Dokumosa Napisano 16 Kwietnia 2019 Napisano 16 Kwietnia 2019 Miałem takiego obcianacza wurtha i skrócił kilkadziesiąt rur po czym właśnie zaczął gwintować przy kręceniu w jedną stronę. Podejrzewam, że markeciaki rozsypują się jeszcze szybciej.
MikeSkywalker Napisano 16 Kwietnia 2019 Napisano 16 Kwietnia 2019 Ja używam takiego narzędzia, sprawdza się i do sterówek, i do sztyc i do mostków. Do tego jak ktoś chce mieć narzędzie do perfekcyjnej obróbki uciętej rury to jest też takie cudo
Pietern Napisano 16 Kwietnia 2019 Napisano 16 Kwietnia 2019 Perfekcyjnie obrabiam półokrągłym pilnikiem. Później czarny lakierek i mucha nie siada!
Ilia Napisano 16 Kwietnia 2019 Napisano 16 Kwietnia 2019 Nie wiedziałem, że z cięcia rury można zrobić taką filozofię. Ja obcinam normalnie piłą do metalu z brzeszczotem. Zakładam dystans na rurę w odpowiednim miejscu. Rysikiem traserskim robię linię dookoła. Od biedy nawet gwoździem można mocniej dociskając taką linię odrysować i tnę to piłą. Potem zadziory tępię pilnikiem. Jeszcze nigdy mi się nikt nie skarżył. Te cudo Icetool to ściernica do szlifierki.
MikeSkywalker Napisano 16 Kwietnia 2019 Napisano 16 Kwietnia 2019 Nie twierdzę że pilnik nie wystarcza - bo wystarcza Ale są takie wynalazki. Niemniej jednak imadełko do skracania rur to przydatny wynalazek, przynajmniej w serwisie.
Gość Napisano 17 Kwietnia 2019 Napisano 17 Kwietnia 2019 W serwisie jak najbardziej, w domu można sobie poradzić inaczej. Wystarczy że kupiłem już narzędzie do nabijania gwiazdki PS: kojarzy ktoś z Was czego użyć do wybijania misek? Chodzi o taką rurkę z rozchodzącymi się końcówkami. Jaka średnica rury i z jakiego materiału ma być wykonana żeby zrobić coś takiego w domu?
MMMAAACCC7 Napisano 17 Kwietnia 2019 Napisano 17 Kwietnia 2019 Stara podsiodłówka :)? Na złomie za 2 złote
Dokumosa Napisano 17 Kwietnia 2019 Napisano 17 Kwietnia 2019 Jak zgubiłem narzędzie to przez pół roku wybijałem dużym wkrętakiem i młotkiem z podobnym efektem. Te wybijaki fabryczne są średnicy nieco mniejszej niż sterówka ale to jest jakaś stal sprężynująca więc nie zrobisz tego w domowym zaciszu.
Mitul Napisano 5 Lutego 2020 Napisano 5 Lutego 2020 Jaki macie dobry sposób na wbicie gwiazdki równo ?
MikeSkywalker Napisano 5 Lutego 2020 Napisano 5 Lutego 2020 https://ctbike.pl/bike-hand-yc-113a-klucz-do-wbijania-gwiazdek-steru-28-6mm-1-1-8.html Rzadko się tego używa ale za każdym razem robię to z wielką przyjemnością, sprytne narzędzie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.