Skocz do zawartości

[siodło] Zakup do 150 zł

Karol1994czx

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Szukam  dobrego siodełka do 100-150 zł do jazdy na rowerze szosowym. 

• Przeznaczenie siodła to jazdy do 100 km  i sporadycznie  kilka razy na miesiąc trasy 150-200 km .  
  • Preferuję siodełka z otworem.
  • Pozycja jaką przyjmuję  jest endurance.
  • Mój rozstaw kości kulszowych to 110 mm, więc  zgodnie ze sztuką powinienem  używać siodła o szerokości 143 mm, do tej pory jeździłem na siodełkach o szerokości 130 mm i miewałem problemy z bólem krocza.

Poleci ktoś coś za rozsądne pieniądze?  Pozdrawiam.

Napisano

Przy tym samym rozstawie kości , do szosy używam Selle Italia Flite Flow    L2  (nie Gel) . 

Też używałem 130 i zmiana na to zakończyła wszelkie bóle, dodatkowo ten Flite Flow jest dość płaski z tyłu, nie opada krawędziami w dół/nie obniża krocza .

Problemem jest tylko budżet - za 220 widzę jakieś na OLX tylko - ale moim warto dopłacić, nówki kosztują ~600.

https://www.olx.pl/oferta/siodelko-selle-italia-flite-flow-manganese-l2-CID767-IDzhNlM.html

W mniejszym budżecie nie potrafię podać modelu, jeśli to mus to szukałbym przede wszystkim 143-145mm i max 'płaskiego' tyłu - z moich poszukiwań wynikało że jak coś takiego znalazłem to się okazywało jakieś za miękkie, a Flite wydaje się nie mieć żadnego żelu, tylko cienką gąbkę pod skórą i minimalnie się ugina - co w mojej ocenie wpływa właśnie pozytywnie, bo jak już znajdziesz punkty podparcia na guzach to nic nie obciera. 

Może będzie wyglądać że wychwalam nieobiektywnie to Flite Flow, ale właśnie tak jest - w końcu chodzi o subiektywne odczucia, ale tutaj porównuję do tych samych wymiarów i pozycji ;) 

Pierwszego dnia po zakupie zrobione 250km i zero obtarć czy jakichkolwiek niedogodności.

EDIT:

@Karol1994czx wygrzebałem na forum w moich poprzednich postach info 'u mnie z pomiaru 'tekturowego' wyszło 122 mm'

Flite Flow L2 wyszło mi z obliczeń i to samo wyszło z pomiaru Selle Italia ID Match - także sprawdź może czy nie popełniłeś błędu w obliczeniach co do tych 143mm dla Ciebie  - może szerokość siodełek była ok , tyko profil zbyt zaokrąglony ? Tak mnie naszła wątpliwość.

Napisano

Chodziło mi o mój pomiar  122mm ->   wyliczenie wg 'mądrości internetowych dla siodełek szosowych' wyszło mi że trzeba dodać 20mm także ok 142mm (o ile dobrze pamiętam) -> wyszło mi że siodełko 145mm które kupiłem  -> pomiary ID Match się pokryły z moimi obliczeniami.

Także moja wątpliwość dotyczyła tego czy przy Twoich zmierzonych 110mm  na pewno odpowiednia szerokość siodełka do 143mm / ew podrzuć źródła wg których to obliczyłeś , może akurat oba te pomiary mieszczą się w jednym wyniku .

Napisano

Rafal jesteś z Józefówa w Lubelskim?

Z tego źródła470609d1247769448-phenom-sl-bg_saddle_fi

Na obecnych siodełkach  na których jeździłem :fizik arione, wittkop medicus 7.-  i allay  racing nie jestem w stanie bez boleści przejechać 50 km.

Napisano

Czyli tak jak się domyślałem - nasze różne wartości pomiarów docelowo trafiają w jeden wynik wg tej tabelki - swoją drogą fajne uproszczenie z opisem .

A Józefów  05-410 , czyli nie w Lubelskim.

Napisano

Czy ma znaczenie?

No trochę ma - na tym Flite Flow L2 na szosie jest idealnie, a na MTB gdzie pozycja jest bardziej wyprostowana nie mogę wysiedzieć . Na MTB pasuje mi L3 Gel , ale ono ma jeszcze większą dziurę i na szosę pewnie by się nie nadało dla mnie.

Ten Q-Bik tez jest fajnym rozwiązaniem tylko z tego co pamiętam było właśnie IMO za miękkie.

Napisano
Teraz, RafalxM napisał:

Ten Q-Bik tez jest fajnym rozwiązaniem tylko z tego co pamiętam było właśnie IMO za miękkie.

E,nie jest miękkie. Ja kojarzę je jako twarde, ale wygodne.

Napisano

Tak wygląda dokładnie na ten sam model, dobra cena. 

Najdroższe modele mają różnią się tym że mają pręty tytanowe lub mocowanie monolink (żeby dodatkowo zdjąć z szerokości dla cyborgów z dużymi udami).

• 2 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...