Kross1.0 Napisano 7 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2019 Witam wszystkich. Jestem nowy na forum. Mam do was pytanie. Potrzebuję mocną lampkę na przód do jazdy w nocy 50% miasto (słabo oświetlone ulice), 50% teren (czasami las). Szukam lampki, która da mi światło bardzo zbliżone do tego jak na zdjęciu poniżej. Lampka najlepiej jakby miała dobre mocowanie ! Chce uniknąć przekręcania się lampki podczas jazdy w nierównym terenie (skoki z chodnika na asfalt, jazda po wybojach przez las, czasem zjazd ze schodów bardzo powoli) Dotyczy to również lampki z tyłu. Zastanawiam się nad: Przód: Budżet do 160 zł (+/- 20 zł) - Prox Crater Cree 880 lm - Lampka PROX Dual Power I Lub ewentualnie coś innego. Najlepiej jakby lampkę ładowało się przez usb ale niekoniecznie, jeśli brak możliwości ładowania przez usb spowoduje uzyskanie mocniejszego światła. Chcę, żeby światło było w miarę szerokie i dawało też światło w dal. Czas świecenia około 2 h Tył: Budżet do 60 zł - Walle 1 - Prox Minor (cob) Zastanawiam się czy Prox Minor nie jest zbyt duża do jazdy w terenie ? Wydaje mi się, że może pojawić się problem ze stabilnością i czy jej wielkość nie spowoduje uszkodzenia lub jej zgubienia. Generalnie lampkę na tył najbardziej potrzebuję do jazdy w dzień po szosie dla bezpieczeństwa ale jak już będzie to w terenie też będzie używana. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seczuan Napisano 8 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2019 ja latam na takim zestawie i jest ok. Lampki przedniej nie trzeba chyba przedstawiać mała zgrabna i mocna a tył to jak walle tylko inaczej montowana i tańsza.CONVOY S2+ kellys eement Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kross1.0 Napisano 8 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2019 4 godziny temu, seczuan napisał: ja latam na takim zestawie i jest ok. Lampki przedniej nie trzeba chyba przedstawiać mała zgrabna i mocna a tył to jak walle tylko inaczej montowana i tańsza.CONVOY S2+ kellys eement Mówisz, że ten Kellys daje takie światło jak walle, testowałeś to w dzień na drodze ? Z ilu mniej więcej metrów widać już światło ? W terenie tego nie zgubię przeskakując delikatnie nad jakąś przeszkodą ? A co do Convoy S2+ to standardowa latarka, czy po przeróbkach. Coś będę musiał jeszcze w niej zmieniać, żeby była użyteczna na moje potrzeby, czy ten zestaw w zupełności wystarczy. I najważniejsze, widzę że mocowanie jest na gumkach, czy to da odpowiednią stabilizację ? Jeżdżąc po wertepach, nie ruszy się z miejsca ? I ostatnie. Rozumiem, że porównując: - Prox Crater Cree 880 lm - Lampka PROX Dual Power I - Convoy S2+ To Convoy S2+ wypada najlepiej ? Światło będzie mocne, trochę szerokie i trochę świecące w dal ? Idealne do mieszanej jazdy w nocy po niezbyt jasnych ulicach jak i zarazem ciemnych lasach ? Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziubek Napisano 8 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2019 Przerobienie s2+ na "rowerową wersję" to większości przypadków to dodanie kolimatora. O s2+ maglowane było nie raz w tym temacie i u mnie w podpisie masz link do informacji nt. s2+ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kross1.0 Napisano 8 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2019 Gdzie znajdę ten podpis ? Ładuje mi się tylko ta strona załączona pod twoją wiadomością. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Reks Napisano 8 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2019 9 godzin temu, Kross1.0 napisał: Światło będzie mocne, trochę szerokie i trochę świecące w dal ? Idealne do mieszanej jazdy w nocy po niezbyt jasnych ulicach jak i zarazem ciemnych lasach ? Witaj, niektórzy używają dwóch s2+ jedna jako długie druga jako szerokie światło. Ja akurat gdy wyjeżdżam w nocy nigdy bym się nie ruszył z jedna latarką. Co do s2+ dolicz koszt ładowarki i kilka ogniw. Jest kilka osób które zajmują się modyfikacją poprawiające komfort jazdy. Też miałem dylemat możesz poczytać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seczuan Napisano 8 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2019 9 godzin temu, Kross1.0 napisał: Mówisz, że ten Kellys daje takie światło jak walle są w nich takie same diody, lampki pewnie montowane w jednej fabryce w Chinach tylko jedna dla Polaka a druga dla Słowaka co do przedniej mi zupełnie wystarcza w lesie jeden convoy na 100%, w parkach 50% a w mieście 10% ewentualnie 50% dla lepszego efektu mocowanie na gumkę sprawdza się ale jak ci nie podejdzie to zawsze można kupić