Skocz do zawartości

[Błotniki] SKS vs Orion

frigodaw

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Chciałbym zachęcić was do dyskusji na temat dwóch producentów błotników: SKS i Orion. Osobiście posiadam od czterech lat Oriony w moim rowerze trekkingowym. Przez ten cały czas sprawują się bez zarzutów, w ogóle się o nich nie myśli czyli spełniają swoją rolę. W drugim rowerze mam od roku SKSy Bluemels. Różnica w jakości materiału i wykonaniu jest zauważalna, natomiast niczym szczególnym się nie wyróżniają. Czy warto wobec tego dopłacać do droższego SKSa? Różnica w cenie to często ponad 50zł. Jakie są wasze opinie?

Pozdro

System wypięcia mocowania, kiedy kij bija się miedzy drut a szprychy koła.  Raz na pięć lat można wylecieć przez przednie koło. Ostatnio dla kogoś wybrałem sks z długimi chlapaczami przód tył.

Moje stare Oriony drżały aż pękły blaszki w zagięciu, te mocujące drut z błotnikiem.

W ciągu 15 lat montowałem 3 zestawy Oriona. Za każdym razem było to samo - żeby dopasować błotnik trzeba było nieźle się nakombinować, a potem i tak nieposłuszne pręty znów go odkształcały. No i błotnik tłukł o oponę na dziurach, mimo znacznej różnicy szerokości względem opony (51mm vs 32mm)

Kupiłem Bluemels przekonany że będzie to samo. I założyłem je bez żadnych problemów, skróciłem pręty, dokręciłem śrubki i błotnik jest idealnie symetryczny względem opon. I nic nie tłucze, a błotnik sporo węższy od wspomnianego wyżej Oriona (42mm? Nie pamiętam dokładnie. Opona ta sama, 32mm))

Kolejny dowód na słuszność słów mojej babci: "Tanie mięso psi jedzą".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...