Silver400 Napisano 7 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2019 Cześć, jak w tytule, szukam dla siebie nie drogich niedrogich butów do szeroko rozumianego Enduro ale także do kręcenia się po okolicy, żadnego ścigania. Zupełnie przypadkowo w oczy wpadło mi coś takiego, https://www.decathlon.pl/buty-mtb-st-500-id_8500914.html . koszt jak widać umiarkowany 250zł, na oko wykonane fajnie, system wiązania to jakaś żyłka bez pokrętła. Buty będą używane z systemem Shimano, obecnie mam pedały M530. Buty, które używam od 5 sezonów to Shimano M077, ich wadą (dla mnie oczywiście) jest słabe trzymanie gdy nie jesteśmy wpięci, mało "cywilny" wygląd i średnio się w nich chodzi. 1. Czy te buty są coś warte i ktoś z was ma jakieś doświadczenia? 2. Konkurencyjny model w podobnych (znaczy nie x2) pieniądzach. https://www.centrumrowerowe.pl/buty-shimano-sh-am501-pd19177/ generalnie mi sie podobają, są mniej górskie, za to bardziej "na miasto". https://www.decathlon.pl/buty-mtb-st-100-id_8500653.html?rec=recommendations_viewed_4 z kolei konkurencją dla nich jest 2 razy tańszy but z decathlona model st 100. Proszę o opinie i rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalxM Napisano 7 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2019 Ja przy butach sznurowanych brałbym tylko te które mają klamrę na rzep w górnej części podbicia , dzięki temu nie musisz bardzo mocno wiązać butów, a 'trzymanie' możesz regulować tym 'rzepem' , u mnie się to sprawdza, używam Shimano SH-MT43 . Dodatkowo - jeśli będziesz brał pod uwagę buty Shimano to obowiązkowo przymierz przed zakupem, w większości przypadków pasuje numer większy niż przy normalnym obuwiu/butach SPD innych producentów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eloo Napisano 7 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2019 shimano m089 w deca za 299pln albo ich nowsza wersja me300 w internecie można kupic już za 250pln to takie minimum jeśli chodzi o coś warte buty na rower chyba że szukasz mięciutkich butów trekingowych to shimano z serii mt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Longi Napisano 8 Maja 2019 Udostępnij Napisano 8 Maja 2019 Cześć Najbardziej znane i polecane do enduro to Five Ten - y (5 10) świetnie trzymają się na platformach no i oczywiście można w nich wyjść na miasto :-) Zerknij również na Adidas Terrex Swift Solo, też twarda podeszwa i bardzo "przylepna" do platform. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Labell Napisano 15 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2019 Czy kupując buty rowerowe z Dacathlonu trzeba używać ich z pedałami SPD czy nadają się do jeżdżenia na zwykłych pedałach? Biorę je pod uwagę ze względu na sztywniejszą podeszwę niż buty do użytku codziennego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 15 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2019 Z Decathlonu czy nie, wszystko zależy od podeszwy. Takie ST 100 spokojnie dadzą radę w oboma rodzajami pedałów. Ale już np. XC 100 tylko z zatrzaskami, na platformach nie będziesz miał bezpiecznego podparcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Labell Napisano 18 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2019 Czyli jak but wg opisu jest przeznaczony do MTB to powinien zdać egzamin bez SPD. Przeważnie mają większy lub mniejszy bieżnik na podeszwie. Buty szosowe mają gładkie podeszwy przez co nie nadają się do takiej jazdy jakbym chciał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.