Gość Napisano 31 Marca 2019 Napisano 31 Marca 2019 Hej, Mam problem z szosą, a dokładniej łapaniem "kapci" w przednim kole. Dwa dni pod rząd, po mniej więcej tym samym dystansie 30 km. Dziurka jest od strony obręczy, dwa razy mniej więcej w podobnym miejscu. W tamtym roku przejeździłem 800 km bez przygód na zestawie: - Opony Schwalbe Lugano - Standardowe dętki, chyba Rubena albo Schwalbe - Plastikowe opaski na obręcz W tym roku mam założone: - Opony Continental Grand Prix - Dętki Mitas w lekkiej wersji ( 75g) - Materiałowe opaski Accent Opony odpadają od razu, tak jak pisałem, dziurka jest od strony obręczy. W takim razie co robić? 1. Czy taka opaska jak poniżej, wykonana z plastiku będzie lepsza od tej materiałowej? 2. Czy jeżeli obręcz ma wewnątrz 17 mm, to mogę wziąć opaskę 18 mm? A może wziąć 20 mm żeby zakryła więcej obręczy? 3. Jakie wziąć dętki? Szczerze mówiąc to mi się odechciało lekkich, jakoś przeżyję te 50g więcej. Continental w wadze około 100g będzie ok? Jeżeli ktoś miałby chwilę, to poproszę o przykłady ze sklepu centrumrowerowe.pl, prawdopodobnie tam będę wszystko zamawiał. Moi kandydaci: Opaska: Schwalbe Super HP 28" x 18 mm Dętki: Continental Race lub Schwalbe Standard
itr Napisano 31 Marca 2019 Napisano 31 Marca 2019 snejki klasyczne o krawężnik snejki kamyczkiem żwirkowym w sam głąb obręczy ( takie jak w szytkach, w oponie rzadkość) przytarcia od plastikowej opaski za wąskiej do obręczy (tak czasami wkłada się szersze opaski tak aby przywierały 3D od brzegu do brzegu np 20 mm do szer wewnętrznej 16) miejsca po przyszczypaniu łyżką, lub rantem przy zakładaniu opony, łyżka do opon wyszczerbiona, urażająca lekko dętkę podczas manewrów miejsca po wytarciu brzegów dętki fabrycznie zwiniętej w kartoniku i długo w nim wożonej ( wibracje i tarcie) - ale to zwykle jest boczne pęknięcie dętki z opóźnieniem aluminiowy ostry brzeg, wiór z otworu na szprychę, przeszywający materiałową opaskę ciśnienie wgłębia pęcherz w materiał i wiór atakuje( ale w mojej przygodzie to była flywejt opaska Maxxisa) wada dętki ( samoistna dziura za dziurą najczęściej w jednej linii, cierpliwie można nakleić np 6 łatek pod rząd przy siódmej już jednak zmieniając dętkę na nową) była zła seria tanich z dekathlonu, ale lata temu, ostatnie bez gwintu, nie sprawiają mi żadnych problemów. wybierz właściwą odpowiedź. ps szerokość opaski dobierz taśmą izolacyjną na wymiar swojej obręczy, z odkużaczem usuń alumiowe wióry z wnęcza komór obręczy, papierem ściernym opracuj ewentualne zadziory na gniazdach szprych..
SoloTM Napisano 31 Marca 2019 Napisano 31 Marca 2019 Idź do Biedronki, są w wyprzedaży ( lub nie ) za bodaj 6 pln : http://produkty-z-bdr.blogspot.com/2017/10/tasmy-robocze-niteo-tools-z-biedronki.html 2 x owiń obręcz i będzie ok. Serio. I będziesz miał na dłuuugo i na zapas. " Taśmy izolacyjne Niteo Tools z Biedronki mają długość 8 metrów i szerokość 18 mm. W opakowaniu mamy 4 sztuki w kolorze czerwonym, żółtym, zielonym i czarnym. "
abdesign Napisano 31 Marca 2019 Napisano 31 Marca 2019 1 godzinę temu, skom25 napisał: - Dętki Mitas w lekkiej wersji ( 75g) ... A czego się po niej spodziewałeś?
Gość Napisano 31 Marca 2019 Napisano 31 Marca 2019 Nie wiem. W MTB mam takie same opaski Accent oraz dętki Extralight i problemów nie było.
SoloTM Napisano 31 Marca 2019 Napisano 31 Marca 2019 Ale ciśnienie mniejsze w mtb i każda niedoskonałość wychodzi. ( przy dużym ) Możliwe też, że dętki w mtb masz z grubszymi ściankami.
itr Napisano 31 Marca 2019 Napisano 31 Marca 2019 Taśmy izolacyjne to jest loteria, czasem się rozpływa klej z czasem i nie wiadomo jak te z Biedronki się zachowają w górach na zjazdach albo kiedy rower zostanie na słońcu... przy 8 atmosferach używałem tylko awaryjnie na chwilę albo pozycjonując główną plastykową " za wąską" na miejscu.( środku)
SoloTM Napisano 31 Marca 2019 Napisano 31 Marca 2019 W górach nie testowałem w rowerze szosowym. Poza tym pierdyliard kół tym owinąłem ( różne tanie taśmy, ale takie pcv właśnie, są charakterystyczne, nie twarde nie materiał typu plecionka ) i wszystko ok. Polecam spróbować.
itr Napisano 31 Marca 2019 Napisano 31 Marca 2019 .... Zipy z biedronki pękają na mrozie minus trzy, przy dotknięciu na ten przykład...Nie wiadomo jaką taśmę akurat zapakował chińczyk w tej partii dla biedronki... i czy nie będzie się mazać i pocić w reakcji klej taśma gumy dętki ... Mi się takie krążki taśmy trafiły kilka razy tylko w momencie gdy nimi coś oklejasz są w porządku. Sam mogę stosować patenty, na własne ryzyko, ale 8 atmosfer pchających bieda taśmę w okienko nypla z ostrym rantem nie polecę osobie trzeciej... zdarza się że szosowe opaski - plastiki są przecięte i sporo, nieodwracalnie wygrzybkowane ! Do ciśnienia stosować należy dopuszczone, bezpieczne produkty... kto rzeźbi - jego sprawa. Nawet nie wiem czy moja taśma Stana do MTB ma dopuszczenie do 8 atmosfer...trzeba spojrzeć w specyfikacje...
Gość Napisano 31 Marca 2019 Napisano 31 Marca 2019 Taśma odpada, nie lubię "alternatywnych" rozwiązań. Dodatkowo zostanie klej na obręczy, a ja lubię mieć czystko i schludnie. Wracamy do pierwotnego pytania o dętki i opaskę.
SoloTM Napisano 31 Marca 2019 Napisano 31 Marca 2019 No może przy szosie i 8 barach lepiej dac dedykowaną ( choć do szosy też zakladałem i nikt nie wracal/narzekał ) ale do mtb/trekking to bez mrugnięcia okiem. Do 4-5 barów. Naprawdę przez lata to było ... dużo kół.
Gość Napisano 31 Marca 2019 Napisano 31 Marca 2019 Dobra, pojawia się problem. Zmierzyłem wewnętrzną średnicę obręczy, jest to jednak +/- 14 mm. Aktualna opaska ma 15 mm. Schwalbe w ofercie ma rozmiar 14 mm i 16 mm. Tyle że 14 mm ma dopuszczalne maksymalne ciśnienie określone jako 7 Bar. Którą brać?
itr Napisano 31 Marca 2019 Napisano 31 Marca 2019 nie mierz średnicy tylko zrób test papierka dociśniętego od brzegu do brzegu bo on się rozpłaszczy i wypełni rowek na środku obręczy oraz wejdzie pod wybrzuszenia na których zapiera się suwmiarka... zacznij od 20 mm, wepchnij palcem i sprawdź czy rozpłaszcza się krzywo na wymiar ten papierek.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.