Skocz do zawartości

[Co wybrać] Lazaro Core V3 vs Elitary V3

Labell

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wybrałem dwa modele Lazaro, które na papierze mają dobre wyposażenie oraz są tańsze od gorzej wyposażonych rowerów znanych producentów - CORE V3 oraz ELITARY V3. Wcześniej jeździłem na FUJI OUTLAND rocznik 2000 bez żadnej amortyzacji z kompletnym osprzętem Shimano STX RC. W większości rower będzie służył do poruszania się po mieście - dziurawe drogi i inne przeszkody znane kierowcom samochodów. Który model będzie lepszy? Core V3 dostępny jest tylko w rozmiarze 17" lub 21". ELITARY V3 w rozmiarach 17", 19", 21". W zależności jaki rower oglądałem to sprzedawcy mówili że 19" albo 21" będzie dla mnie odpowiednie. Skłaniałem się ku crossowemu ale ostatnio Pan sprzedający przekonywał mnie, że lepiej wziąć MTB, który z salonu może wyjechać na takich samych oponach co crossowy i mam zawsze możliwość założenia szerszych opon jeśli byłaby taka potrzeba. Osprzęt  jeśli zajdzie taka potrzeba (bagażnik, błotniki) mogę dołożyć taki sam zarówno do crossowego i MTB. Proponowano mi Trek Marlin 6 27,5 2019 za 2400 zł albo jakiegoś Kellys na V-brake w wyprzedaży za 1800 (pewnie już sprzedany). Raczej więcej niż 2000 zł nie chcę wydawać. 

Napisano

Inny rozmiar dla crossa i MTB bywa uzasadniony - szczególnie jeśli są uzywane zgodnie z nominalnym przeznaczeniem ...

Jeśli nie podasz wzrostu / długości nogi to nikt nie zgadnie jak być (na papierze przynajmniej) powinno.

Jak przejrzysz specyfikację treka to altusa i tourneya od groma - za to napis na ramie jak się patrzy :)

Myślę że brak ramy 19" to sprawa przejściowa...

Napisano

Moim zdaniem nie ma różnicy. Bo Core V3 to taki dziwny stwór, co niby MTB, a korbę ma crossowo-trekingową. Więc przełożenia są takie same jak w Elitary. Wg tabelki geometrii Core jest krótszy, więc będziesz bardziej wyprostowany. Właściwie jedyna różnica - opony. Core ma całkiem przyzwoite ale  bardziej terenowe, Elitary ma tego kiepskiego CST, ale na asfalt.

Napisano

Obydwa mają amortyzatory z podobnie niskiej półki SR-SUNTOUR NVX SF-15 75mm oraz SR-SUNTOUR XCM 100mm coś przemawia na korzyść któregoś z nich? Wnioskuję, że mniejszy skok wynika z mniej terenowego charakteru i przeznaczenia roweru. 

Napisano
4 godziny temu, remover napisał:

Bo Core V3 to taki dziwny stwór, co niby MTB, a korbę ma crossowo-trekingową

To krosiarskie mtb.

Godzinę temu, Labell napisał:

SR-SUNTOUR NVX SF-15 75mm oraz SR-SUNTOUR XCM 100mm

nvc to cross,  xcm - góral

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...