abdesign Napisano 8 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2019 Cześć, Stoję przed zakupem/wyborem kół, powiedzmy że mogę na nie wydać 2500zł. Albo inaczej nie tyle mogę ile uważam że w tym konkretnym przypadku to przyzwoity pułap. Mam oczywiście swoje typy ale wolałbym nie sugerować w ten sposób odpowiedzi. Kolarz a w zasadzie kolarka <45kg (14lat). Z tego powodu totalnie moje doświadczenia związane z kompromisami wagi/sztywności/limitu w wyborze kół "dla mnie" na nic się nie przydają. Ośki zwykłe, bez tarcz, bębenek shimano, pod oponę. Obecne rs500 kupione w komplecie z rowerem, trochę ciężkawe. Priorytetem jest niska waga. Tygodniowo samych treningów średnio będą miały do przejechania ~ 150km. pozdrawiam i z góry dziękuję za konstruktywne podpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gocu Napisano 8 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2019 Nie wiem czy jest sens wydawać aż tyle. Bezdętkowe Mavic Ksyrium Elite UST - 2000zł z oponami i z zestawem uszczelniającym, waga trochę powyżej 1500g A za 1600zł z hakiem masz Campagnolo Zonda albo odpowiadające im Fulcrumy (nie wiem które, nie znam się na Fulcrumach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2019 Racing 3, https://wertykal.com/pl/p/Kola-Fulcrum-RACING-3-C17/4657 Co do Fulcrumów, całkiem znosne kółka, Sam mam Racing DB 5 na 21 szprychach, które nawet tu na forum chciałem sprzedać, ale nikt kupić nie chciał wiec zacząłem ich używać ;-). Byłem na nich 2x na pojezdzawkach, w sumie 220km zrobiły i całkiem niezle jak na taki budżetowy zestaw kółke, a waże 2x tyle co kolarka ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 8 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2019 Ksyrium Elite (1520g) to oczywiście pierwszy strzał, popularne, wszystko wszędzie do nich jest. Fulcrumy mam - "trójki" powiedzmy że ta sama półka (1560g) - przyzwoite koła. Co do Campy Zonda - wyraźnie najtańsze (1540g) - interesujące, właśnie zbieram dane, poczytam. Zastanawiają mnie też VISION TRIMAX 30 KB (1495g) - ale boję się trochę o komponenty do nich - zna może ktoś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2019 Od tej Zondy ...chyba wolałbym Fulcrumy, ten fikusny zaplot Zondy jakos mnie nie rpzekonuje. a widziałes wage F racing 3 ? 1560g... Edyta: Hmm w sumie to wygladają te koła podobnie, ale ... odstepy miedzy trójkami w Zondach jakby wieksze sporo... Tak czy siak przy wadze ~50kg to tylko trzeba uważać na dziury :;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 8 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2019 Nie dziwię się, te Zondy (pewnie między innymi ze względu na zaplot) mają limit wagowy a w zasadzie wskazania częstszych serwisów jeżeli zestaw kolarz + rower przekracza 82kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskidbike Napisano 8 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2019 DT Dicut RR 21. Można znaleźć poniżej 2000 zł. Bardzo dobre koła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gocu Napisano 9 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2019 No cóż, z rowerem ważę ponad 85kg, Zondy zrobiły u mnie jakieś 40 tysięcy km (tył) i 25 tysięcy (przód, poprzednie skasował mi ślepy burak w aucie po 15 tysiącach) i zachowują się jak nowe. Żadnej centry, żadnej regulacji piast (która notabene jest banalna, dopiero ostatnio do nich zajrzałem z ciekawości - nawet smar był czysty...), kręcą się jak złoto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 9 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2019 Bardzo wszystkim dziękuję za podpowiedzi. Będę sobie ogarniał (czytać umiem) to teraz pod kątem prostoty serwisu, czyli dostępności łożysk, szprych, bębenków, bo to w tym przypadku być może to kluczowa zmienna, która przeważy o zakupie. Generalnie co do kół zwykłych aluminiowych pod oponę takich wagowo ~1500 gram to wszystkie oscylują wokół 2tys +/- 10% np. między niby najtańszymi Zonda'mi a Ksyrium'ami jest 450zł różnicy, tyle że te drugie to komplet z dobrymi oponami po 150-200zł sztuka. W tym konkretnym przypadku mają "unieść" całe ~50kg (łącznie z rowerem). Żadne szerokie opony z niskim ciśnieniem im nie grożą... Na te co bardziej "dziurawe" treningi i tak będą tłuczone tanie Shimano... Z jednej strony korci mnie coś nowego jak chociażby Campa, czy DT Dicut RR 21 (jak znajdę w budżecie to się robią b. ciekawe - 1490 gram) z drugiej jako użytkownik Mavic'ów i Fulcrum'ów nigdy się nie zawiodłem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.