adriel Napisano 26 Marca 2019 Napisano 26 Marca 2019 Czy mogę tym samym środkiem (pianką) przeznaczoną specjalnie do łańcucha oraz kasety bez żadnych obaw umyć również przerzutkę ? Mam na myśli sprężynę w środku oraz brud który wokół niej się znajduje . Czy mogę spokojnie to miejsce spryskać a później spłukać wodą czy też karcherem na stacji beznynowej razem z resztą (łancuch , kaseta)
Piter233 Napisano 26 Marca 2019 Napisano 26 Marca 2019 Karchera nie używaj bo wypłuka ci cały smar z suportu, piast i tym podobnych. Ewentualnie z daleka, żeby ciśnienie było niskie. A przerzutkę też możesz tym umyć, nic jej nie będzie.
adriel Napisano 26 Marca 2019 Autor Napisano 26 Marca 2019 @Piter233 to jak nie karcher to czym mam spłukać łańcuch oraz przerzutkę? mogę zwykłym zimnym prysznicem to potraktować ??
Gawel76 Napisano 26 Marca 2019 Napisano 26 Marca 2019 Możesz i Karcher ale nie 200 bar. Takie urządzenia zazwyczaj mają regulowaną dyszę, wtedy strumień jest delikatny
Dokumosa Napisano 26 Marca 2019 Napisano 26 Marca 2019 Wszelkie środki odtłuszczające penetrują tam gdzie nie powinny i rozpuszczają smar (zawiasy pantografu, kółka wózka, główna oś obrotu). Łańcuch najlepiej czyścić psiukając środek na szmatę, szmatą owinąć łańcuch i kręcić pedałami do tyłu. Przerzutkę wystarczy opłukać czystą wodą z piachu i wytrzeć się z kółek szmatą nawilżoną w odtłuszczaczu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.