xchaotic Napisano 26 Marca 2019 Napisano 26 Marca 2019 Witam, Atualnie w moim XC MTB mam Maxxis Ikon 29er 2.2 zwijana. Beznik juz totalnie zjechany. Nie jezdze wyscigow, w zasadzie jezdze 50% asfalt /25% bloto lub piach / 25% zwirek. Myslalem ze kupie Continental Race King 29x2.2 RaceSport i przerobie na bezdetkowe - jednak jak sie okazuje sa zbyt cienkie i mleczko wycieka. I teraz mam dylemat Continental Race King RaceSport + detka czy jakis inny model bezdetkowo (musze przerobic jeszcze). Jaki lekki model polecacie? Co bedzie lzejsze RaceSport + detka czy bezdetkowa + mleczko i zawor? Nie zalezy mi szczegolnie na przyczepnosci w blocie, bardziej na suchej nawierzchni i lekkim toczeniu sie na asfalcie i gravelu.
cervandes Napisano 26 Marca 2019 Napisano 26 Marca 2019 Lekka dętka to 160g. Mleka lejesz 100ml. Zawór 10g. Zostaje 50 zysku. To sobie teraz odpowiedz, czy protection jest cięższe o 50g czy jednak więcej niż Race Sport. Zaleta tubeless to mniejsze ryzyko złapania kapcia, to tego lepsza przyczepność i niższe opory toczenia ponieważ w oponie nie pracuje połączenie opona-dętka.
Alsew Napisano 26 Marca 2019 Napisano 26 Marca 2019 Teraz, cervandes napisał: lepsza przyczepność pod warunkiem że wraz z zalanie mlekiem schodzi się z ciśnieniem, samo mleko niczego nie zmienia Teraz, cervandes napisał: niższe opory toczenia ponieważ w oponie nie pracuje połączenie opona-dętka Czujesz taką różnicę czy gdzieś to wyczytałeś?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.