Dawidd14 Napisano 14 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2019 (edytowane) Witam, chciałbym się dowiedzieć jaki jest zakres zmiany skoku w amortyzatorze sr suntour epixon xc rl-r oś 9mm rocznik 2019. Na youtube jest poradnik gdzie skok zmienia się co 20mm i do wyboru jest 80mm, 100mm, 120mm, i 140mm, lecz wiadomo tam tylko, że jest to suntour epixon ale nie wiadomo jaka wersja ani rocznik, a czy w epixonie xc rl-r oś 9mm rocznik 2019 można ustawić skok 130mm ? Proszę o szybką odpowiedź ! Edytowane 14 Kwietnia 2019 przez Dawidd14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 14 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2019 Skoro ustawia się co 20mm to jak myślisz, da się 130 czy nie? Pamiętaj, że Epixon przy skoku większym niż 100mm będzie bardziej wiotki i szybciej się pojawią luzy bo będzie pracował przy większej dźwigni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawidd14 Napisano 14 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2019 Ok bo sklep activia zmienia w tym amortyzatorze skok na 130mm i chciałem się dowiedzieć czy jest to w ogóle możliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 14 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2019 (edytowane) O ile pamiętam to z tamtego rocznika 29" wersja xc to max 120mm. Wersja tr może mieć 140mm. Piotr @ACTIVIA bedzie wiedział na 100%. @up niedoczytałem że chodzi o 2019 (myslałem że 2015 :(). W 2019 mozna ustawić i 140mm co 10mm bo to jest tak naprawdę raidon. Edytowane 14 Kwietnia 2019 przez Dokumosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 14 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2019 Jaki skok byś potrzebował to taki ci mogę ustawić. Fabryczny mozliwy zakres skoku w rozmiarach co poniżej Koło 26" to 80/100/120/140mm Koło 27,5" to 80/100/120/130/140mm Koło 29" to 80/100/120/130mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin_321 Napisano 17 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2019 Witam Nie ryzykował bym zwiększania skoku w tym amortyzatorze. Nie jest to sprzęt najwyższych lotów, a jak wiadomo zwiększanie skoku raczej nie będzie służyć do jazdy po trawniku.... Sprzedawca zwiększy do 130, ale na pewno będzie miało to wpływ na wytrzymałość i sztywność amora.... a jak coś w nim padnie to usłyszysz: a to do "takie jazdy" to trzeba było kupić wyższy model - Aion-a na przykład, mogę Panu sprzedać.... Więc proponował bym najpierw poszukać na formach itp. jaki sprzęt spełni Nasze oczekiwania a nie kupić a później się rozczarować. Życzę trafnego wyboru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawidd14 Napisano 17 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2019 (edytowane) Amortyzator będzie mi służył go jazdy po schodach i jakichś małych chopek w lesie oraz do lekkiego xc, ale nie do jakiegoś downhillu itp, a 130mm skoku mi jest potrzebne bo nie ważę mało I mam nadzieję że jak będzie regularnie serwisowany to wytrzyma taką jazdę Edytowane 17 Kwietnia 2019 przez Dawidd14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter233 Napisano 17 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2019 A związek wagi z ilością skoku to jaki jest? Bo chyba idziesz w złą stronę. Wytrzymać wytrzyma, pytanie ile, bo jak widzę "jazdę po schodach" to już chyba wiem o co chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ador Napisano 17 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2019 Mam w swoim amorze manitou magnum (golenie 34mm) skok 120, zastosowanie roweru trail i wystarcza, też z początku kombinowałem nad zmianą sprężyny powietrznej na 140 mm jednak okazało się ,że to przerost na treścią, 110-120 mm skoku w zupełności wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 17 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2019 W dniu 14.04.2019 o 02:01, Dawidd14 napisał: Proszę o szybką odpowiedź ! Nie podejrzewam, aby cokolwiek się w Suntourach zmieniło, więc w Epixonie zmienisz skok od wartości od 1 do 150mm z dowolną precyzją za pomocą kawałka rurki o średnicy wewnętrznej 10mm. Przy czym 140 to chyba maks z którym producent sprzedaje. Ja mam epicona ustawionego na 50mm w gravelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin_321 Napisano 17 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2019 Epixon do XC się nie nadaje, sprawdzone na włsnej skórze - nawet połowy sezonu nie wytrzymał, było opisywane na forum.... o schodach nie wiem, nie sprawdzałem. Do XC jeżeli już to wyższe modele tej firmy, ja osobiście używam Reby z oryginalnym skokiem bez motania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Galvatron Napisano 18 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2019 19 godzin temu, Dawidd14 napisał: Amortyzator będzie mi służył go jazdy po schodach i jakichś małych chopek w lesie oraz do lekkiego xc, ale nie do jakiegoś downhillu itp, a 130mm skoku mi jest potrzebne bo nie ważę mało I mam nadzieję że jak będzie regularnie serwisowany to wytrzyma taką jazdę 130mm skoku i golenie 32mm to nie jest najlepsze połączenie. Zwiększy się dźwignia, przez co amortyzator będzie bardziej wiotki. Zwiększenie dźwigni zwiększy także siły działające na ślizgi, przez co mogą szybciej paść. Poza tym, Epixon to raczej nie konstrukcja do ostrzejszej jazdy czy zabaw z grawitacją. Nawet przy regularnym serwisie może nie wytrzymać takiej eksploatacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi