Skocz do zawartości

[ostre] Widelec karbonowy a wheelie

Antoni.ok

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć

Pytanie może głupie, ale dopiero zaczynam przygodę i cały czas czytam nowe rzeczy. 

Chcę zapytać jak się się na sprawa co do nauki wheelie na ostrym z karbonowymi widelecem. Mogę się czuć w miarę bezpiecznie czy kupić alu i się nie martwić? 

Napisano

Jak masz się nie martwić to lepiej Cro-Mo :P  co do carbonu, to ... pewnie jakis markowy carbon zniesie i takie wheele niezgorzej niż markowy alumiak...

Niedalej jak 3tyg temu widziałem alu Mosso z pęknięta sterówka, znajmemu kierownica została w rekach, na szczescie jak juz wjechał do garazu i sie zatrzymał to zobaczył co sie stało . ;-)

Napisano

Są nawet fotki z pamietnika, mosso, disc, full alu, przebieg ok 7tys km, 3 sezony w miescie.

Mosso.jpg

Napisano

Czyli mostek musiał być POWYŻEJ pęknięcia, bo niby skąd się miała taka siła tam wziąć, jak ktoś mądry powiedział "daj mi punkt podparcia, a podniosę Ziemię.." 

Oczywiście w grę wchodzi też zmęczenie materiału.

Napisano

A co to ma do rzeczy jaki byl komin, byl taki że się wszystko zmiesciło co własciciel chciał. W instrukcji mosso nie ma zdaje się zalecenia, co do ilosci podkladek i obowiazku ciecia rury jesli mostek jest wyzej niż ilestam cm od górnej miski steru. Przypominam iż rower byl i jest używany w miescie, wiec nikt nie robi  nim niewiadomo czego, a jednak pekło. ...Na szczescie nie mam u siebie mosso i już raczej nie kupie. ;-)

Za to miałem przez chwile widrlec accent cx one jeszcze ten stary pod pivoty i tam scianka rury sterowej była niemiłosiernie solidna, z 4mm na oko.

Wiec jak na ... taki tam sredniej klasy sztuciec, wygladal solidnie.

Napisano

Teoretycznie powinien się złamać zaraz przy sterach bo tu najdłuższa dźwignia była. IMHO albo za mocno skręcone mostkiem albo ktoś w połowie cięcia stwierdził, że chciałby mieć mostek wyżej ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...