m4rc0 Napisano 6 Kwietnia 2019 Napisano 6 Kwietnia 2019 Hej Dostaję cholery od swoich kół... Obręcze DT Swiss R450 opona Vittoria Zafiro Home Trainer Nie mogę zdjąć opony. Wciskam jedną łyżkę, druga już nie wchodzi, nie podnosi rantu. Tak, jakby była bardzo mocno naciągnięta. Jedną łyżką nie mogę zdjąć. Dalej, zmieniałem dętkę na tej samej obręczy, ale Continental Ultra Sport II. Zdjąłem oponę bez większych problemów, włożyłem nową dętkę, próbowałem ustawić, ale cały czas wystaje z jednej strony obręczy, a z drugiej ładnie się chowa. Z tej strony, z której wystaje, kilka centymetrów dalej opona jest za mocno schowana. Próbowałem ułożyć z 30 minut, ale nic. Macie jakieś porady, żeby robić to szybciej i skuteczniej? Mam jeszcze pytanko o opaski. Dętka poszła mi przy wentylu, jakieś 3-4 cm od niego. Opona gładka, obręcz też, aczkolwiek na wentylu jest jakby podwójnie nałożona. To normalne czy nie? Ta druga warstwa na pewno nie dotykała dętki w tym miejscu, ale trochę mnie to zdziwiło.
itr Napisano 6 Kwietnia 2019 Napisano 6 Kwietnia 2019 Operacja na siedząco, koło przed Tobą. ustawione jak podczas jazdy, między nogami użyj szmatki z mydlinami w rejonie gdzie manipulujesz łyżką Cały obwód zepchnij do wewnątrz, Operujesz JEDNĄ łyżką. Pociągnij łyżką oponę na bok, napnij kord, wciągnij brzeg opony za obręcz, wolną ręką przytrzymaj w tym rejonie wychyloną oponę, pomiędzy łyżką a twoim korpusem. ręka z łyżką prostuje się w łokciu wzdłuż obręczy, łyżka nie cofa się do wewnątrz obręczy... zrywasz oponę z obręczy. Kiedy siła przełoży się na slizg łyżki , albo wyskoczy ci łyżka łatwo o szprychy zerwać skórę na kostce kciuka, załóż rękawiczki materiałowe. To opona drutowa,
Piter233 Napisano 6 Kwietnia 2019 Napisano 6 Kwietnia 2019 Łapiesz oponę dwoma rękami i spychasz w kierunku środka obręczy, całą dłonią. Żeby lepiej opona wskakiwała smarujesz rant obręczy wodą z płynem do mycia naczyń. Co do dętki, najpierw zakładasz oponę z jednej strony całkiem, drugą zostawiasz luzem. Wkładasz i układasz ładnie dętkę, możesz ją lekko napompować. Co do opaski - jeśli jest to łączenie opaski to może tak być.
m4rc0 Napisano 6 Kwietnia 2019 Autor Napisano 6 Kwietnia 2019 Znowu poszedłem do opony bo trochę. Odpoczęły mi palce. Uginalem, naciskałem, uderzałem o beton i dalej to samo. Teraz nie czuje palcow. Jutro spróbuję coś zrobić.
Piter233 Napisano 6 Kwietnia 2019 Napisano 6 Kwietnia 2019 W ogóle nie zeskakuje z ranty? Bo z takim przypadkiem się jeszce nie spotkałem. Ewentualnie mogła się przykleić, ale to byś widział. Zrzucasz ją najpierw po całym obwodzie?
m4rc0 Napisano 11 Września 2019 Autor Napisano 11 Września 2019 Pany, sytuacja się już wyjaśniła. Obręcze bardzo wąskie i serwisanci też mają problemy ze zdjęciem opony :). Poszła mi dętka na trasie i było niesamowicie ciężko, ale się udało...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.