Labell Napisano 8 Kwietnia 2019 Napisano 8 Kwietnia 2019 Wybrałem dwa modele Lazaro, które na papierze mają dobre wyposażenie oraz są tańsze od gorzej wyposażonych rowerów znanych producentów - CORE V3 oraz ELITARY V3. Wcześniej jeździłem na FUJI OUTLAND rocznik 2000 bez żadnej amortyzacji z kompletnym osprzętem Shimano STX RC. W większości rower będzie służył do poruszania się po mieście - dziurawe drogi i inne przeszkody znane kierowcom samochodów. Który model będzie lepszy? Core V3 dostępny jest tylko w rozmiarze 17" lub 21". ELITARY V3 w rozmiarach 17", 19", 21". W zależności jaki rower oglądałem to sprzedawcy mówili że 19" albo 21" będzie dla mnie odpowiednie. Skłaniałem się ku crossowemu ale ostatnio Pan sprzedający przekonywał mnie, że lepiej wziąć MTB, który z salonu może wyjechać na takich samych oponach co crossowy i mam zawsze możliwość założenia szerszych opon jeśli byłaby taka potrzeba. Osprzęt jeśli zajdzie taka potrzeba (bagażnik, błotniki) mogę dołożyć taki sam zarówno do crossowego i MTB. Proponowano mi Trek Marlin 6 27,5 2019 za 2400 zł albo jakiegoś Kellys na V-brake w wyprzedaży za 1800 (pewnie już sprzedany). Raczej więcej niż 2000 zł nie chcę wydawać.
Labell Napisano 9 Kwietnia 2019 Autor Napisano 9 Kwietnia 2019 Zapomniałem dodać linków: https://allegro.pl/oferta/29-lazaro-core-v3-wypasione-mtb-alivio-alivio-21-7439853805 https://allegro.pl/oferta/lazaro-elitary-v3-alivio-27s-hydraulika-19-czarny-7966131909
Pablo59 Napisano 9 Kwietnia 2019 Napisano 9 Kwietnia 2019 Inny rozmiar dla crossa i MTB bywa uzasadniony - szczególnie jeśli są uzywane zgodnie z nominalnym przeznaczeniem ... Jeśli nie podasz wzrostu / długości nogi to nikt nie zgadnie jak być (na papierze przynajmniej) powinno. Jak przejrzysz specyfikację treka to altusa i tourneya od groma - za to napis na ramie jak się patrzy Myślę że brak ramy 19" to sprawa przejściowa...
Labell Napisano 9 Kwietnia 2019 Autor Napisano 9 Kwietnia 2019 Co sądzicie o podanych modelach? Który lepszy w kontekście przewidywanego użytkowania?
remover Napisano 9 Kwietnia 2019 Napisano 9 Kwietnia 2019 Moim zdaniem nie ma różnicy. Bo Core V3 to taki dziwny stwór, co niby MTB, a korbę ma crossowo-trekingową. Więc przełożenia są takie same jak w Elitary. Wg tabelki geometrii Core jest krótszy, więc będziesz bardziej wyprostowany. Właściwie jedyna różnica - opony. Core ma całkiem przyzwoite ale bardziej terenowe, Elitary ma tego kiepskiego CST, ale na asfalt.
Pablo59 Napisano 9 Kwietnia 2019 Napisano 9 Kwietnia 2019 A ja bym zadzwonił i dopytał - bo jak się czasem robi specyfikacje sposobem "kopiuj - wklej - popraw" to takie pomyłki się zdarzają ...
Labell Napisano 9 Kwietnia 2019 Autor Napisano 9 Kwietnia 2019 Obydwa mają amortyzatory z podobnie niskiej półki SR-SUNTOUR NVX SF-15 75mm oraz SR-SUNTOUR XCM 100mm coś przemawia na korzyść któregoś z nich? Wnioskuję, że mniejszy skok wynika z mniej terenowego charakteru i przeznaczenia roweru.
dovectra Napisano 9 Kwietnia 2019 Napisano 9 Kwietnia 2019 4 godziny temu, remover napisał: Bo Core V3 to taki dziwny stwór, co niby MTB, a korbę ma crossowo-trekingową To krosiarskie mtb. Godzinę temu, Labell napisał: SR-SUNTOUR NVX SF-15 75mm oraz SR-SUNTOUR XCM 100mm nvc to cross, xcm - góral
Labell Napisano 28 Kwietnia 2019 Autor Napisano 28 Kwietnia 2019 Ostatnie pytanie co lepsze: Lazaro Core V3 na Alivio czy Rockrider 540?
Labell Napisano 29 Kwietnia 2019 Autor Napisano 29 Kwietnia 2019 Zostało wybrane i zamówione: Lazaro Core V3 z Alivio
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.