Skocz do zawartości

[amor przód] Sr Suntour Epicon 2007

rozwell

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
No ale jakieś konkrety - czy jest sztywny, czy naprawdę ma te 100 mm skoku, czy puszcza powietrze, jak konkretnie wybiera, jak działa tłumienie. Po prostu konkrety - bo np. taki ja jestem bardzo ciekawy :D Pozdrawiam !

wogole nie lapie lozu a juz ma jakies 2tysiaczki 100mm skoku pelne a mozesez zrobic nawe 140 powietrza nie poszcza jak zmniejszysz tlumienie to wybiera za######iscie a jak zwiekszysz to mniej wybiera ale wtedy tlumi konkretnie co jest przydatne przy interwalowce, blokada rozwniez dziala bez jakichkolwiek zastrzezen mozesz sobie np zblokowac na 50 procen twardosci albo na 3\4. naprawde polecam epicona lod

• 9 miesięcy temu...
Napisano

Witam Jestem szczesliwym posiadaczem tego amorka :P Powiem krotko amorek super chodzi bardzo płynnnie , jest troche masywny ,szybko schodzi lakier z goleni ale to w nichzym nie przeszkadza . Zachecam do kupna tego amora . Pozdrawiam

• Mod Team
Napisano

adamtb napisz coś więcej na temat tego amortyzatora, ponieważ póki co jest więcej niewiadomych jak potwierdzonych faktów. POwiedz na jakim sprzęcie wcześniej jeździłeś, najlepiej jakbyś porównał go z innymi modelami :) Jednym słowem napisz jakąś porządną recenzje, a sporo ludzi będzie ci za to wdzięcznych.

Napisano

Witam ja mam ten amorek od połowy Lutego jest to SR Suntour EPICON L.O.D. - 2007 a więc tak.

- Za tę cenę lepszego (nowego) chyba nie znajdziecie

- Po pewnym czasie (ok, 100-150 km delikatnie się utwardza prawdopodobnie zależy to od dotarcia)

- Waga około 2 kg

- Wszystkie regulację działają

- Łatwy i płynny dostęp do regulacji

- Blokadę skoku można ustawić w różnej pozycji co daje mniejszy bądź większy skok

- Ciśnienia podane przez producenta zawyżone (w tabelach w których podane jest ciśnienie do wagi ridera)

- Płynne działanie

- Różne wersje L.O.D. / R.L.D. / R.L.L. / R.L. / D.A.

- 100 mm skoku (po dodaniu podkładek 120 mm lub 140 mm)

- Należy do ALL MOUNTAIN (DIRT JUMP, 4CROSS, DUAL SLALOM, STREET, FREERIDE, XC)

- Świetnie radzi sobie w lesie, na kamieniach i tp.

- Bardzo dobry stosunek cena/jakość

- Naklejki na dolnych lubią "podejść" powietrzem

- Porównywalny do RS DART III

- Lepszy od DART II, Gili TL, OMEGA, MZ, DURO, RADION

- Coś pomiędzy DART'em II a TORĄ, STANCE 'm itp.

- Mało znany sprzęt wśród rowerzystów

- Nie doceniany

- Zastosowanie magnezu, aluminium, stali chromowo-molibdenowej Cr-Mo

- Sztywny

- Golenie 32 mm (Taka średnica jest stosowana w amortyzatorach mocniejszych, droższych i w sportach bardziej wymagających [jak choćby FR])

- Podobno manetka lubi się zacinać (bajer kosztuje około 60-80 zł i jak dla mnie zbędny)

- Nie zawsze radzi sobie radzi z nierównościami leżącymi blisko siebie (zależy od ustawionego ciśnienia)

Dane Techniczne:

* Przeznaczenie : ALL MOUNTAIN (DIRT JUMP, 4CROSS, DUAL SLALOM, STREET, FREERIDE, XC)

* Koło : 26"

* Skok : 100 mm (po dodaniu podkładek 120 mm lub 140 mm)

* Goleń górna : Stal chromowo-molibdenowa Cr-Mo czarny chrom(32mm)

* Goleń dolna : Magnesium

* Rura sterowa : Stal chromowo-molibdenowa Cr-Mo 1 i 1/8 cala (28,6mm)

* Długość rury sterowej : 255mm

* System tłumienia : Kartridż olejowy

* Amortyzacja : Sprężyna pneumatyczna

* Rodzaj hamulców : Tarczowe lub V-brake (zależne od wersji)

* Kolor : Czarny

* Regulacja : L.O.D. - Hydrauliczna blokada skoku (z goleni) /Regulacja tłumienia powrotu

R.L.D. - Hydrauliczna blokada skoku (z manetki ) /Regulacja tłumienia powrotu

R.L.L. - Hydrauliczna blokada skoku (z manetki )

R.L. - Hydrauliczna blokada skoku (z goleni)

D.A. - Regulacja tłumienia powrotu/Regulacja ciśnienia powietrza

* Waga : 2130g

Ja miałem okazję pojeździć na ZOOM 'ie, RST- Gila TL, RS DART II, MANITOU BLACK ELITE TPC 120mm LOCKOUT i tak:

Co do ZOOM'a nawet porównywał nie będę bo się mogę ośmieszyć (niebo a ziemia). Do Gili to tak, na pewno w Epiconie nie zrobią się luzy (tak szybko), lepsza szybkość, jakość i płynność tłumienia, bardziej komfortowa regulacja, dłuższa żywotność. Na pewno jest bardziej sztywny (golenie 32 mm) i lżejszy.

RS DART II vs. EPICON. EPICON ma płynniejszą prace choć nie jakaś kosmiczna różnica ale jest wyczuwalna ! , mniejszą wagę większą sztywność lepsze materiały konstrukcyjne i jest lżejszy ale DART II jest dość powszechnym amortyzatorem i jest naprawdę niezawodny a EPICON nie mam wielu opinii i jest dość rzadko spotykany w rowerach. Z EPICON "em mogą być większe problemy serwisowe (w sklepach rowerowych a nie autoryzowanych)

No i na koniec porównanie z Manitou Black "iem ogólnie Black jest lepszy pod każdym względem ale nie do końca, Blacka Elite trudno znaleźć z piwotami, sztywność obu widelców jest podobna, EPICON jest tylko cięższy o 60g. Jak dla mnie EPICON to bardzo udany widelec i naprawdę świetnie spełnia swoją rolę, ja jeżdżę w XC ale czasem wybieram się na mały FR. Nie piszę tej recenzji żeby go zachwalać a dać jakieś wyobrażenie o tym sprzęcie.

W razie pytań proszę pisać to z aktualizuję posta lub dodam nowego !!!

Napisano

Tasok na wstępie witam na forum :D!

Co do Epicona to test w dziale testy napisałem właśnie na podstawie amorka na ktorym obecnie jezdzi Tasok, baaaaaaa nawet widelec jest zamontowany w rowerze na którym go testowałem.

Widelec wyglada co najmniej solidnie, bardzo solidnie. Co do schodzącej anody to mysle ze przy czestym smarowaniu brunoxem nie powinno byc z tym problemu. Po reszte informacji odsylłam do dzialu testy!

Napisano

nie mialem przyjemności z Epiconem ale podejrzewam ze cos na wzór ETA w bomberach, a co to dokladnie to odsylam na google ; )

Napisano

Próbował ktoś na nim jeździć w jakiejś grawitacyjnej odmianie kolarstwa? Z opisów wynika że powinien takie coś dobrze znosić.

Napisano

Tzn. grawitacyjnej chodzi Ci o np. FR i takie tam jeżeli tak to tak radzi sobie bardzo dobrze !!! :D (jak ze te kasę)

Napisano

Kupiłem używanego (niecały rok) jakiś miesiąc temu.

Był używany przez gościa, który coś tam na nim skakał i nie ma żadnych luzów.

Niestety po dwóch tygodniach rozszczelniła mi się komora powietrzna, teraz mam wymienione uszczelki i jak na razie trzyma ciśnienie ;)

Czasem trudno go napompować - do porządnej pracy (bez dobijania na krawężnikach) potrzebuje conajmniej 4-5 barów. Ja mam 8-9 (a ważę tylko 65kg), znajomy mówił że na takim ciśnieniu marzocchi by się nie zgiął na 1cm :o

Sam jeżdżę coś w stylu FR - zjazdy po lesie, dropy 1,5-2m, hopy ok 3m i działa bardzo fajnie. Mocno napompowany dobrze wyczuwa korzenie i dziury - nie narzekam.

Anoda zeszła całkowicie (zostały resztki tam, gdzie się nie "wbija") - ale brzydko to nie wygląda więc nie ma się co martwić.

Uszczelki są dobre, zdecydowana większość syfu zostaje na zewnątrz.

• 2 miesiące temu...
Napisano

Witam

Który amortyzator waszym zdaniem jest lepszy SR Suntour Epicon D.A. czy SR Suntour Epicon L.O.D. oraz czy mógł by mi ktoś wytłumaczyć co oznaczają poszczególne pojęcia:

- Hydrauliczna blokada skoku

- Regulacja tłumienia powrotu

- Regulacja ciśnienia powietrza

Proszę o wyrozumiałość jestem stosunkowo świeży w tym temacie.

Napisano

- hydrauliczna blokada skoku - jak sama nazwa mówi blokada skoku, włączenie jej "objawia" się tym że amor przestaje pracować, pomaga to na podjazdach bo z włączoną blokadą nie buja

- regulacja tłumienia powrotu - regulujesz tym jak amor szybko ma "wrócić do góry", jeśli będzie wracał za szybko - będzie walił po rękach a jak zbyt wolno - będzie łatwiej go dobić. Trzeba znaleźć kompromis :o

- regulacja ciśnienia powietrza - regulujesz pompką wysokociśnieniową ciśnienie w amorze, im wpompujesz więcej powietrza tym amor będzie twardszy. Pozwoli Ci to na ustawienie amora pod siebie.

Napisano

- wlaczenie blokady powoduje, ze widelec przestaje sie uginac.

- idealna sprezyna ugieta pod pewna sila rozpreza sie, oddajac dokladnie ta sama sile (prosto w kierownice). tlumienie powrotu oznacza, ze ta sila jest zmniejszana. o ile? zalezy od ustawienia pokretla regulacyjnego.

- twardosc sprezyny pneumatycznej zalezy od cisnienia gazu wew. sprezyny, czyli to jest po prostu regulacja twardosci.

Napisano

Dzięki za wyjaśnienie. Z tego co zauważyłem na stronie producenta to każdy amortyzator z serii SR Suntour Epicon ma regulacja ciśnienia powietrza ("Air System") czyli ten zawód to pompki wysoko ciśnieniowej, jeśli się mylę to mnie poprawcie. Pisze to bo "Regulacja ciśnienia powietrza" była wymieniona tylko przy serii DA a wydaje mi się że wszystkie amory z serii Epicon mają ten zawór czyli teoretycznie we wszystkich można regulować ciśnienie powietrza.

Jeszcze tylko takie pytanie zauważyłem że na aukcjach internetowych pisze zakres skoku od 100mm do 120mm, czym się reguluje ten zakres skoku i czy można to zrobić samemu w domu czy trzeba dawać amor do serwisu?

• 2 tygodnie później...
Napisano

Tak można to zrobić spokojnie samemu, wystarczy mieć duży klucz nasadowy aby otworzyć prawą goleń u góry. Operacja zwiększenia skoku sprowadza się do wyciągnięcia kawałka białego plastiku :). Cały schemat jest na stronie SR w pdf'ie, gdzie pożądana (albo raczej niechciana) podkładka opisana jest numerkiem

Napisano

witam wszystkich jestem tu nowy, jestem z Głogowa woj dolnośląskie.

w zeszłym roku kupiłem EPICONA DA i tak:

- golenie górne powycierały sie szybciutko,

- luzów nie złapał na razie (przebieg około 600 km intensywnie, rożne ścieżki z korzeniami, tor mocrosowy, piasek, błoto, miasto...),

- pracuje bardzo dobrze, moja waga 60 kg, pracuje pieknie , wybiera wszystkie nierównosci, pod krawężniki bez problemu bez dobijania,

- dość sztywny,

- naklejki nie schodzą i nie podeszły powietrzem,

- ogólnie bardzo zadowolony byłem do czsau gdy.....

po zimie gdzie rower stal w pokoju zeszło powietrze i juz nie trzyma ciśnienia od ostatniego wypadu w tamtym sezonie. Słyszałem że to standardowa wada tych amorków . Wczoraj dowiadywałem się w serwisie w Poznaniu wymiana uszczelnień (ponoć lepszych i juz ma trzymać na wieki wieków) 50 pln plus wysylka w obie strony, zastanawiam sie czy wysyłać czy zainwestować w dobrą pompkę :))

przed każdym wyjazdem (codziennie ) musze pompować.

Mimo to stosunek jakości do ceny jes bardzo korzystny szczególnie dla chudzielców jak ja bo w tej cenie nie znalazłem amorka który tak dobrze ugina się pod moim dość małym ciężarem:))

mam przy okazji pytanko bo chciałbym zozebrać go ale na dole jest tylko jedna śruba na imbus od szpili, a na drugiej jest regulacja tłumienia powrotu, czy mam go rozkręcić od góry? musze zobaczyć jak to tam jest zrobione !!! pozdrawiam !!!!

Napisano

z jednej strony odkrece imbus od szpili a z drugiej gdzie mam regulację jak mam rozkręcić?daj troche więcej info

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...