Skocz do zawartości

[Lampki] Jakie mocne lampki do jazdy w nocy ?

Kross1.0

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Jestem nowy na forum.

Mam do was pytanie. Potrzebuję mocną lampkę na przód do jazdy w nocy 50% miasto (słabo oświetlone ulice), 50% teren (czasami las). Szukam lampki, która da mi światło bardzo zbliżone do tego jak na zdjęciu poniżej.

Lampka najlepiej jakby miała dobre mocowanie ! Chce uniknąć przekręcania się lampki podczas jazdy w nierównym terenie (skoki z chodnika na asfalt, jazda po wybojach przez las, czasem zjazd ze schodów bardzo powoli) Dotyczy to również lampki z tyłu.

Zastanawiam się nad:

Przód: Budżet do 160 zł (+/- 20 zł)

- Prox Crater Cree 880 lm

- Lampka PROX Dual Power I

Lub ewentualnie coś innego. Najlepiej jakby lampkę ładowało się przez usb ale niekoniecznie, jeśli brak możliwości ładowania przez usb spowoduje uzyskanie mocniejszego światła. Chcę, żeby światło było w miarę szerokie i dawało też światło w dal. Czas świecenia około 2 h 

Tył: Budżet do 60 zł

- Walle 1

- Prox Minor (cob)

Zastanawiam się czy Prox Minor nie jest zbyt duża do jazdy w terenie ? Wydaje mi się, że może pojawić się problem ze stabilnością i czy jej wielkość nie spowoduje uszkodzenia lub jej zgubienia. 

Generalnie lampkę na tył najbardziej potrzebuję do jazdy w dzień po szosie dla bezpieczeństwa ale jak już będzie to w terenie też będzie używana.

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Pozdrawiam

IMG_20190407_103802.png

4 godziny temu, seczuan napisał:

ja latam na takim zestawie i jest ok. Lampki przedniej nie trzeba chyba przedstawiać mała zgrabna i mocna a tył to jak walle tylko inaczej montowana i tańsza.
CONVOY S2+

kellys eement

Mówisz, że ten Kellys daje takie światło jak walle, testowałeś to w dzień na drodze ? Z ilu mniej więcej metrów widać już światło ? W terenie tego nie zgubię przeskakując delikatnie nad jakąś przeszkodą ?

A co do Convoy S2+ to standardowa latarka, czy po przeróbkach. Coś będę musiał jeszcze w niej zmieniać, żeby była użyteczna na moje potrzeby, czy ten zestaw w zupełności wystarczy. I najważniejsze, widzę że mocowanie jest na gumkach, czy to da odpowiednią stabilizację ? Jeżdżąc po wertepach, nie ruszy się z miejsca ?

I ostatnie. Rozumiem, że porównując:

- Prox Crater Cree 880 lm

- Lampka PROX Dual Power I

- Convoy S2+ 

To Convoy S2+ wypada najlepiej ?

Światło będzie mocne, trochę szerokie i trochę świecące w dal ? Idealne do mieszanej jazdy w nocy po niezbyt jasnych ulicach jak i zarazem ciemnych lasach ? 

Dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam

9 godzin temu, Kross1.0 napisał:

Światło będzie mocne, trochę szerokie i trochę świece w dal ? Idealne do mieszanej jazdy w nocy po niezbyt jasnych ulicach jak i zarazem ciemnych lasach ? 

Witaj, niektórzy używają dwóch s2+ jedna jako długie druga jako szerokie światło. Ja akurat gdy wyjeżdżam w nocy nigdy bym się nie ruszył z jedna latarką.

Co do s2+ dolicz koszt ładowarki i kilka ogniw. Jest kilka osób które zajmują się modyfikacją poprawiające komfort jazdy.

Też miałem dylemat możesz  poczytać. 

9 godzin temu, Kross1.0 napisał:

Mówisz, że ten Kellys daje takie światło jak walle

są w nich takie same diody, lampki pewnie montowane w jednej fabryce w Chinach tylko jedna dla Polaka a druga dla Słowaka 

co do przedniej mi zupełnie wystarcza w lesie jeden convoy na 100%, w parkach 50% a w mieście 10% ewentualnie 50% dla lepszego efektu 
mocowanie na gumkę sprawdza się ale jak ci nie podejdzie to zawsze można kupić inne 

19 godzin temu, Reks napisał:

Witaj, niektórzy używają dwóch s2+ jedna jako długie druga jako szerokie światło. Ja akurat gdy wyjeżdżam w nocy nigdy bym się nie ruszył z jedna latarką.

Co do s2+ dolicz koszt ładowarki i kilka ogniw. Jest kilka osób które zajmują się modyfikacją poprawiające komfort jazdy.

Też miałem dylemat możesz  poczytać. 

Dziękuję za podesłanie tematu.

W dniu 8.04.2019 o 20:52, Reks napisał:

Wszedłem dzisiaj do sklepu i kupiłem zestaw lampek Prox. Zupełnie inne niż zakładałem, natomiast moc światła tylnej lampki w sklepie, nieźle mi dała po oczach. Wnioskuje z tego, że powinna zdać egzamin do jazdy w dzień zaznaczając moją obecność na drodze. 

Przednia też świeci naprawdę ciekawie. Testowałem na razie w ciemnym pomieszczeniu na długości powyżej 10 metrów daje mocne i jednolite światło.

Teraz czekam na lepsze warunki i zobaczymy czy sprawdzą się w terenie :)

Z góry dziękuję za wasze propozycję. Tematu jeszcze nie zamykam.

Pozdrawiam

18 godzin temu, Dziubek napisał:

Zapodaj link i datę kiedy możemy spodziewać się recki :)

Jak się trochę ociepli na pewno zrobię jakiś test i wrzucę fotki.

Można tu wrzucać zdjęcia lub linki ? To prześlę zdjęcia lampek, które kupiłem. Kosztowały mnie 119 zł za komplet.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...