Choryski Napisano 27 Marca 2019 Napisano 27 Marca 2019 Cześć.Poszukuję roweru do 1500-2000 zł..Tereny na jakich głównie się poruszam to głównie asfalt,ale też są dosyć spore odcinki dróg polnych. Mój obecny rower to kellys clif 10.
MikeSkywalker Napisano 27 Marca 2019 Napisano 27 Marca 2019 A co jest nie tak z obecnym? Pytam bo chcesz zmienić rower crossowy na... crossowy Bo taki byłby odpowiedni dla Twoich potrzeb. Można rozważyć fitnessa, ze sztywnym widelcem, ale budżet pozwoli na zakup jedynie Physio 10 - szkoda że ma aluminiowy widelec. Inne opcje to crossy - polecę Unibike Flash bo mieści się w budżecie, w porównaniu z obecnym rowerem zyskasz nieco lepszy osprzęt i hamulce hydrauliczne.
Choryski Napisano 27 Marca 2019 Autor Napisano 27 Marca 2019 Czyli lepiej oddać na serwis?W sobote jak byłem zawołali za serwis 180zł + ewentualne części i pomyślałem,że może lepiej będzie kupić nowy rower jak wyniesie mnie to z 300 zł,a też nie wiem na ile to starczy.
MikeSkywalker Napisano 27 Marca 2019 Napisano 27 Marca 2019 Każdy rower trzeba serwisować. To nie jest tak że kupisz nowy i masz spokój na kilka lat. Według mnie lepiej zadbać o ten co masz. Duży przegląd to zwykle koszt ok. 120-150zł, i co jakiś czas trzeba sobie taki zafundować. Do tego dochodzi koszt części. Napęd, klocki, opony zużywają się bez względu na to jaki ma się rower. Możesz wyremontować obecny, sprzedać (w opcji drugiej w aktualnym stanie) i przesiąść się na nowy, nieco zyskasz na nowszym osprzęcie ale mimo wszystko sporo za to zapłacisz
Choryski Napisano 27 Marca 2019 Autor Napisano 27 Marca 2019 Dziękuje,masz chyba racje,chyba to nie jest najgorszy rower. Mam pytanie z innej beczki.Otóż przy próbie wyczyszczenia tylnej piasty oczywiście pogubiłem kuleczki(z łożysk).Te przy samej „zaślepce” łatwo włożyć,ale z tymi w środku piasty cieżko.Jakieś porady czy lepiej udać się z tym do fachowca?
RafalxM Napisano 27 Marca 2019 Napisano 27 Marca 2019 Wyjąć, oczyścić, najpierw nałożyć smar na bieżnię , potem 'wkleić' kulki łożysk na warstwę smaru która zadziała jak klej
MikeSkywalker Napisano 27 Marca 2019 Napisano 27 Marca 2019 Poszukać instrukcji serwisowania piast na kulkach i stosować Kulki można wyjmować pęsetą i tym samym narzędziem montować je na świeży smar po wyczyszeniu piasty.
Choryski Napisano 28 Marca 2019 Autor Napisano 28 Marca 2019 A jeśli mam je zakupić to jakieś konkretne czy każde łożysko kulkowe będzie okej?
MikeSkywalker Napisano 28 Marca 2019 Napisano 28 Marca 2019 Ważny jest tylko rozmiar - musisz sprawdzić średnicę obecnych.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.