Skocz do zawartości

[amortyzatory] wymiana unibike viper

Kamral

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Jako, że jestem laikiem i nie znam sie kompletnie proszę o pomoc w wymianie amortyzatora przedniego. Mam unibike viper z 2016 po lekkim wypadku wygiąłem amortyzator przeni i chce go wymienic. Jeżdze tak 70 % asfalt 30 % szutrowe. Proszę o radę na jaki nie drogi amortyzator przedni mogę wymienić

Napisano

no tak do 300 zł. Może macie racje, ale to jak wjade od czasu do czasu do lasu to nie ,,pognę'' koła ? lub po dołkach ?

• Mod Team
Napisano

Grube opony plus niskie ciśnienie i w lekkim terenie da radę. Ale na asfalcie będzie ciężej. IMO, jak sztywny wideł, to tylko carbon. Przy alu będą szybko ręce boleć.

Stówkę byś musiał dołożyć:

https://allegro.pl/oferta/widelki-rowerowe-java-mtb-26-carbon-rockbros-7670938417

lub:

https://allegro.pl/oferta/widelec-gavel-mtb-full-carbon-530g-560g-26-29-7808678371

albo taniej używka:

https://allegro.pl/oferta/widelec-sztywny-haibike-high-carbon-fork-430g-28-7722606944

Napisano
Teraz, sznib napisał:

Przy alu będą szybko ręce boleć.

Jest tyle rzeczy, od których "mogą ręce boleć" - najczęściej to ogólnie zła pozycja/niedopasowanie roweru/gripów, itp. i przede wszystkim brak "wytrenowania" danego osobnika, a materiał z jakiego zrobiony jest widelec jako przyczynę postawiłbym dość daleko.

Miałem alu, obecnie mam pod ręką stal i wungiel - nie są to takie różnice jak to niektórzy opisują. A jestem przekonany, że nie wiedząc na czym akurat jadą to nie byliby tego w stanie na 100% określić. Zresztą ogólnie za dużo jest tu zmiennych, bo trzeba by sprawdzić dokładnie takie same widelce, tylko z różnych materiałów, dokładnie w tej samej ramie, a to przecież nierealne z różnych względów.

• Mod Team
Napisano
Teraz, Kamral napisał:

aha mam koła 28' czyli te dwa pierwsze nie będą pasowały ?

Bedą. tylko zwróć uwagę ze wszystkie są pod hamulce tarczowe, oprócz drugiego, i on w przypadku montażu Vekczy błotnika jest dostosowany pod konkretny rozmiar kola.

Napisano

aha to ja mam zwykle hamulce, takze opcja nr 2 dla mnie. Ale nr 2 znowu

UWAGA!

Nie jest to uniwersalny widelec na koło 26"-29",tylko widelec na koło 26" lub 29"(po zakupie proszę o podanie informacji jaki widelec państwo wybierają).

a ja mam 28. A jakis amortyzator nie drogi jaki polecacie ?

Napisano

W określonym budżecie kupisz tylko taki samy NVX na wymianę. Waga 2700 g. Lepiej jednak sztywny o wadzę <1000g.

Żeby wymienić na sztywniaka, zmierz zieloną i czerwoną długość u swojego amortyzatora. Odejmij od zielonej ~20mm (podejrzewam będzie coś 450-460mm) i taki sztywny widelec masz szukać. Pod kola 28''/29'', oczywiście. Przykładowo ten ma 420, więc za krótki, ten - 435, ten - 450 i by pasował (ale nie ma pivotów). Karbon i stal są lepsze od aluminium, ale nie koniecznie znajdziesz odpowiedni nie aluminiowy.

Na wybranym sztywnym widelcu powinny być pivoty do mocowania v-brake-ów i długość rury sterowej powinna być nie mniejsza od czerwonego. Do tego jeszcze będą potrzebne nowe stery.

fork2bmeasurements.gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...