Skocz do zawartości

[buty enduro] Decathlon MTB ST 500

Silver400

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, 

jak w tytule, szukam dla siebie nie drogich niedrogich butów do szeroko rozumianego Enduro ale także do kręcenia się po okolicy, żadnego ścigania. Zupełnie przypadkowo w oczy wpadło mi coś takiego, https://www.decathlon.pl/buty-mtb-st-500-id_8500914.html . koszt jak widać umiarkowany 250zł, na oko wykonane fajnie, system wiązania to jakaś żyłka bez pokrętła. Buty będą używane z systemem Shimano, obecnie mam pedały M530.

Buty, które używam od 5 sezonów to Shimano M077, ich wadą (dla mnie oczywiście) jest słabe trzymanie gdy nie jesteśmy wpięci, mało "cywilny" wygląd i średnio się w nich chodzi. 

1. Czy te buty są coś warte i ktoś z was ma jakieś doświadczenia? 

2. Konkurencyjny model w podobnych (znaczy nie x2) pieniądzach.

https://www.centrumrowerowe.pl/buty-shimano-sh-am501-pd19177/ generalnie mi sie podobają, są mniej górskie, za to bardziej "na miasto". 

https://www.decathlon.pl/buty-mtb-st-100-id_8500653.html?rec=recommendations_viewed_4    z kolei konkurencją dla nich jest 2 razy tańszy but z decathlona model st 100. 

Proszę o opinie i rady.

Napisano

Ja przy butach sznurowanych brałbym tylko te które mają klamrę na rzep w górnej części podbicia , dzięki temu nie musisz bardzo mocno wiązać butów, a 'trzymanie' możesz regulować tym 'rzepem' , u mnie się to sprawdza, używam Shimano SH-MT43 .

Dodatkowo - jeśli będziesz brał pod uwagę buty Shimano to obowiązkowo przymierz przed zakupem, w większości przypadków pasuje numer większy niż przy normalnym obuwiu/butach SPD  innych producentów.

Napisano

shimano m089 w deca za 299pln  albo ich nowsza wersja me300 w internecie można kupic już za 250pln to takie minimum jeśli chodzi o coś warte buty na rower

chyba że szukasz mięciutkich butów trekingowych  to shimano z serii mt

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Cześć

Najbardziej znane i polecane do enduro to Five Ten - y (5 10) świetnie trzymają się na platformach no i oczywiście można w nich wyjść na miasto :-)
Zerknij również na Adidas Terrex Swift Solo, też twarda podeszwa i bardzo "przylepna" do platform.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Czy kupując buty rowerowe z Dacathlonu trzeba używać ich z pedałami SPD czy nadają się do jeżdżenia na zwykłych pedałach? Biorę je pod uwagę ze względu na sztywniejszą podeszwę niż buty do użytku codziennego.

Napisano

Z Decathlonu czy nie, wszystko zależy od podeszwy. Takie ST 100 spokojnie dadzą radę w oboma rodzajami pedałów. Ale już np. XC 100 tylko z zatrzaskami, na platformach nie będziesz miał bezpiecznego podparcia.

Napisano

Czyli jak but wg opisu jest przeznaczony do MTB to powinien zdać egzamin bez SPD. Przeważnie mają większy lub mniejszy bieżnik na podeszwie. Buty szosowe mają gładkie podeszwy przez co nie nadają się do takiej jazdy jakbym chciał. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.