Eneen Napisano 10 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2019 (edytowane) SQlab chyba nikomu przedstawiać nie trzeba. Jakiś czas temu wypuścili kierownicę 3OX o kątach gięcia 16/4 i recenzje wydają się być bardzo sensowne. Cena jest jednak abstrakcyjna, bo za kawałek rurki prawie 400 polskich nie dam. Jest jednak alternatywa w postaci Zoom MTB-AL-330BT:http://us.hlcorp.com/department_product/item-349.html Wersja z backsweepem 15 stopni i upsweepem 5 stopni po obróceniu kierownicy o 1 stopień w przód dokładnie odpowiada parametrom SQLab 3OX 16/4 w wersji medium. Zoom nie jest jednak dostępny od ręki, ponieważ nasz ulubiony importer D.Ch. w uproszczeniu ma to za siódmym zakrętem (poniżej kartonu 30 sztuk). Proponuję więc import bezpośredni, koszt 1 sztuki wyniósł by ok 60zł+kw. Potrzebuję minimum 5 osób, tylko osoby zdecydowane, które wiedzą, że 9 stopni "to nie to". Edytowane 10 Kwietnia 2019 przez Eneen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 10 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2019 Dobra rada jak będziesz importował z ChRL: zbierz z góry kasę od ludzików, nawet jak zarzekają się że wezmą, bo potem zostaniesz z kartonem kierownic, które puścisz poniżej kosztów na OLX jak zamawiasz więcej niż 1 sztuka to załóż cenę większą o 30-40% bo urząd celny jak widzi jedną sztukę, to puści ale więcej już nie nie kombinuj z "gift" i "damaged", bo te paczki zawsze otwierają Mówię to ze swoich doświadczeń w imporcie siodełek Gyes. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eneen Napisano 10 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2019 @rambolbambol Super, dziękuję za rady. Tak, 60 jest już po doliczeniu vatu i cła. Zdecydowanie zakładałem zbiórkę, sam potrzebuję 3, stąd jeszcze 5 osób, żeby ściągnięcie miało sens. Nie do końca jeszcze obczaiłem procedury celne, czy masz w tym doświadczenie? Który Trade Terms wybierałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 10 Kwietnia 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2019 Nie ten dział. Przenoszę. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 10 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2019 (edytowane) Procedury celne ... hmm. Napisałem bezpośrednio do producenta, że chcę 25 siodełek (różnych) i zapytałem ile to będzie kosztować. Odpisali. Potem napisałem, że za drogo to mi spuścili z ceny prawie o 30%, ale powiedzieli, że wyślą mi w losowym kolorze te siodełka z wysyłką za darmo. Zgodziłem się. Kasę przelałem Kartą kredytową, shipping poszedł poprzez GLS. Oni przygotowali wszelką papierologię i po 3 tygodniach dostałem z urzędu celnego wezwanie, żeby zapłacić cło od 5000zł , bo tyle mniej wiecej kosztowało moje zamówienie. Wysłałem przelew i puścili pakę dalej. Siodełka wyszły tak 30% drożej. Miałem je w miesiąc. Sprzedałem wszystkie ... wyszedłem na zero. Edytowane 10 Kwietnia 2019 przez rambolbambol 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roballinho Napisano 10 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2019 (edytowane) Czy można samemu sobie dobrać kolor i długość? Edytowane 10 Kwietnia 2019 przez Roballinho Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eneen Napisano 10 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2019 (edytowane) Planowałem sprowadzić tylko 780mm (najdłuższe) w kolorze czarnym. Teraz sprawdziłem i sa tylko czarne. Krótszych chyba nie ma sensu, lepiej skrócić... A jaką chciałbyś? Drobne sprostowanie do pierwszego posta: efektywne kąty będą wynosić ok 15.4/4 po przekręceniu do tyłu.@rambolbambolA jak wyszło finalnie w stosunku do rynkowej ceny? Edytowane 10 Kwietnia 2019 przez Eneen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roballinho Napisano 10 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2019 40 minut temu, Eneen napisał: A jaką chciałbyś? Srebrną, więc odpadam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eneen Napisano 10 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2019 (edytowane) Zapytam sprzedawcy, bo może są dostępne jako opcja. Dam znać. Przechodzę temat po raz pierwszy więc proszę o wyrozumiałość Edytowane 10 Kwietnia 2019 przez Eneen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 10 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2019 (edytowane) Godzinę temu, Eneen napisał: A jak wyszło finalnie w stosunku do rynkowej ceny? Finalnie to wyszło tak, że jak Brooks B17 kosztował 400-450zł, to byłem w stanie zaoferować siodełko Gyes GS-17 w cenie około 300-350zł, co pokrywało wszystkie koszty, podatek i jeszcze mi 20zł na siodełku w kieszeni zostawało. Raz, że Gyes są lżejsze, dwa że z o wiele lepszym mechanizmem naciągu skóry a trzy, że pewnie z tej samej krowy cięte Mogli dac upust nawet 50%, gdybym zamówił ich ponad 100sztuk. Chciałem zrobić im oficjalną dystrybucję, to jedynymi skórzanymi siodłami w Polace był Brooks. Zainteresowanie okazało się mniejsze niż zakladano i ostatnie siodełka po 200zł sprzedawałem ... a to było sporo poniżej kosztów. Edytowane 10 Kwietnia 2019 przez rambolbambol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akkwlsk Napisano 10 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2019 Nie chcę studzić zapału, ale z podobnym gięciem występują kierownice ergotec w szerokości również 780mm, bez problemu do kupienia w Polsce lub na rosebikes. Ceny od 70-100 zł z wąsem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eneen Napisano 10 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2019 Który dokładnie model? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akkwlsk Napisano 10 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2019 Nie pamiętam, ale google mnie nie pogryzł jak ostatnio sprawdzałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eneen Napisano 11 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 (edytowane) Wnoszenie konstruktywnych informacji oszczędza innym czas. Może zamiast forum po prostu napiszmy "korzystaj z google"? Będzie prościej. Wracając do tematu, dobrze pamiętałem bo sprawdzałem to jakiś czas temu. Ergotec nie ma analogicznych gięć, jedyna zbliżona 780 ergotecu ma gięcie 12/5 i rise 50mm. 30mm rise ma już gięcie 12/0. Chyba, że coś przeoczyłem, to proszę o korektę. Tak czy owak 12/5 to nie 15/5 a 50mm to nie 30mm. Dla zainteresowanych linki:https://www.ergotec.de/en/products/lenker/sub/mountain-bike-lenker/produkt/riser-bar-50-31-8.htmlhttps://www.ergotec.de/en/products/lenker/sub/mountain-bike-lenker/produkt/riser-bar-30-31-8.html Edytowane 11 Kwietnia 2019 przez Eneen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akkwlsk Napisano 11 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 26 minut temu, Eneen napisał: Wnoszenie konstruktywnych informacji oszczędza innym czas Niezadawanie zbędnych pytań, tylko korzystanie z wyszukiwarki również, ale nie o tym. 24 minuty temu, Eneen napisał: Ergotec nie ma analogicznych gięć, jedyna zbliżona 780 ergotecu ma gięcie 12/5 i rise 50mm. 30mm rise ma już gięcie 12/0. Chyba, że coś przeoczyłem, to proszę o korektę. Tak czy owak 12/5 to nie 15/5 a 50mm to nie 30mm. Masz rację, zapamiętałem gięcie ze strony sklepu, nie sprawdzałem na stronie producenta. Niemniej jednak, jeździłem na kierownicy w wersji rise 50mm, czyli z tego wynika z gięciem 12/5* i różnica w stosunku do 9* jest wyczuwalna od pierwszego chwytu i rzekłbym, że różnica jest duża. Jeśli dobrze zrozumiałem, opierasz się na recenzjach kierownicy SQlab z internetu stąd to gięcie 16/4, ale nie skreślałbym na tej podstawie ergoteca tylko dlatego, że 12 to nie 15. Możemy się ustawić na przymiarkę, bo z tego co widzę w opisie jesteś z Gliwic - tak się składa, że ja z okolic. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eneen Napisano 11 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 (edytowane) Cytat Możemy się ustawić na przymiarkę, bo z tego co widzę w opisie jesteś z Gliwic - tak się składa, że ja z okolic To jest dobry pomysł, z chęcią, dziękuję! Powiem szczerze, że jestem bardzo ciekaw jak to się trzyma. Do tej pory mogłem przetestować jedynie zooma 15/0 lekko w górę i trzyma mi się idealnie, ale jest za krótka, bo to 640 (córka ma u siebie). Między innymi dlatego, że jest za krótka wnioskuję, że 16/4 będzie idealne dla 780. Problematyczny jest raczej ten rise 50mm. Dla 29 i tak już będę mieć dość wysoko kierownicę niestety, a jestem niski. Poza tym jednak ta wersja 12/5 bardziej przypomina SQLab 12/4 niż 16/4. Fakt, 12/4 miała już dobre recenzje, ale bardzo mnie ciekawi ta 16/4 z powodów powyżej oraz, że jest zalecana na dłuższe dystanse, więc coś jest na rzeczy. Niestety wszystko to są moje domysły, więc jest to eksperyment. Dodam jeszcze, że tego zooma 15/5 oraz 15/3 da się kupić w Czechach i jeżeli ten zakup grupowy nie wypali, to będę uparcie szukać sklepu tam z racji niższej ceny przesyłki. Wtedy po prostu kupię tylko 2-3 sztuki. Edytowane 11 Kwietnia 2019 przez Eneen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eneen Napisano 12 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2019 @Roballinho Srebrne są, ale niestety komunikacja ze sprzedawcą mocno kuleje, więc nie chcę kolokwialnie "wtopić", dlatego sprowadzę tylko czarne. Obecnie mam zamówienie na łącznie 7 sztuk, więc niedługo chciałbym sfinalizować. Czy ktoś jest chętny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eneen Napisano 27 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2019 (edytowane) Niestety okazało się, że Zoom w zeszłym miesiącu zaprzestał produkcji modeli dłuższych niż 720 z kątem gięcia 15 stopni. Jeżeli komuś będzie odpowiadać 720 to zapraszam. Edytowane 27 Kwietnia 2019 przez Eneen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eneen Napisano 31 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2019 Import nie doszedł do skutku. Temat do zamknięcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi