gyrill Napisano 1 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2019 Czołem! Mam pytanie do tych z Was którzy mają takie doświadczenie. Mam Krossa Grist z oponą 2.8. Jak zmienią się wrażenia z jazdy przy: - odchudzeniu opon (2.8 -> 2.5) - lub zmianie koła (29/2.35) w sensie: coś już wiem: wiem, że mniejsze koło, nawet ten mid-plus, jest bardziej skoczne na pumptracku. 29 lepiej przetoczy się po przeszkodach i przy lżejszej masie rotującej będzie bardziej zrywne. Nie wiem tylko co z wysokością suportu. To są różnice centymetra więc nie do zignorowania. Jakie są plusy obniżenia/podniesienia suportu? Zastanawiam się czy z większym lżjeszym kolem uzyskam wiekszą zrywność roweru a z mniejszą oponą bardziej „dirtowe” wrazenia z jazdy I jak to się bedzie prowadziło ogólnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 1 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2019 (edytowane) Przede wszystkim zwróć uwagę, że plusowe opony (2,8 - 3,2") średnicą dorównują 29. Szeroki kapcior to możliwe znacznie mniejsze ciśnienie i większa przyczepność oraz amortyzacja nierówności z tym związana. Z minusów dyzo większa masa na obwodzie koła co wpływa na dynamikę oraz zżerają więcej energii (opory toczenia) więc o jakiejś dłuższej jeździe.po asfalcie z prędkościami 30kmh+ można zapomnieć. Zakładając typową oponę 27,5 obniżysz o jakiś 1cm suport co samo w sobie złe nie jest (środek ciężkości się teoretycznie obniży) ale trzeba sobie przypomnieć ile razy przydzwoniło się gdzieś korbą w kamień czy korzeń bo 5mm za długie ramiona miała... Stracisz nieco na trakcji i dużo na komforcie. Przy takich szerokościach dynamika nadal będzie zmulona. Na dużym kole dalsza degradacja komfortu związana ze zmniejszającą się szerokością można już szukać lekkich opon o szerokości 2,2 więc będzie się to lepiej zbierać. No i ciśnienia "asfaltowe" już można pompować. Edytowane 1 Kwietnia 2019 przez Dokumosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi