Separatysta Napisano 16 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2019 (edytowane) Witam Po serwisie bębenka i przejechaniu ok 1000km zaczął mi szwankować, trzaski co jakiś czas.Rozebrałem, dostało się na zapadki nieco smaru. Ale to chyba nie wina tego Ta sprężynka co je obsługuje wydała mi się dość cherlawa, widocznie jeszcze troche się zużyła. Zamiast niej poszło kółko do kluczy o średnicy 0,7-0,8mm dogięte i docięte na wzór starej sprężyny . Na zapadki i bieżnie dałem olej przekładniowy. Ładnie pracuje, a do tego coś dla fanów cykania. Za 2kkm przy okazji serwisu piasty rozbiórka i oględziny jak to się zużywa z powodu wiekszego nacisku zapadek na bieżnie. Edytowane 16 Kwietnia 2019 przez Separatysta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 16 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2019 No paaanie, taka sprężyna to może bębenek razem z kasetą na pół rozłupać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 16 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2019 Toć to prawie ostre wyszło No i ciekawa sprężyna, która dała się ukształtować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolmark Napisano 17 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2019 Każda się da kształtować, tylko że niektóre przy okazji pękają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Separatysta Napisano 18 Lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 18 Lutego 2020 Po ok 3000km nadszedł czas na serwis piasty i bębenka. Dałem nową sprężynke przeznaczoną do wolnobiegu -odpowiednio skróconą. Wydaje się mocniejsza niż oryginalna i bardziej elastyczna. Na kółku od kluczy widać że się to bardziej zużywa. Na tej głowce gdzie siedzą zapadki widać ślady tarcia i na samej bieżni zapadek również. Ale bez dramatu. Od biedy można takie kółko od kluczy zastosować na kilka tys km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cyklista Napisano 19 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2020 Na takim patencie jeżdżę już dwa lata w rowerze miejsko-zimowym (ok. 5 000 km) i na razie nie mam z nim problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi