Karol1994czx Napisano 4 Kwietnia 2019 Napisano 4 Kwietnia 2019 Witam. Szukam dobrego siodełka do 100-150 zł do jazdy na rowerze szosowym. Przeznaczenie siodła to jazdy do 100 km i sporadycznie kilka razy na miesiąc trasy 150-200 km . Preferuję siodełka z otworem. Pozycja jaką przyjmuję jest endurance. Mój rozstaw kości kulszowych to 110 mm, więc zgodnie ze sztuką powinienem używać siodła o szerokości 143 mm, do tej pory jeździłem na siodełkach o szerokości 130 mm i miewałem problemy z bólem krocza. Poleci ktoś coś za rozsądne pieniądze? Pozdrawiam.
RafalxM Napisano 4 Kwietnia 2019 Napisano 4 Kwietnia 2019 Przy tym samym rozstawie kości , do szosy używam Selle Italia Flite Flow L2 (nie Gel) . Też używałem 130 i zmiana na to zakończyła wszelkie bóle, dodatkowo ten Flite Flow jest dość płaski z tyłu, nie opada krawędziami w dół/nie obniża krocza . Problemem jest tylko budżet - za 220 widzę jakieś na OLX tylko - ale moim warto dopłacić, nówki kosztują ~600. https://www.olx.pl/oferta/siodelko-selle-italia-flite-flow-manganese-l2-CID767-IDzhNlM.html W mniejszym budżecie nie potrafię podać modelu, jeśli to mus to szukałbym przede wszystkim 143-145mm i max 'płaskiego' tyłu - z moich poszukiwań wynikało że jak coś takiego znalazłem to się okazywało jakieś za miękkie, a Flite wydaje się nie mieć żadnego żelu, tylko cienką gąbkę pod skórą i minimalnie się ugina - co w mojej ocenie wpływa właśnie pozytywnie, bo jak już znajdziesz punkty podparcia na guzach to nic nie obciera. Może będzie wyglądać że wychwalam nieobiektywnie to Flite Flow, ale właśnie tak jest - w końcu chodzi o subiektywne odczucia, ale tutaj porównuję do tych samych wymiarów i pozycji Pierwszego dnia po zakupie zrobione 250km i zero obtarć czy jakichkolwiek niedogodności. EDIT: @Karol1994czx wygrzebałem na forum w moich poprzednich postach info 'u mnie z pomiaru 'tekturowego' wyszło 122 mm' . Flite Flow L2 wyszło mi z obliczeń i to samo wyszło z pomiaru Selle Italia ID Match - także sprawdź może czy nie popełniłeś błędu w obliczeniach co do tych 143mm dla Ciebie - może szerokość siodełek była ok , tyko profil zbyt zaokrąglony ? Tak mnie naszła wątpliwość.
Karol1994czx Napisano 4 Kwietnia 2019 Autor Napisano 4 Kwietnia 2019 Pomiaru dokonywałem trzykrotnie z wykorzystaniem plasteliny - więc chyba x3 się nie pomyliłem :).
RafalxM Napisano 4 Kwietnia 2019 Napisano 4 Kwietnia 2019 Chodziło mi o mój pomiar 122mm -> wyliczenie wg 'mądrości internetowych dla siodełek szosowych' wyszło mi że trzeba dodać 20mm także ok 142mm (o ile dobrze pamiętam) -> wyszło mi że siodełko 145mm które kupiłem -> pomiary ID Match się pokryły z moimi obliczeniami. Także moja wątpliwość dotyczyła tego czy przy Twoich zmierzonych 110mm na pewno odpowiednia szerokość siodełka do 143mm / ew podrzuć źródła wg których to obliczyłeś , może akurat oba te pomiary mieszczą się w jednym wyniku .
Karol1994czx Napisano 4 Kwietnia 2019 Autor Napisano 4 Kwietnia 2019 Rafal jesteś z Józefówa w Lubelskim? Z tego źródła Na obecnych siodełkach na których jeździłem :fizik arione, wittkop medicus 7.- i allay racing nie jestem w stanie bez boleści przejechać 50 km.
RafalxM Napisano 4 Kwietnia 2019 Napisano 4 Kwietnia 2019 Czyli tak jak się domyślałem - nasze różne wartości pomiarów docelowo trafiają w jeden wynik wg tej tabelki - swoją drogą fajne uproszczenie z opisem . A Józefów 05-410 , czyli nie w Lubelskim.
Janu_sz Napisano 4 Kwietnia 2019 Napisano 4 Kwietnia 2019 Przemyśl to: Siodełko Selle Italia Q-Bik Flow Używałem w jednym, znajomy kupił do siebie i zadowolony. Skończyły się męki.
Karol1994czx Napisano 4 Kwietnia 2019 Autor Napisano 4 Kwietnia 2019 Janusz a Ty i znajomy jeździcie na szosach? Btw czy ma to w ogóle znaczenie na jakim rowerze się jeździ odnośnie doboru siodełka?
Janu_sz Napisano 4 Kwietnia 2019 Napisano 4 Kwietnia 2019 Ja na MTB na tym, a znajomy na gravel kupił ( więc pozycja jak u Ciebie )
RafalxM Napisano 4 Kwietnia 2019 Napisano 4 Kwietnia 2019 Czy ma znaczenie? No trochę ma - na tym Flite Flow L2 na szosie jest idealnie, a na MTB gdzie pozycja jest bardziej wyprostowana nie mogę wysiedzieć . Na MTB pasuje mi L3 Gel , ale ono ma jeszcze większą dziurę i na szosę pewnie by się nie nadało dla mnie. Ten Q-Bik tez jest fajnym rozwiązaniem tylko z tego co pamiętam było właśnie IMO za miękkie.
Karol1994czx Napisano 4 Kwietnia 2019 Autor Napisano 4 Kwietnia 2019 https://bikeatelier.pl/siodla/44338-siodelko-selle-italia-flite-flow-l2.html to nie jest to samo siodełko co podlinkowałeś?
Janu_sz Napisano 4 Kwietnia 2019 Napisano 4 Kwietnia 2019 Teraz, RafalxM napisał: Ten Q-Bik tez jest fajnym rozwiązaniem tylko z tego co pamiętam było właśnie IMO za miękkie. E,nie jest miękkie. Ja kojarzę je jako twarde, ale wygodne.
RafalxM Napisano 4 Kwietnia 2019 Napisano 4 Kwietnia 2019 Tak wygląda dokładnie na ten sam model, dobra cena. Najdroższe modele mają różnią się tym że mają pręty tytanowe lub mocowanie monolink (żeby dodatkowo zdjąć z szerokości dla cyborgów z dużymi udami).
Karol1994czx Napisano 22 Czerwca 2019 Autor Napisano 22 Czerwca 2019 Siodełko Q-bik rozwiązało mój problem. Dzięki
Karol1994czx Napisano 23 Czerwca 2019 Autor Napisano 23 Czerwca 2019 z otworem w środku https://www.ceneo.pl/23210637
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.