Exon15 Napisano 16 Kwietnia 2019 Napisano 16 Kwietnia 2019 Witam, Niedawno zamówiłem 2 obręcze dartmoor raider 26'' 36h, planuję kupić do nich piastę M475 oraz jakieś tańsze szprychy + nyple do 30 zł, sporo poczytałem i pooglądałem na temat zaplatania i centrowania kół, i z tego co czytałem to zaplatanie kół jest bardzo łatwe, wystarczy poradnik na youtube, a centrowanie domowym sposobem też nie jest jakoś trudne, lecz trzeba mieć sporo czasu, cierpliwości itp. Myślałem nad tym, że samemu zaplotę i wycentruję koła, tylko czy dam radę? Czas mam, nie śpieszy mi się, klucz do centrowania mogę kupić, czy mogę coś zepsuć, i jak? I czy nic nie trzeba robić (w sensie wystarczy pierw zaplatać koło, a później tylko wycentrować? Nic więcej?) Serwis rowerowy w mojej okolicy niestety jest trochę daleko bo 20 km, a koszt wycentrowania 2 kół to aż 80 zł, a jako, że i tak sporo przepłaciłem za obręcze, to wolałbym zaoszczędzić, a zaplatanie i centrowanie nie wydaje się być trudne. Prosiłbym o pomoc i rady.
Mod Team sznib Napisano 16 Kwietnia 2019 Mod Team Napisano 16 Kwietnia 2019 Na filmikach na YT masz wszystko wyłożone, co tu dodawać? Złota rada; nie kupuj piast Shimano M475. Jakieś Novatecki na maszynach i będziesz zadowolony. Koła będą na lata, nie ma co januszować na piastach.
TheJW Napisano 16 Kwietnia 2019 Napisano 16 Kwietnia 2019 Jeśli nie zależy Ci na kołach zaplecionych dobrze i zgodnie ze sztuką, przyzwoicie wycentrowanych, to jasne, że zrobisz to sam. Pytanie tylko, ile takie koła pojeżdżą i czy z czasem nie okaże się, że będziesz bardziej stratny, bo np. zniszczysz obręcz.
Dokumosa Napisano 16 Kwietnia 2019 Napisano 16 Kwietnia 2019 Dla zabawy możesz sobie zapleść. Pewnie zaraz po zapleceniu będą nawet prościutkie przez kilka chwil. Pewne rzeczy przychodzą jednak wraz czasem i tutaj żadne poradniki na YT nie zastąpią praktyki. Z ważnych rzeczy na szybko równomierne naprężenie szprych z odpowiednio dobraną do materiału i zastosowań siłą, klej i odprężanie.
SoloTM Napisano 16 Kwietnia 2019 Napisano 16 Kwietnia 2019 Weź koło jakieś zwykłe, stare tanie i najpierw poćwicz, jak Ci już wyjdzie ok to się zabierz za właściwe. Na początku nic nie wychodzi, trwa mega długo, trzeba poprawiać a i efekt jest mizerny.
piter614 Napisano 16 Kwietnia 2019 Napisano 16 Kwietnia 2019 Pamiętaj też by dobrać odpowiednią długość szprych
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.