frigodaw Napisano 9 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2019 Cześć! Chciałbym zachęcić was do dyskusji na temat dwóch producentów błotników: SKS i Orion. Osobiście posiadam od czterech lat Oriony w moim rowerze trekkingowym. Przez ten cały czas sprawują się bez zarzutów, w ogóle się o nich nie myśli czyli spełniają swoją rolę. W drugim rowerze mam od roku SKSy Bluemels. Różnica w jakości materiału i wykonaniu jest zauważalna, natomiast niczym szczególnym się nie wyróżniają. Czy warto wobec tego dopłacać do droższego SKSa? Różnica w cenie to często ponad 50zł. Jakie są wasze opinie? Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 9 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2019 System wypięcia mocowania, kiedy kij bija się miedzy drut a szprychy koła. Raz na pięć lat można wylecieć przez przednie koło. Ostatnio dla kogoś wybrałem sks z długimi chlapaczami przód tył. Moje stare Oriony drżały aż pękły blaszki w zagięciu, te mocujące drut z błotnikiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gocu Napisano 10 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2019 W ciągu 15 lat montowałem 3 zestawy Oriona. Za każdym razem było to samo - żeby dopasować błotnik trzeba było nieźle się nakombinować, a potem i tak nieposłuszne pręty znów go odkształcały. No i błotnik tłukł o oponę na dziurach, mimo znacznej różnicy szerokości względem opony (51mm vs 32mm) Kupiłem Bluemels przekonany że będzie to samo. I założyłem je bez żadnych problemów, skróciłem pręty, dokręciłem śrubki i błotnik jest idealnie symetryczny względem opon. I nic nie tłucze, a błotnik sporo węższy od wspomnianego wyżej Oriona (42mm? Nie pamiętam dokładnie. Opona ta sama, 32mm)) Kolejny dowód na słuszność słów mojej babci: "Tanie mięso psi jedzą". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FigoiFago Napisano 13 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2019 Potwierdzam to, że można polecieć przez przednie koło w przypadku błotników Orion. Sam tak miałem i dlatego następne błotniki będą SKS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.