Skocz do zawartości

[Piasta] Szerokość piasty szosowej

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

Mam nietypowe pytanie do właścicieli kół/ piast szosowych tylnych.

Czy mógłby ktoś z Was zmierzyć suwmiarką rozstaw piasty tylnej? Nie chodzi o szerokość ośki, tylko o rozstaw od jednej do drugiej nakrętki kontrującej.

Napisano

Nie chodzi o to, bo że 130 mm to wiem.

Chodzi o to, że moja rama ma rozstaw widełek 129,5. Przy aktualnej piaście musiałem skracać tulejkę dystansową bo nie wchodziła gładko w widełki.

Zastanawiam się czy to kwestia że aktualna piasta była szeroka, czy może jednak rama jest trochę za wąska w kontekście piast dostępnych na rynku.

Także pytanie pozostaje otwarte.

Napisano

Przecież te 0,5 mm to praca materiału, jakaś tolerancja wykonania ( np. w mocowaniach, rozstawie amortyzatorów samochodowych jest 0,2-0,5 mm ), a nawet pewnie czasami podczas procesu produkcji jakiś opiłek, zgrubienie farby.

Napisano

są ramy z 132,5 aby wkładać dwa rodzaje kół więc nie stresuj się, co to za rama?

Może rozgięta z 126 albo po lakierze proszkowym?

Napisano

Właśnie z ciekawości sprawdziłem swoje dwa MTB. Między jednym a drugim jest różnica jakieś 1,5 mm a oba na na QR9 ;)

Do tego ramę bez większej siły wyginasz spokojnie po 5 mm w obie strony bo przecież metal pracuje...

Nie rozumiem pytania autora wątku.

Napisano

Accent Apex, nowa. Grubość lakieru też robi swoje.

Pytanie wynika z ciekawości, niczego więcej.  Taki już zboczony jestem, że lubie wiedzieć różne rzeczy :)

Napisano

Ale przecież nawet jak położysz na boku ramę to pod własnym ciężarem pewnie z 130mm zrobi się ze 12x, tylny widelec nie jest 100% sztywny, tak jak i przedni.

Nawet gdybyś miał pręt metalowy o tym przekroju to na tej dł. nie wiem 50-60 cm miałby swoje bicia przy nawet pewnie ziemskim przeciążeniu. Rozumiesz o czym myślę ?

Napisano

Wiem, natomiast nigdy nie spotkałem się z sytuacją żeby trzeba było rozchylać widełki żeby weszło koło.

Dlatego zastanawiam się czy rama jest minimalnie węższa niż jest to na ogół, czy piasta była wyjątkowo szeroka.

Z ta zmiana wymiaru pod wlasnym ciezarem ramy to bez przesady, to nie jest plastelina.

Napisano

W Treku mam tak, że muszę rozchylić widełki, żeby weszło koło ( tak jak by je ściskało i niby lekko, a jednak jak podniosę nie zamknięty zacisk to nie próbuje wypaść samo pod ciężarem ). To samo koło wchodzi w GF na luzie ;)

Napisano

O widzisz, to jest właśnie ciekawe spostrzeżenie i sytuacja o której nie miałem pojęcia że może zaistnieć.

Napisano

Dawno to zauważyłem, ale jakoś nie zaprzątam sobie tym głowy. Martwiłem się bardziej amortyzatorem, bo do RockShoxa muszę naprawdę dużo siły użyć żeby włożyć koło, a przy 20 letnim jakimś no name nieserwisowanym chyba od nowości wchodzi na ludzie, tak jak w sztywny też.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Krótka aktualizacja. Kupiłem nowe koła Shimano, wszystko pasuje na styk, koło wsuwa się z minimalnym oporem. Rozstaw piasty to 130,1 mm. Przy okazji obejrzałem także haki i warstwa farby jest dość gruba, ale zeszlifowaniem zajmę się po sezonie. 

Także tym razem obeszło się na niepotrzebnej panice. Jeszcze raz dziękuję wszystkim za odpowiedzi :) 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...