SoloTM Napisano 5 Kwietnia 2019 Napisano 5 Kwietnia 2019 Ani otwory ani trzpienie tylko rolki i jej okolice od wewnątrz robią "robotę". To rolki sa luźne w wyciągniętym łańcuchu, nawet palcem można nimi ruszać na założonym w rowerze łańcuchu ( np. góra dół )
Dokumosa Napisano 5 Kwietnia 2019 Napisano 5 Kwietnia 2019 Czy to coś zmienia co jest wytarte z pkt widzenia smarowania czy czegokolwiek?
SoloTM Napisano 5 Kwietnia 2019 Napisano 5 Kwietnia 2019 Jak się nie smaruje to się szybciej zużywa O hałasie nie wspomnę ( świszczenie/świstanie - jak zwał tak zwał łańcucha )
holdegron Napisano 5 Kwietnia 2019 Napisano 5 Kwietnia 2019 4 godziny temu, SoloTM napisał: Ani otwory ani trzpienie tylko rolki i jej okolice od wewnątrz robią "robotę". To rolki sa luźne w wyciągniętym łańcuchu, nawet palcem można nimi ruszać na założonym w rowerze łańcuchu ( np. góra dół ) To nieprawda. Przeanalizuj działanie ogniwa - rolka już fabrycznie ma luz, i to spory.
lewocz Napisano 5 Kwietnia 2019 Napisano 5 Kwietnia 2019 Ładna pogoda dzisiaj może ktoś z okolic Krakowa ma ochotę pyknąć ze mną Wiślaną Trasą Rowerową do Tarnowa :)
bts Napisano 5 Kwietnia 2019 Napisano 5 Kwietnia 2019 W dniu 4.04.2019 o 09:51, holdegron napisał: jest suchy. Stosuję od dwóch sezonów, i łańcuch rozciągnął się o 2mm (ok 5000km). Na szosie czy MTB?
cervandes Napisano 5 Kwietnia 2019 Napisano 5 Kwietnia 2019 3 godziny temu, holdegron napisał: To nieprawda. Przeanalizuj działanie ogniwa - rolka już fabrycznie ma luz, i to spory. Napiszę ci wprost: znasz się na łańcuchach jak świnia na gwiazdach. Rolka nie ma ŻADNEGO znaczenia dla wydłużenia łańcucha. ŻADNEGO. A jeśli twierdzisz inaczej, to się ucz, czytaj, szukaj, może kiedyś opanujesz skomplikowaną maszynę jaką jest łańcuch w rowerze.
SoloTM Napisano 5 Kwietnia 2019 Napisano 5 Kwietnia 2019 To ja wrzucę filmik jak wygląda luz na rolce w mocno zużytym łańcuchu ( luz na trzpieniu czy na otworach nawet w 1/5 tego nie zrobi - a więc rolka od wewnątrz jest wytarta ) https://drive.google.com/file/d/12Os9cwin6r8Mh_PjiVUgXiThZ-zTnsIH/view?usp=sharing
Ilia Napisano 5 Kwietnia 2019 Napisano 5 Kwietnia 2019 Ale się ładnie wszyscy żrą ostatnio na forum. Technologia łańcuchów posiada już dosyć sporą fachową literaturę. Są tam opisane i zmierzone takie szczegóły, że my z tą swoją wiedzą wyłaniamy się dopiero ze średniowiecza. Nie mogę sobie przypomnieć jak łańcuch rowerowy fachowo się nazywa. Może ktoś podpowie.
Gość Napisano 5 Kwietnia 2019 Napisano 5 Kwietnia 2019 Ja nie wiem o co te kłótnie i wieczne rozważania czy "szejkowanie" jest szkodliwe, czy lepiej nakładać olej lewą czy prawą ręką. Łańcuch się zużywa tak czy inaczej. Brudny jak prosiak? Wrzucić do pudełka z odtłuszczaczem i nasmarować. W miarę czysty? Wytrzeć szmatką i jeździć dalej, taka jest moja metoda. O ile zostanie wydłużone życie łańcucha gdy będzie się odprawiało obrzędy Voodu? 1 km, 100 km, 1000 km? Tego nie wie nikt, bo nikt nie sprawdzał w identycznych warunkach dwóch łańcuchów konserwowanych w różny sposób. Każdy robi tak jak uważa za stosowne. Ja wycieram szmatką, raz na jakiś czas zdejmuję i przelewam rozpuszczalnikiem a potem smaruję poza rowerem. Ktoś robi inaczej? Nic mi do tego, robi tak jak uważa że będzie najlepiej dla sprzętu. Ja lubię mieć czysty napęd i nie boli mnie że smaruję co 100 km. Dopóki działa, to znaczy że jest ok. Jest jeszcze jedna kwestia, dość delikatna. Duża część osób wojuje o ten mityczny łańcuch, po czym wymienia połowę osprzętu roweru "bo się znudził" Jakoś wtedy o zużyciu nikt nie wspomina Tak tak, ja też tak robię, dlatego uważam że nie ma co kręcić burzy
holdegron Napisano 6 Kwietnia 2019 Napisano 6 Kwietnia 2019 11 godzin temu, cervandes napisał: Napiszę ci wprost: znasz się na łańcuchach jak świnia na gwiazdach. Ale do kogo ten komentarz ? Ja dobrze wiem, że rolka nie wpływa na wydłużenie łańcucha - czytaj ze zrozumieniem. To SoloTM ma problemy z pojmowaniem najprostszej mechaniki.
SoloTM Napisano 6 Kwietnia 2019 Napisano 6 Kwietnia 2019 Dobra, zwracam honor http://www.sebekfireman.host247.pl/rower/articles.php?article_id=11 Pierścień naciska i wyciera tuleję. ( i sam siebie ) i wyciera się też trzpień.
adriel Napisano 6 Kwietnia 2019 Autor Napisano 6 Kwietnia 2019 17 godzin temu, lewocz napisał: Ładna pogoda dzisiaj może ktoś z okolic Krakowa ma ochotę pyknąć ze mną Wiślaną Trasą Rowerową do Tarnowa Jechałeś już tą trasą ?? Ile realnie wychodzi km od początku (czyli przed niepołomicami) ? Ile jest tak rzeczwyście drogi asfaltowej w odstępie za nowym brzeskiem ? Później już do samego Tarnowa jest dalej wzdłuż wisły ?? W dniu 4.04.2019 o 07:02, kundello napisał: Robisz na jednym jakieś 1000km 1000 km ? to co tydzień trza by łańcuch zmieniać (...) to ja już wolę się onanizować nad nim
Gość Napisano 6 Kwietnia 2019 Napisano 6 Kwietnia 2019 Wychodzi, ze robisz rowerem wiecej niz ja samochodem.....
lewocz Napisano 6 Kwietnia 2019 Napisano 6 Kwietnia 2019 7 godzin temu, adriel napisał: Jechałeś już tą trasą ?? Ile realnie wychodzi km od początku (czyli przed niepołomicami) ? Ile jest tak rzeczwyście drogi asfaltowej w odstępie za nowym brzeskiem ? Później już do samego Tarnowa jest dalej wzdłuż wisły ?? Odcinek Grabie ( tam się zaczyna póki co) Ostrów ( przedmieścia Tarnowa to około 110) km. Trasa rozgałęzia się przy ujściu Dunajca do Wisły. WTR leci dalej na Szczucin ( z Grabia około 120km) , na Tarnów leci się Velo Dunajec. Na całej trasie do Tarnowa masz jakieś 95 km ścieżki rowerowej wzdłuż Wisły, nawierzchnia asfaltowa, całkowicie odseparowana w zasadzie od wszystkie, pustki totalne. Resztą czyli jakieś 15 km pokonuje się zwykłymi drogami o znikomym ruchu samochodowym. Tu masz linka z dzisiejszej jazdy, nie dojechałem do Tarnowa bo pogoda się załamała i musiałem uciekać. https://www.strava.com/activities/2269853576
adriel Napisano 6 Kwietnia 2019 Autor Napisano 6 Kwietnia 2019 55 minut temu, lewocz napisał: Odcinek Grabie ( tam się zaczyna póki co) Ostrów ( przedmieścia Tarnowa to około 110) km. Trasa rozgałęzia się przy ujściu Dunajca do Wisły. WTR leci dalej na Szczucin ( z Grabia około 120km) , na Tarnów leci się Velo Dunajec. Na całej trasie do Tarnowa masz jakieś 95 km ścieżki rowerowej wzdłuż Wisły, nawierzchnia asfaltowa, całkowicie odseparowana w zasadzie od wszystkie, pustki totalne. Resztą czyli jakieś 15 km pokonuje się zwykłymi drogami o znikomym ruchu samochodowym. Tu masz linka z dzisiejszej jazdy, nie dojechałem do Tarnowa bo pogoda się załamała i musiałem uciekać. https://www.strava.com/activities/2269853576 to sam jechałeś czy z kimś ? ponad 28km/h - nie wiem czym bym tyle wycisnał na tak długim odcinku. Przy silnym wietrze na pewno nie.
lewocz Napisano 7 Kwietnia 2019 Napisano 7 Kwietnia 2019 Nie było chętnych..trzeba było samemu lecieć. Średnia na całej trasie wyszła 27. Szybko czy wolno..ciężko powiedzieć. Z jednej strony płasko jak na stole, z drugiej strony spory dystans i wiatr przeszkadzał, zwłaszcza, że leciałem solo. No i w deszczu też nie jedzie się za bystro.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.