Skocz do zawartości

[Szosa] Wymiana korby

Leslaw3009

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Posiadam starą szosę z lat 90' z osprzętem Shimano RSX. Z tego co wyczytałem, moje klamkomanetki obsługiwały zarówno napęd 3x7, który obecnie posiadam, jak i 2x7. Czy ktoś z Was miał może styczność z tymi manetkami i orientuje się, czy jest możliwość podmienienia korby na 52/36 bez konieczności wymiany przerzutki i manetki? Pozdrawiam!

Klamkę 3-rzędową w połączeniu z 2-rzędową przerzutką da się tak wyregulować, aby jeden z biegów był nie aktywny, więc przy przejściu z 3 na 2 rzędy klamkomanetki wymieniać nie musi. Jeżeli zostawi 3-rzędową przerzutkę i założy podwójną korbę, to nie da się tego wyregulować w taki sposób, aby jeden bieg zablokować. Gdyby mimo to coś poprzerabiał i zablokował jeden bieg, to przerzutka 3 rzędowa ma wózek przetłoczony dla innego stopniowania zębatek. Zrzucanie łańcucha z dużej na małą zębatkę będzie przebiegać prawidłowo, ale w drugą stronę już nie.

@pawelj5 a jak sciagniesz jedna zebatke z 3 rzedowej korby, to ta sama przerzutka co obslugiwala 3 zebatki, da rade z dwiema zebatkami?

Pytanie retoryczne.

Tak samo, blokujac jeden bieg, ja mialem zablokowany ten najwyzszy, tak aby nie miec zbednego luzu na manetce, po niechcianym kliknieciu na nr1, przerzutka bedzie dzialac z 2 zebatkami, nawet jak bedzie to typowa 2 rzedowa korba.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...