inne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziubek Napisano 8 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2019 5 godzin temu, Kross1.0 napisał: Gdzie znajdę ten podpis ? Ładuje mi się tylko ta strona załączona pod twoją wiadomością. Będzie szybciej https://diodek.pl/kompendium-wiedzy-na-temat-latarki-convoy-s2/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kross1.0 Napisano 9 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2019 19 godzin temu, Reks napisał: Witaj, niektórzy używają dwóch s2+ jedna jako długie druga jako szerokie światło. Ja akurat gdy wyjeżdżam w nocy nigdy bym się nie ruszył z jedna latarką. Co do s2+ dolicz koszt ładowarki i kilka ogniw. Jest kilka osób które zajmują się modyfikacją poprawiające komfort jazdy. Też miałem dylemat możesz poczytać. Dziękuję za podesłanie tematu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Reks Napisano 9 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2019 59 minut temu, Kross1.0 napisał: Dziękuję za podesłanie tematu Czytaj i kupuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziubek Napisano 9 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2019 @Reks Miło że pozwoliłeś przeczytać, a nie że musi kupić i koniec kropka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Reks Napisano 10 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2019 14 godzin temu, Dziubek napisał: @Reks Miło że pozwoliłeś przeczytać, a nie że musi kupić i koniec kropka Nie prowokuj Obstawiam że kolega kupi BL. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziubek Napisano 10 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2019 Muszę z KD pogadać o refach lub kodach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kross1.0 Napisano 11 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 W dniu 8.04.2019 o 20:52, Reks napisał: Wszedłem dzisiaj do sklepu i kupiłem zestaw lampek Prox. Zupełnie inne niż zakładałem, natomiast moc światła tylnej lampki w sklepie, nieźle mi dała po oczach. Wnioskuje z tego, że powinna zdać egzamin do jazdy w dzień zaznaczając moją obecność na drodze. Przednia też świeci naprawdę ciekawie. Testowałem na razie w ciemnym pomieszczeniu na długości powyżej 10 metrów daje mocne i jednolite światło. Teraz czekam na lepsze warunki i zobaczymy czy sprawdzą się w terenie Z góry dziękuję za wasze propozycję. Tematu jeszcze nie zamykam. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziubek Napisano 11 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 Zapodaj link i datę kiedy możemy spodziewać się recki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 12 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2019 W dniu 8.04.2019 o 20:52, Reks napisał: Jest kilka osób które zajmują się modyfikacją poprawiające komfort jazdy. Kolega RambolBambol się tym zajmuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Reks Napisano 12 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2019 11 godzin temu, Kross1.0 napisał: Teraz czekam na lepsze warunki i zobaczymy czy sprawdzą się w terenie Podeślij jakieś fotki do porównania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kross1.0 Napisano 12 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2019 18 godzin temu, Dziubek napisał: Zapodaj link i datę kiedy możemy spodziewać się recki Jak się trochę ociepli na pewno zrobię jakiś test i wrzucę fotki. Można tu wrzucać zdjęcia lub linki ? To prześlę zdjęcia lampek, które kupiłem. Kosztowały mnie 119 zł za komplet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziubek Napisano 12 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2019 Masz edytor i opcję wstawienia grafiki (wstaw inne media). Możesz uploadować zdjęcia też na jakiś hosting i wstawić link do galerii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kross1.0 Napisano 12 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2019 Nie wytrzymałem i dzisiaj wyjechałem na test. Jutro wstawię zdjęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kross1.0 Napisano 13 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2019 Lampka ma 2 tryby mocy, poniżej załączam dwa zdjęcia. Tryb normalny i tryb mocny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kross1.0 Napisano 13 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2019 25 minut temu, Kross1.0 napisał: Lampka ma 4 tryby światła: - 2 migające (raczej bezużyteczne) - 2 światło stałe - mocne 100% i średnie około 50% Tak to wygląda, co sądzicie ? Lampka przednia kosztowała 65 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.