Skocz do zawartości

[Szosa] rower do pracy

Twisted08

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Chciałbym sobie kupić rower dzięki któremu będę mógł w miarę szybko dojechać do pracy. Trasa wynosi 20 km po asfaltowej drodze i zastanawiam się czy stary szosowy rower sprawdzi się do tego celu. Rower który wpadł mi w oko ze względu na wymiary, cenę oraz stary wygląd który mi się podoba podaję w linku poniżej, co o tym myślicie ?

https://www.olx.pl/oferta/rower-szosowy-rekord-kolarzowka-1978-r-kolarka-romet-CID767-IDlPqC8.html

12 minut temu, skom25 napisał:

Jeżeli cokolwiek się wysypie, to zaczną się kombinacje, bo ten rower nie ma nic wspólnego z współczesnymi standardami.

Nie jest tak źle, do Rometów można bez problemu kupić części i to bardzo tanio. Stery, suport, wolnobieg były typowe. Jedyny problem to w zasadzie koła, bo inna średnica i szerokość piast. Chociaż opony i dętki do starego 27" wciąż są dostępne. Gorzej jak koło się rozleci, ale na bazarach i złomowiskach koło 27" w znośnym stanie (czytaj: niezardzewiałe)da się kupić za 2 dychy.

Ale zgadzam się, że to nie jest rower na codzienne dojazdy do pracy. To konstrukcja archaiczna (nie chcę napisać, ze prymitywna). Stalowe koła+blaszane hamulce=brak hamowania jak jest mokro, manetki cierne (nieindeksowane) na ramie, łożyska kompletnie nieuszczelnione, suport na kliny, socjalistyczna jakość wykonania itp. itd. 

Tak jak pisał @skom25 poszukaj czegoś bardziej współczesnego. Bo "upgejdowanieć" tego Rekorda kompletnie nie ma sensu, a w takim stanie jak jest to na woła roboczego się nie nadaje.

Chyba, że chcesz mieć relikt PRL'u do weekendowych przejażdżek, to Rekord może być ciekawą opcją (choć trochę drogi)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...