cinek1987cinek Napisano 14 Kwietnia 2019 Napisano 14 Kwietnia 2019 Siemka. Mam szybkie pytanko. Mam Canyona Endurace model 2016. Rama alu, widelec karbon. I od jakiegoś czasu mam taki problemów. Po jeździe po bruku lub nierównej szosie luzuje mi się skręcona kiera. Robi się luz na sterach i wszystko pstryka później. Dokręcałem to już z 3 razy, i gwiazdkę i mostek. Co jeszcze tu można zrobić ? Coś z tą gwiazdką? Czy może posmarować rurę widelca pastą do karbonu ?? Trochę wkurzające
1415chris Napisano 14 Kwietnia 2019 Napisano 14 Kwietnia 2019 Troche chaotycznie to brzmi. Pojawiajacy sie luz jest na laczeniu kierownicy i mostka, czy mostka i sterow? Dokrecanie gwiazdki i to w karbonowej sterowce?
cinek1987cinek Napisano 14 Kwietnia 2019 Autor Napisano 14 Kwietnia 2019 Heh. Luz jest na nakładce pod podkładkami pod mostkiem. Czuję że jest już i się ona obraca. Śruba od gwiazdki dociągana, później dokręcany mostek. I po jakimś czasie mi się to luzuje.
Kolmark Napisano 15 Kwietnia 2019 Napisano 15 Kwietnia 2019 Zaglądałeś do dolnego łożyska? W moim Canyonie, co prawda MTB (dolne łożysko zintegrowane, górne semi integrated, czyli z miską pośrednią) również tak się działo, kilka razy dokręcałem, po czym okazało się, że rozsypało się dolne łożysko, a konkretnie plastikowy wianek trzymający kulki, więc te biegały sobie swobodnie wewnątrz łożyska. W końcu poprzesuwały się tak, że łożysko się przekosiło, niektóre kulki zaczęły wystawać i masakrować mi insert alu w karbonowej ramie. Zajrzyj tam, póki nie jest za późno. U mnie nowe łożysko jeszcze da się włożyć prawidłowo bez naprawy tego insertu (jest oficjalnie niewymienny, ale spece od ram pewnie daliby radę), choć wydaje się, że wchodzi trochę zbyt swobodnie.
cinek1987cinek Napisano 15 Kwietnia 2019 Autor Napisano 15 Kwietnia 2019 Dzisiaj rozkręciłem wszystko. Łożyska całe i na dole i na górze. Wyczyszczone. Dałem trochę smaru do karbonu na sterówkę. Zobaczę teraz co się będzie działo.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.