Przemekkk0 Napisano 24 Marca 2019 Napisano 24 Marca 2019 Witam. Mam problem z hamulcem tylnym w tribanie 100. Otóż jest lekki luz, zanim klamka zacznie hamować. Czy oznacza to za małe naciągnięcie linki? Z tego, co widzę, to dosyć luźno to jest i klocki sa daleko od obręczy. Wystarczy, że naciągnę linkę? Tylko jak to zrobić? Nie mam tych szczypiec do naprężania linki. A ręką nie bardzo mi idzie. Może zacisnąć szczęki? I ostatnie pytanie. Mam nadzieje, że ten problem nie jest spowodowany zmianą mostka na krótszy, co spowodowało odgięcie pancerzy lekkie?
MikeSkywalker Napisano 24 Marca 2019 Napisano 24 Marca 2019 Żadnych szczypiec nie potrzebujesz - jedynie klucz do poluzowania i dokręcenia linki. I możesz pomóc sobie w jej naciągnięciu przez delikatnie zaciśnięcie szczęk.
Przemekkk0 Napisano 27 Marca 2019 Autor Napisano 27 Marca 2019 Poprawiłem, ale dalej to nie to. Ten hamulec jest taki gąbczasty, jak się dociska klamkę. Może za mało naciągnąłem linkę?
remover Napisano 27 Marca 2019 Napisano 27 Marca 2019 Próbowałem tribana 100 w sklepie, właśnie co mnie się rzucilo w oczy to beznadziejne hamulce, szczegolnie te plastykowe klamki. Tak że może i wszystko dobrze ustawileś, ale lepiej nie będzie. Jak skończą się klocki, to wymień na porządne (author, merida) to powinno poprawic nieco siłę. Ale jednak najlepsze co można zrobic - od razu wymienić ten plastyk. Widzialem na allegro byla kiedyś Avid fr5 za 20 zł. Nawet zwykla BL T4000 bedzie lepsza.
Tatanka Napisano 27 Marca 2019 Napisano 27 Marca 2019 W dniu 24.03.2019 o 21:45, Przemekkk0 napisał: Mam nadzieje, że ten problem nie jest spowodowany zmianą mostka na krótszy, co spowodowało odgięcie pancerzy lekkie? Nie jest
Przemekkk0 Napisano 27 Marca 2019 Autor Napisano 27 Marca 2019 39 minut temu, remover napisał: Próbowałem tribana 100 w sklepie, właśnie co mnie się rzucilo w oczy to beznadziejne hamulce, szczegolnie te plastykowe klamki. Tak że może i wszystko dobrze ustawileś, ale lepiej nie będzie. Jak skończą się klocki, to wymień na porządne (author, merida) to powinno poprawic nieco siłę. Ale jednak najlepsze co można zrobic - od razu wymienić ten plastyk. Widzialem na allegro byla kiedyś Avid fr5 za 20 zł. Nawet zwykla BL T4000 bedzie lepsza. Podane modele to klamki na prostą kierę. A ja mam baranka.
MikeSkywalker Napisano 27 Marca 2019 Napisano 27 Marca 2019 Ja bym zaczął od wymiany klocków na coś lepszego - np. Jagwire.
Przemekkk0 Napisano 28 Marca 2019 Autor Napisano 28 Marca 2019 Problem jest z tyłem tylko. Przedni to mi ładnie odbija.
remover Napisano 28 Marca 2019 Napisano 28 Marca 2019 7 godzin temu, Przemekkk0 napisał: Podane modele to klamki na prostą kierę. A ja mam baranka. Sorry, pomyliło mi się z riverside 100.
dovectra Napisano 28 Marca 2019 Napisano 28 Marca 2019 11 godzin temu, Przemekkk0 napisał: Poprawiłem, ale dalej to nie to. Ten hamulec jest taki gąbczasty, jak się dociska klamkę. Może za mało naciągnąłem linkę? To nie góral, to hample szczękowe caliper które są mniej wydajne niż v-breki o tarczach nie wspomnę.
Przemekkk0 Napisano 28 Marca 2019 Autor Napisano 28 Marca 2019 Ale coś tu jest nie tak, bo przedni chodzi dobrze. Tylko z tyłem są takie problemy. Może za mocno dokręciłem hamulec do ramy? Rower stał w piwnicy, na deszczu to nigdy nie stał, więc linki i pancerze są jak nowe. Tylko bardzo kurzy się w piwnicy wszystko.
MikeSkywalker Napisano 28 Marca 2019 Napisano 28 Marca 2019 Najlepiej byłoby podjechać do jakiegoś serwisu - widząc sprzęt na żywo łatwiej ocenić co jest do poprawki.
dovectra Napisano 29 Marca 2019 Napisano 29 Marca 2019 12 godzin temu, Przemekkk0 napisał: Ale coś tu jest nie tak, bo przedni chodzi dobrze Przedni ma krótki pancerz. Wymień pancerz i linkę na markowe.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.