Skocz do zawartości

[koła] szosa zestaw okolice 2000zł

abdesign

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Stoję przed zakupem/wyborem kół, powiedzmy że mogę na nie wydać 2500zł.

Albo inaczej nie tyle mogę ile uważam że w tym konkretnym przypadku to przyzwoity pułap.

Mam oczywiście swoje typy ale wolałbym nie sugerować w ten sposób odpowiedzi.

Kolarz a w zasadzie kolarka <45kg (14lat). Z tego powodu totalnie moje doświadczenia

związane z kompromisami wagi/sztywności/limitu w wyborze kół "dla mnie" na nic się nie przydają.

Ośki zwykłe, bez tarcz, bębenek shimano, pod oponę.

Obecne rs500 kupione w komplecie z rowerem, trochę ciężkawe. Priorytetem jest niska waga. 

Tygodniowo samych treningów średnio będą miały do przejechania ~ 150km.

pozdrawiam i z góry dziękuję za konstruktywne podpowiedzi.

Nie wiem czy jest sens wydawać aż tyle.

Bezdętkowe Mavic Ksyrium Elite UST - 2000zł z oponami i z zestawem uszczelniającym, waga trochę powyżej 1500g

A za 1600zł z hakiem masz Campagnolo Zonda albo odpowiadające im Fulcrumy (nie wiem które, nie znam się na Fulcrumach ;)

Racing 3, https://wertykal.com/pl/p/Kola-Fulcrum-RACING-3-C17/4657

Co do Fulcrumów, całkiem znosne kółka, Sam mam Racing  DB 5 na 21 szprychach, które nawet tu na forum chciałem sprzedać, ale nikt kupić nie chciał wiec zacząłem ich używać ;-). Byłem na nich 2x na pojezdzawkach, w sumie 220km zrobiły i całkiem niezle jak na taki budżetowy zestaw kółke, a waże 2x tyle co kolarka ;-)

Ksyrium Elite (1520g) to oczywiście pierwszy strzał, popularne, wszystko wszędzie do nich jest.

Fulcrumy mam - "trójki" powiedzmy że ta sama półka (1560g) - przyzwoite koła.

Co do Campy Zonda - wyraźnie najtańsze (1540g) - interesujące, właśnie zbieram dane, poczytam.

Zastanawiają mnie też VISION TRIMAX 30 KB  (1495g) - ale boję się trochę o komponenty do nich - zna może ktoś?

Od tej Zondy ...chyba wolałbym Fulcrumy, ten fikusny zaplot Zondy jakos mnie nie rpzekonuje.

a widziałes wage F racing 3 ? 1560g...

Edyta: Hmm w sumie to  wygladają te koła podobnie, ale ... odstepy miedzy trójkami w Zondach jakby wieksze sporo...

Tak czy siak przy wadze ~50kg to tylko trzeba uważać na dziury :;-)

No cóż, z rowerem ważę ponad 85kg, Zondy zrobiły u mnie jakieś 40 tysięcy km (tył) i 25 tysięcy  (przód, poprzednie skasował mi ślepy burak w  aucie po 15 tysiącach)   i zachowują się jak nowe. Żadnej centry, żadnej regulacji piast (która notabene jest banalna, dopiero ostatnio do nich zajrzałem z ciekawości - nawet smar był czysty...), kręcą się jak złoto.

Bardzo wszystkim dziękuję za podpowiedzi. Będę sobie ogarniał (czytać umiem) to teraz pod kątem prostoty serwisu, czyli

dostępności łożysk, szprych, bębenków, bo to w tym przypadku być może to kluczowa zmienna, która przeważy o zakupie.

Generalnie co do kół zwykłych aluminiowych pod oponę takich wagowo ~1500 gram to wszystkie oscylują wokół 2tys +/- 10%

np. między niby najtańszymi Zonda'mi a Ksyrium'ami jest 450zł różnicy, tyle że te drugie to komplet z dobrymi oponami po 150-200zł sztuka.

W tym konkretnym przypadku mają "unieść" całe ~50kg (łącznie z rowerem). Żadne szerokie opony

z niskim ciśnieniem im nie grożą... Na te co bardziej "dziurawe" treningi i tak będą tłuczone tanie Shimano...

Z jednej strony korci mnie coś nowego jak chociażby Campa, czy DT Dicut RR 21 (jak znajdę w budżecie to się robią b. ciekawe - 1490 gram)

z drugiej jako użytkownik Mavic'ów i Fulcrum'ów nigdy się nie zawiodłem...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...