Roballinho Napisano 23 Marca 2019 Udostępnij Napisano 23 Marca 2019 Kupiłem dziecku chiński karbonowy widelec. Jakość wykonania haków jest, delikatnie mówiąc, słaba. Co z tym zrobić, żeby wyrównać powierzchnię, tak aby zacisk przylegał równo do powierzchni haka? Wrzucam zdjęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 23 Marca 2019 Udostępnij Napisano 23 Marca 2019 Ten "zadzior" to celowe działanie aby nie zgubić lekko zluzowanego koła. Każdy widelec tam ma coś w ten deseń, niezależnie czy to sztywniak alu, stal czy inny amortyzowany. Nie pozostaje ci nic innego jak nieco dopiłować aby siadło równo. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roballinho Napisano 23 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 23 Marca 2019 Ja wiem do czego jest ten zadzior. Tylko, ze na nim opiera się zacisk, uniemożliwiając równomierne przyłożenie siły. Na moje oko jest za duży albo forma była niedorobiona. Pierwszy raz mam bliższy kontakt z karbonem, pomijając podkładki sterów, i nie wiem jak bardzo mogę mechanicznie w to zaingerować, żeby nie okazało się, ze widelec nadaje się po tym zabiegu do kosza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Marca 2019 Udostępnij Napisano 23 Marca 2019 W tym miejscu nie ma karbonu, tylko metalowe wkładki. Tak samo u góry jak masz rurę aluminiową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalxM Napisano 23 Marca 2019 Udostępnij Napisano 23 Marca 2019 najtaniej i bez ingerencji mechanicznej - spróbowałbym miedzianych podkładek grubości 2mm, są na tyle miękkie że przy mocnym skręceniu i złożeniu samozamykacza jest szansa że odkształcą pod kątem od strony widelca tworząc przylgnię z każdej strony - oczywiście montując z piastą żeby z drugiej strony był opór. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 23 Marca 2019 Udostępnij Napisano 23 Marca 2019 Po co tyle kombinacji? Pilnik, papier scierny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roballinho Napisano 23 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 23 Marca 2019 Godzinę temu, skom25 napisał: W tym miejscu nie ma karbonu, tylko metalowe wkładki. Tak samo u góry jak masz rurę aluminiową. Jest, tak samo jak cała sterówka. Być może jest jakiś szkielet w hakach, choć magnes mówi co innego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Marca 2019 Udostępnij Napisano 23 Marca 2019 Ok, zmyliło mnie drugie zdjęcie, gdzie światło odbija się w taki sposób, że hak wygląda na aluminiowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roballinho Napisano 23 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 23 Marca 2019 Swoją drogą zastanawiam się, na ile wytrzymałe są takie haki bez wkładki. Wiadomo, dziecko nie będzie na tym robić bunny hopów, ale jakaś lampka mi się zaświeciła. 2 godziny temu, 1415chris napisał: Po co tyle kombinacji? Pilnik, papier scierny. Na szczęście mam to : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 23 Marca 2019 Udostępnij Napisano 23 Marca 2019 5 godzin temu, Roballinho napisał: magnes mówi co innego. Magnes nie ciągnie się do alu a takie jak sądzę wkładki są standardowo montowane w widelcu ... Mi foty tez wyglądają że to haki alu zatopione w węglowym laminacie . Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Marca 2019 Udostępnij Napisano 23 Marca 2019 Pomyślałem o tym samym, gdy zorientowałem się że jednak tam aluminiowych insertów nie ma. Ciężko powiedzieć, teoretycznie największa siła działa na gniazda od góry, tu gdzie opiera się oś. Mimo wszystko, ja do Chińskich wyrobów zaufania nie ma. Oczywiście wiem że zaraz pojawi się tekst że wszystko jest robione w Chinach, na dodatek w tej samej fabryce. Co nie zmienia faktu że producent X oznaczając produkt swoim logo, raczej zadba o odpowiednią jakość wypustu :) Inna sprawa że najwyraźniej karbon wcale nie jest tak delikatny jak się pisze. Rok temu kupiłem kierownicę Accent Execute Carbon. Niestety kiepska przednia obejma mostka + nieco za duża siła dokręcania, pozostawiły wgłębienia i ślady na karbonie. W tym roku kupiłem drugą, identyczną. Żeby nie powtórzyć błędu, postanowiłem najpierw sprawdzić mostek + siłę dokręcania na starej, tak żeby zobaczyć co się stanie. Potem dokręcałem wielokrotnie mostek znacznie powyżej zalecanego momentu, bo około 8-9 Nm. Jakie były efekty? No cóż, nic się nie wydarzyło. Co zrobiłem później? Oparłem kierownicę o ścianę, pod kątem 45 stopni. Oparłem się o nią nogą a resztą ciała o ścianę po przeciwnej stronie, napierając najmocniej jak potrafiłem. Potem w takim samym ustawieniu, kierownica dostała jakieś 8 "kopów" w miejsce mocowania mostka, a nie były to słabe uderzenia. Efekt? Lekko zgniecione końcówki kierownicy, nic więcej. PS: Kiedyś wrzucałem zdjęcia tej kierownicy na forum, została określona jako nadająca się do śmietnika. Jak widać kierownica skreślona z dalszego użytkowania, jest w stanie wytrzymać całkiem sporo :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roballinho Napisano 23 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 23 Marca 2019 Teraz, rzezniol napisał: Magnes nie ciągnie