Rudder Napisano 6 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2019 W moim rowerze Indiana X-Road 3.0 posiadam prądnicę Panasonic NWM789. Od pewnego czasu ta prądnica załączała oświetlenie roweru na przód i tył tylko wówczas gdy przejachałem kilkaset metrów i szybko pedałowałem, jednak nieraz oświetlenie się wyłączało gdy wjechałem na gorszą drogę. Natomiast od wczoraj gdy jechałem w dużej ulewie oświetlenie podłączone do tej prądnicy nie działa nawet gdy jadę po dobrej drodze i szybko pedałuję, Czym jest spowodowany problem z tą prądnicą ? Czyżby może one zadziałać tylko w bardzo sychych warunkach, czy może należy wymienić wszystkie kableki, które idą od pradnicy do oświetlenia ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jano0244 Napisano 6 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2019 Posiadam taką prądnicę w swoim Krossie i wciąż działa poprawnie po prawie 10 000 km, a przynajmniej od kilku ostatnich tys km jeżdżę z prądnicą załączoną non stop. Jeśli działa prawidłowo, to wytwarza odpowiednie napięcie, jeśli tylko przednie koło zacznie się obracać. W twoim przypadku problem może tkwić w okablowaniu, szczególnie w miejscu wtyczki, gdzie przewody łączą się ze stykami prądnicy. Bardzo możliwe, że kable w tym miejsce jest skorodowane, bo samo złącze nie jest hermetyczne. W takim przypadku wystarczy kabelki ciut skrócić i ponownie zarobić końcówki do wtyczki. Jeśli podczas jazdy w deszczu światła gasną, wygląda to na zwarcie okablowania, poprzez np. przetarcie kabli. Uszkodzenia samej prądnicy szukałbym raczej w ostatniej kolejności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rudder Napisano 6 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2019 2 minuty temu, jano0244 napisał: gdzie przewody łączą się ze stykami prądnicy. Właśnie dzisiaj to naprawiałem i nadal nie działa oświetlenie. Nie wiem już co mam zrobić aby światło zaczęło działać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rudder Napisano 7 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2019 Ok. Podajcie link do całego nowego kabla od tej prądnicy do świateł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.