Skocz do zawartości

[Prądnica] Panasonic NWM789 - wogóle nie działa

Rudder

Rekomendowane odpowiedzi

W moim rowerze Indiana X-Road 3.0 posiadam prądnicę Panasonic NWM789. Od pewnego czasu ta prądnica załączała oświetlenie roweru na przód i tył tylko wówczas gdy przejachałem kilkaset metrów i szybko pedałowałem, jednak nieraz oświetlenie się wyłączało gdy wjechałem na gorszą drogę. Natomiast od wczoraj gdy jechałem w dużej ulewie oświetlenie podłączone do tej prądnicy nie działa nawet gdy jadę po dobrej drodze i szybko pedałuję, Czym jest spowodowany problem z tą prądnicą ? Czyżby może one zadziałać tylko w bardzo sychych warunkach, czy może należy wymienić wszystkie kableki, które idą od pradnicy do oświetlenia ?

Posiadam taką prądnicę w swoim Krossie i wciąż działa poprawnie po prawie 10 000 km, a przynajmniej od kilku ostatnich tys km jeżdżę z prądnicą załączoną non stop. Jeśli działa prawidłowo, to wytwarza odpowiednie napięcie, jeśli tylko przednie koło zacznie się obracać. W twoim przypadku problem może tkwić w okablowaniu, szczególnie w miejscu wtyczki, gdzie przewody łączą się ze stykami prądnicy. Bardzo możliwe, że kable w tym miejsce jest skorodowane, bo samo złącze nie jest hermetyczne. W takim przypadku wystarczy kabelki ciut skrócić i ponownie zarobić końcówki do wtyczki. Jeśli podczas jazdy w deszczu światła gasną, wygląda to na zwarcie okablowania, poprzez np. przetarcie kabli. Uszkodzenia samej prądnicy szukałbym raczej w ostatniej kolejności. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...