Skocz do zawartości

[napęd] przeskakujący nowy łańcuch na najmniejszej zębatce

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie

Posiadam rower Kross Flex 2.0. wymieniałem ostatnio łańcuch, bo już rozciągnął się o 0.75(wg przymiaru), i nowy łańcuch KMC x8.93 przeskakuje na najmniejszej zębatce.

Za nic nie potrafię tego wyregulować/ustawić, próbowałem różne długości, regulowałem przerzutkę, zakładałem różne spinki, i kompletnie nic nie pomaga, po prostu się poddałem

Najlepsze jest to że na starym łańcuchu hg40,  nic nie przeskakuje! po prostu go zakładam, i nawet bez żadnych regulacji pracuje jak trzeba. A nowy skacze, że aż się nie da jechać.

Sprawdzałem też na starym zużytym connex 800, i też przeskakuje ale zdecydowanie mniej niż ten KMC.

Dodam też że miałem już taki problem w innym rowerze, ale tam wystarczyła mała regulacja przerzutki i wszystko działało

czy to możliwe że zębatka jest wyrobiona? zrobiłem tym rowerem maksymalnie 500-800km

tu są zdjęcia zębatki https://photos.app.goo.gl/4aHL2QSQ84PdfFAg7

jakieś pomysły?

osprzęt to:

Shimano Tourney MF-TZ20 14-28T

Shimano Tourney RD-FT35

Napisano

Takich tematów były dziesiątki, a odpowiedź zawsze ta sama: nowy łańcuch powinien iść w parze z nową kasetą/ wolnobiegiem.

Szczerze mówiąc, kompletnie nie rozumiem po co chcesz wymieniać łańcuch. Części które masz u siebie, są tak tanie, że nie ma to kompletnie sensu. Załóż stary łańcuch i dojedź całość do końca. Za jakiś czas dokupisz wolnobieg i będziesz miał nowy napęd.

Metodę na podmianę łańcucha stosuje się gdy robi się duże przebiegi, na sprzęcie co najmniej ze średniej półki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...