MikeSkywalker Napisano 24 Marca 2019 Udostępnij Napisano 24 Marca 2019 Początkowo planowałem zakup bagażnika Thule Xpress 2R - z racje tego że prosty i tani. Do przewozu dwóch crossów wystarczy. Ale zastanawiam się czy nie lepiej dorzucić do bagażnika z platformą na rowery - koszt jest znacznie większy, ale dochodzi możliwość przewozu dwóch rowerów z zawieszeniem bez większych problemów. Co polecacie? Nie ukrywam że bagażniki Thule z platformą (np. EuroRide 2) są nieco drogie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dww3 Napisano 25 Marca 2019 Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 Z Thule Xpress 2R nic nie mogę doradzić bo nigdy nie używałem takiego ale miałem kilka przygód z bagażnikiem na klapę (nigdy więcej) aż zdecydowałem się na zakup thule platformy na hak. Zakup cholernie bolał ze względu na koszty ale wygoda, prostota, lekka waga w pełni mi to rekompensuje. Najbardziej bolał mnie fakt że to zakup na używanie kilka razy w roku ale dziś zdecydowanie nie żałuje. Warto zainwestować bo myślę że bagażnik kilkanaście lat spokojnie wytrzyma. Dodatkowo często są fajne aukcje i okazje na używki ponieważ często ludzie kupują nówki a potem się orientują że w ogóle tego nie używają. Przewoziłem 3 rowery po kaszubskich drogach i byłem w pełni spokojny. Wszystko stabilne i bezpieczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzybu Napisano 25 Marca 2019 Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 Z Thule przejechałem parę tysięcy km. Zero problemów. Jak wybierałem, to też zastanawiałem się nad innymi, tańszymi ale postanowiłem zrezygnować z kompromisów. Myślałem o peruzzo, bo jest "w rodzinie", ale jak na trasie zobaczyłem platformę, która prawie szoruje po asfalcie to podziękowałem. Z innych opcji rozważałem Aterę bo ma fajny patent z odchyleniem, ale cena taka sama co Thule. Ostatecznie padło na Thule, ze względu na popularność. No i jest "made in Poland", przynajmniej mój Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 25 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 I tak pewnie zrobię - jak widzę że starsze modele można kupić za 6-7 stówek to już jakoś lżej się robi na sercu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzybu Napisano 26 Marca 2019 Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 Sprawdź tylko, czy z takimi bagażnikami możesz jeździć w PL. Od pewnego momentu, zmieniło się wymagane oświetlenie. Jeśli bagażnik ma wtyczkę 7-pin to jest duże prawdopodobieństwo, że jednak nie spełnia wymagań. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HurtLocker Napisano 26 Marca 2019 Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 Mam Thule VELOCOMPACT 927 7 pin i nie ma tam oswietlenia tablicy rejestracyjnej ani swiatla cofania. Zdaje sie, ze teraz w Polsce wymagane jest swiatlo cofania. Bagaznik dostepny jest tez w wersji 13 pinowej ale prawdopodobnie tam rowniez nie ma cofania ani oswietlenia tablicy. Poza tym bagaznik dosc latwy w montazu, z wad - ciezki i duzy. Trzeba troche pokombinowac przy konfiguracji full, ht dla dziecka i np. rower miejski, kazdy rower musi stac w okreslonym miejscu zeby dalo sie to wszystko bezpiecznie pospinac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzybu Napisano 26 Marca 2019 Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 Owszem trzeba czasem pokombinować, ale możliwość szybkiego demontażu uchwytów jest nieoceniona. Wyobraź sobie, że byłyby one skręcane na śruby (tak było w peruzzo) i zamiana uchwytów miejscami równałaby się z odkręceniem uchwytu, a tak to tylko ściskasz "łapę" i rozpinasz uchwyt z pałąka. Ja chyba też mam Velocompact na 13 pin i są wszystkie światła wymagane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HurtLocker Napisano 26 Marca 2019 Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 Widocznie bagaznik jest homologowany do kraju sprzedazy, tu nie wymagaja cofania wiec nie ma. Ciekawi mnie jednak czym rozni sie przedawna tu wersja 13 pinowa od 7mio pinowej, poza wtyczka. Zwlaszcza, ze dostepne sa przelotki z 7 na 13 i odwrotnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.