnica nie powinna być duża, o ile w ogóle jest. Jeśli chodzi o geometrię, zależnie od rozmiaru Blackbird jest jakieś 3-4 cm dłuższy od Swaga. Będzie mniej zwrotny, ale dzięki dużym kołom i bardziej agresywnej geometrii będzie sobie lepiej radził w trudnym terenie. Na papierze Swag ma lepsze zawieszenie, recenzji jednak jest jak na lekarstwo. Rozważ jeszcze Moona 2.0, który występuje także w odmianie 29": https://www.kross.pl/pl/2019/enduro/moon-2-0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 18 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2019 To jest rower enduro. Tu koło 29 nie jest must-have. Owszem, jest teraz taki trend żeby wszędzie pakować 29" ale czasami większego sensu to nie ma. Faktycznie w tym yari wsadzono chargera (również wersję 2) ale z prostą regulacją RC. W lyriku jest RCT3 (poza wolną kompresją jest jeszcze kompresja szybka (3 położenia open, pedal i firm)). Nie jest to jednak jakaś kluczowa różnica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Galvatron Napisano 18 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2019 Duże koła łatwiej przetaczają się po przeszkodach i lepiej trzymają energię rotacyjną, a tym samym prędkość. Zapewniają też lepszą przyczepność. Nie są niezbędne, co udowodnił m.in. Sam Hill, ale zdecydowanie mają swoje zalety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 18 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2019 Mają też wady. M.in. 30% mniejszą sztywność boczną (porównując te same obręcze na tych samych szprychach) i większy moment bezwładności (co jak wspomniałeś w niektórych sytuacjach bywa też zaletą). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 18 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2019 Teraz, Galvatron napisał: Duże koła łatwiej przetaczają się po przeszkodach i lepiej trzymają energię rotacyjną, a tym samym prędkość. Zapewniają też lepszą przyczepność. 1. Ile "łatwiej" się przetaczają? 2. Ile "lepiej" trzymają "energię rotacyjną"? Co to w ogóle jest "energia rotacyjna"? 3. Bzdura. Teraz, Dokumosa napisał: Mają też wady. M.in. 30% mniejszą sztywność boczną (porównując te same obręcze na tych samych szprychach) i większy moment bezwładności (co jak wspomniałeś w niektórych sytuacjach bywa też zaletą). 30% Taka ładna okrągła liczba? A nie 28%? Rozrysuję to sobie dzisiaj, to zobaczymy ile. Moment bezwładności kół jest w rowerze całkowicie nieistotny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Galvatron Napisano 18 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2019 https://testy.bikeboard.pl/artykuly,pokaz,0n40z47tlo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubakorona Napisano 18 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2019 Dlatego szukam dużego kola tym bardziej, że rower xc też mam na 29. jestem mega zadowolony z trakcji przetaczania i prędkości na nim. Pytanie czy w enduro są tak duże różnice w tych trzech aspektach na mniejszym kole. Dzieki zawieszeniu swag nie bedzie bujal podczas podjezdzania z kolei w dartmorze zablokuje damper i też na jednymzawiasie nie bedzie tragedii. Jeśli źle kombinuje wyprowadzcie mnie z błędu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 18 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2019 35 minut temu, Galvatron napisał: https://testy.bikeboard.pl/artykuly,pokaz,0n40z47tlo "Masa rozmieszczona na obwodzie koła ma wpływ na przyspieszanie." Nie ma. Albo raczej - nie ma mierzalnego. "Mniejsze koła wywierają też mniejszy efekt żyroskopowy" Efekt żyroskopowy nie ma _żadnego_ wpływu na dynamikę roweru. Poza tym, fajny "Artykuł" "mniej, więcej, troszkę, mniej, więcej, troszkę" Normalsi jednak wszystko łykną. Enyłej - mam 180mm skoku na obu końcach roweru na kole 27.5 i 140 na kole 29". Jakoś ten pierwszy leci po RTV/AGD jak po szynach. Ten drugi zresztą też, ale troszkę mniej. W ogóle: to http://uzurpator.com.pl/new_blog/documents/Rowery_29_.html I proszę mitów nie powielać. W praktyce odpowiednia kwota zawieszenia wybierze wszystko, i przy 160+ rozmiar koła ma znaczenie głównie dla fetyszystów. Teraz, kubakorona napisał: Dzieki zawieszeniu swag nie bedzie bujal podczas podjezdzania z kolei w dartmorze zablokuje damper i też na jednymzawiasie nie bedzie tragedii. Jeśli źle kombinuje wyprowadzcie mnie z błędu... Kellys będzie bujał, bo full ma bujać. Dartmoor się nie zablokuje, bo to mit. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubakorona Napisano 18 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2019 Nie liczyłem na aż tak duży odzew! Dzięki Panowie... "burdel" w głowie mam już taki, że nie wiem co wybrać. Za mocno nastawilem sie na blackbirda evo 29 I nawet fajny sprzęt w swagu nie pomaga w decyzji. Wizualnie też bardziej mi się podoba dart, także dzięki wielkiemu kolu. Zawsze mi się podobały duże "kozy" niż mniejsze rowery Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Galvatron Napisano 18 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2019 @uzurpator Dzięki za artykuł. Blackbird nie ma blokady z tyłu (Monarch Plus R ma tylko regulację odbicia - ang. "rebound"). Rower ma przede wszystkim dawać Ci frajdę z jazdy. Jeśli preferujesz 29", to bierz Blackbirda lub Moona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 18 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2019 @kubakorona No to podjąłeś decyzję. Dart to dobry rower. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubakorona Napisano 18 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2019 Jak kupię pochwale się co wybrałem. Mam 178 wzrostu wybór rozmiaru M w obu przypadkach mysle, że będzie dobrym rozwiązaniem? Jeśli chodzi o opony w kellys czytałem, że szału nie ma. Wolalbym coś w okolicy 2.4/2.5. Jaka alternatywa? W xc używam continentale i jestem zadowolony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 18 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2019 Jeśli masz już rower XC 29" to w fullu pomyślałbym nad kapciami plusowymi. Chyba, że zamierzasz odstawić na wieki HT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubakorona Napisano 18 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2019 HT chce sobie zostawić na szybki uphill zimą i do domu. Ewentualnie dalsze przejażdżki po lesie. Co do plusowych też ciekawa opcja, nie bralem ich pod uwagę w sumie Edit. Waskie obręcze a w szersze w razie czego nie będę inwestowal. Jakas opona 2.5 wystarczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 26 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2019 czesc pewnie juz wybrales...ale jeszcze mozesz obejrzec,to byl moj nr 2 na liscie,zamowilem jednak zupelnie cos innego,ale o tym juz w przyszlym tygodniu ps szukaj mniej wiecej 450 reach przy twoim wzroscie https://www.propain-bikes.com/en/bike-spindrift-2019/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubakorona Napisano 2 Maja 2019 Autor Udostępnij Napisano 2 Maja 2019 Czekam aż dartmoor będzie w lokalnym sklepie żeby się do niego przymierzyć. Zapewne kupię darta i wymienię naped na kompletna grupę gx 1x12 a nx sprzedam. Wtedy będę miał wszystko co chciałem szukając roweru. Fajny ten propain ale szukam coś w cenie 9 tysięcy W dniu 26.04.2019 o 17:32, belzebub80 napisał: szukaj mniej wiecej 450 reach przy twoim wzroscie https://www.propain-bikes.com/en/bike-spindrift-2019/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 3 Maja 2019 Udostępnij Napisano 3 Maja 2019 na dzien dzisiejszy 9900pln dostarczony do domu wiem ze jeden jest w mojej okolicy ale nigy go nie widzialem na wlasne oczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubakorona Napisano 13 Listopada 2019 Autor Udostępnij Napisano 13 Listopada 2019 Odgrzeje starego kotleta. W końcu w lipcu kupiłem Marina oto specyfikacja. https://www.marinbikes.com/pl/bikes/20-alpine-trail-7 Nie będę zakładał nowego tematu bo myślę, że ktoś coś mądrego wtrąci. Do rzeczy chce wymienić damper ale nie wiem dokladnie na co, wymiar ma mało popularny stad mały problem. Co polecacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HurtLocker Napisano 13 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2019 4 godziny temu, kubakorona napisał: Do rzeczy chce wymienić damper ale nie wiem dokladnie na co, wymiar ma mało popularny stad mały problem. Na czym polega ta trudnosc? W tym rozmiarze znalazlem RockShox Super Deluxe RCT, RockShox Super Deluxe Ultimate RCT i RockShox Super Deluxe Ultimate Coil RCT. Domyslam sie, ze chcialbys cos co by pasowalo do tego Yari. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.