się do alu a takie jak sądzę wkładki są standardowo montowane w widelcu ... O aluminium nie pomyślałem... Obadam to jeszcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roballinho Napisano 24 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 24 Marca 2019 Moich przygód z chińską tandetą ciąg dalszy... Jak już się uporałem z hakami, to pojawił się problem sterówki nietrzymającej średnicy. Przez to nie mogę nieruchomo zamontować bieżni sterów. Jest jakieś rozwiązanie takiego problemu? Zakładam, że tak, ale bez druciarstwa pewnie się nie obejdzie. Czy przykleić bieżnię do widelca klejem epoksydowym? A może nawinąć coś na sterówkę? Albo ostatecznie wytoczyć nową bieżnię, z mniejszą wewnętrzną średnicą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 24 Marca 2019 Udostępnij Napisano 24 Marca 2019 Z bieżnią to bym się nie przejmował. Najlepsze będzie podejście partyzancko-druciarskie. Zakładam, że to są jakieś dziesiąte części mm co najwyżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 24 Marca 2019 Udostępnij Napisano 24 Marca 2019 Kolego, widelec na śmietnik, kup dziecku coś co wyszło z prawdziwej fabryki, jak z każdej strony jest coś nie tak to własnego juniora nie wsadzaj na rower z takim G z przodu! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roballinho Napisano 24 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 24 Marca 2019 Jak znajdziesz mi widelec A-C 325 mm, to biorę od razu. Ja się na ten widelec nie rzuciłem jak łysy na irysy. Po prostu na rynku jest deficyt części dla dzieci. O kupnie w Polsce sztywnego 20" widelca z mocowaniem na tarczę można pomarzyć. I jeszcze w rozmiarze, który potrzebuję... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 24 Marca 2019 Udostępnij Napisano 24 Marca 2019 Przerabiałem to samo. Jak w końcu znalazłem odpowiedni widelec to wysyłali mi go tyle czasu, że w końcu dzieciak dawno już przeszedł na koło 24" . W tym rozmiarze jest łatwiej. Można też w miarę bezstresowo kupić amor powietrzny pod 24". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 24 Marca 2019 Udostępnij Napisano 24 Marca 2019 Co nie zmienia faktu że jak młody wyrżnie twarzą o beton to tego nie cofniesz... Zamów stal u Czechów, Orlowskiego, Rychtarskiego. Kogolwiek kto się podejmie na wymiar, byle bezpiecznie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 24 Marca 2019 Udostępnij Napisano 24 Marca 2019 Tu masz alu. Co prawda też chiński i zapewne da się znaleźć w cenie w okolicy 100zł... https://pl.aliexpress.com/item/JAVA-CL-Bicycle-Fork-20-406-Alloy-Aluminum-Bike-Rigid-Straight-Fork-For-Folding-Minivelo-Bike/32771818294.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 24 Marca 2019 Udostępnij Napisano 24 Marca 2019 https://www.carboncycles.cc/?s=0&c=68&p=588& Mam taki pod inną marką z kołem 29. Wciąż działa, mimo że 24 to mm bliższe wymaganym bo 20 " ma tylko 28,8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roballinho Napisano 24 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 24 Marca 2019 @Dokumosa Ja już dokładnie ten widelec zamówiłem, bo wyglądał na solidny, no i jednocześnie ładnie się prezentował. Zapłaciłem, po czym 2 dni później dostałem info, że nie ma na stanie i sorry, takie tam. Chińczyk po kilkunastu dniach zwrócił kasę. Został mi do wyboru tylko ten karbonowy i ostatecznie go kupiłem, chociaż, tak jak pisałem wcześniej, ta materia nie jest dla mnie. @itr Ten kiedyś widziałem, ale przekracza mój budżet. Spróbuję go zareklamować. Sam jestem ciekawy jak taka procedura wygląda na aliexpress. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 Marca 2019 Udostępnij Napisano 24 Marca 2019 Nie baw się w druciarstwo w takim miejscu. Nawet minimalna niedokładność będzie powodowała ciągły luz, a to dobra droga żeby coś puściło w najmniej odpowiednim momencie. Godzinę temu, Dokumosa napisał: Zakładam, że to są jakieś dziesiąte części mm co najwyżej. Dziesiąte części mm to jest bardzo dużo. Tolerancję dość często podaje się w setkach milimetra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 24 Marca 2019 Udostępnij Napisano 24 Marca 2019 @skom25 nie chodzi o tolerancję tylko o luz. Tu można spokojnie zadrutować kawałkiem blaszki z puszki po wypitym uprzednio piwie. Jak już rzeźbić to z rozmachem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 24 Marca 2019 Udostępnij Napisano 24 Marca 2019 Stal czy aluminium to kalibrowane blaszki i będzie dobrze, ale tutaj mamy plastyk, to pierwszy bezpiecznik w głowie przepala się co jest z tym wytwórcą skoro wypuszcza ten widelec bez kontroli na wyjściu towaru w obrót. Zero zaufania... Niby dziecko jest lekkie itp ale wizja złożonego widelca i wybitych siekaczy przeraża... może do klejących ramy karbonowe można wysłać ten widelec z bieżnią, niech obsadzą lub doradzą nowy zakup. Kiedyś był chyba Lux-tech, ? Pan Jarek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roballinho Napisano 25 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 Zareklamowałem. Zobaczymy co Chińczyk będzie miał do powiedzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.